Vijenac 201

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Iz Picassova atelijera

Izložba koja je u Cleveland Museum of Art postavljena do 6. siječnja 2002. predstavlja Picassova djela koja su vezana uz njegov studio.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Drukčija izložba

Barcelona U Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je izložba Out of Print koja predstavlja više od sedam stotina djela i dokumenata iz Archive for Small Press & Communication bremenskog Neues Museum Weserburg. Riječ je o zanimljivoj građi iz arhiva osnovana 1966. godine, a sastoji se od niza popratnih izvješća s izložbi, pisanih ili radijskih programa... Izložba je otvorena do 6. siječnja 2002. i na adresi http://www.macba.es/catala/index.html.

Roma Fantastica

slika

Montreal Izložba Piranesi — Goya, Roma Fantastica and the Sleep of Reason, otvorena do 26. siječnja u Montreal Museum of Fine Arts, pokazuje sjajna grafička ostvarenja dvojice ponajboljih grafičara svog vremena, Francisca Goye i Giovannija Battiste Piranesija. Piranesijeve grafike glorificiraju antički Rim prikazujući ga tijekom povijesti, dok Goya opisuje bolna razmeđa između srca i duše unutar korumpiranoga španjolskog društva. Serija grafika s izložbe, koja se dijelom može pogledati i na www.mmfa.qc.ca, daje jedinstven pogled na socijalne nedaće, praznovjerja i apsurdnosti na početku zalaska prosvjetiteljstva.

De Kooningova retrospektiva

slika

Valencia Julio González IVAM Center postavio je, u suradnji s madridskom Fundació La Caixa, veliku retrospektivu Willema de Kooninga (1904-1997), jednog od ključnih umjetnika američkog apstraktnog ekspresionizma koji je zaslužan za uspostavljanje New Yorka kao središta svjetskih umjetničkih zbivanja nakon Drugog svjetskog rata. Izložba uključuje otprilike osamdeset slika, skulptura i crteža od kasnih tridesetih do kasnih osamdesetih. Umjetnik je nadahnut kubizmom i nadrealizmom, ali i egzistencijalizmom i psihoanalizom, što je vidljivo i na ovoj izložbi te na http://www.ivam.es.

Iz Picassova atelijera

slika

Cleveland Izložba koja je u Cleveland Museum of Art postavljena do 6. siječnja 2002. predstavlja Picassova djela koja su vezana uz njegov studio. Picasso: The Artist's Studio predstavlja trideset i šest slika i devet crteža, različite tematike, ali s nezaobilaznom komponentom njegova atelijera, bilo da je riječ o mrtvim prirodama ili portretima. Poznato je da je Picassov studio bio raskrižje svega što se događalo u njegovu životu i životu tadašnjeg društva. Ostale informacije na http://www.clevelandart.org.

Knjige

slika

David Bourdon, Michael S. Cullen, Christo and Jeanne-Claude. Wrapped Reichstag, Berlin 1971-95, Taschen, 2001. U ovoj su knjizi sažete dvadeset i četiri godine umjetničkog htijenja koje je dovelo do zamatanja Reichstaga. Kada su Christo i Jeanne-Claude u ljeto 1995. dovršili posao, na vidjelo je izašao dokumentaristički dio cjelokupna procesa koji se sastojao od beskrajnih pregovora s birokracijom da bi se priskrbilo dopuštenje njemačkog parlamenta. Više od pet milijuna posjetitelja vidjelo je to umjetničko djelo, kao prvo o kojem je glasovanjem odlučivao neki parlament. Tehničke pripreme, brojni originalni dokumenti, fotografije, crteži i kolaži dio su ove knjige.

Internet

http://www.artsiteguide.com Ova je internetska stranica primjer pretraživača s više od šezdeset kategorija vezanih isključivo uz umjetnost. Velik broj informacija o umjetnicima, povijesti umjetnosti, institucijama i organizacijama, galerijama i muzejima većinom suvremene umjetnosti mogu pomoći u snalaženju među današnjim mnogostrukim umjetničkim strujanjima. Činjenica da ovaj pretraživač ima otprilike trideset tisuća referenci govori sama za sebe. Naposljetku ovdje možete kupiti umjetničko djelo.

In memoriam

Ernst H. Gombrich

(1909-2001)

slika

Jedan od najvećih povjesničara umjetnosti prošlog stoljeća, Ernst H. Gombrich, preminuo je u devedeset drugoj godini života. Rođen u Beču, gdje je i studirao kod Juliusa von Schlossera. Godine 1936. odlazi u Warburg Institute u London. Od dvadesetak knjiga koje je objavio svakako je najpoznatija The Story of Art (1950), dosad doživjela petnaestak izdanja i prošle godine prevedena u nas. Najprodavanija je to knjiga o umjetnosti svih vremena. Od ostalih naslova izdvajamo Art and Illusion: A Study in the Psychology of Pictorial Representation (1960), Aby Warburg: An Intellectual Biography (1970), The Sense of Order: A Study in the Psychology of Decorative Art.

Marko Kružić

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak