Vijenac 201

Časopisi, Matica hrvatska

Goran Ivaniš

Križ kao sredstvo

Književna revija, časopis za književnost i kulturu, br. 3-4, Osijek, 2001.

Križ kao sredstvo

Književna revija, časopis za književnost i kulturu, br. 3-4, Osijek, 2001.

U novom broju Književne revije zanimljivošću se ističu tekstovi Ante Stamaća i Marijana Durana. U svom tekstu »Uvod u prikazbe drva križa« Ante Stamać nas kroz kratak povjesni prikaz križa kao sredstva za razapinjanje zločinaca još u doba Feničana, pa preko Kristova razapinjanja, dovodi do prikaza križa u umjetnosti suvremenog hrvatskog kipara Ivana Kujundžića. Zanimljiv je to osvrt na ikonu, indeks ili simbol križa od početka njegova štovanja do današnjih dana kad se počesto zna izvrgnuti u svoju suprotnost (autor navodi primjer kad nositelj križa na ogrlici oduzima drugome život).

Tekst Marijana Durana »Dječja subkultura kao dio narodne kulture« jasno razlikuje stvaralaštvo odraslih namjenjeno djeci od onog kojem su djeca autori I smješta ove potonje u svojesvrsnu subkulturu koja ima svoju vlastitu tradiciju. Citirajući slavonske dječje rugalice autor upozorava na njihovu važnost jer ono što je naučilo kroz njih dijete može primjeniti u složenijim komunikacijskim situacijama.

Ilustracije objavljene u ovom broju časopisa potpisuje mlada autorica Mia Janković (rođena 1977. god.), koja je povjerenje koje joj je uredništvo iskazalo iskoristila na najbolji način i pred nama se nalazi izdanje koje svojim izgledom odudara od ostalih časopisa koji pokrivaju isto ili slično područje. Za svaku je pohvalu što je na zadnjoj stranici, uz nekoliko biografskih napomena, objavljen i pregled izložbi na kojima je Mia Janković sudjelovala kao i njezini planirani projekti.

Goran Ivaniš

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak