Vijenac 200

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Zagreb na Savi, Sava u Zagrebu

Jesenski ciklus događanja Srijedom u 18,30 u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske pod naslovom Zagreb na Savi, Sava u Zagrebu posvećen je dugogodišnjem vrućem krumpiru zagrebačkog urbanizma, odnosu grada prema njegovoj rijeci

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Premium Imperiale Nouvelu

slika

Jean Nouvel (1945), francuski arhitekt svjetskoga glasa, ovogodišnji je dobitnik čuvene nagrade Premium Imperiale za arhitekturu. Nagrada koju u visini od 90 000 britanskih funti dodjeljuje Japanska umjetnička asocijacija za globalna postignuća u raznim granama umjetnosti, pripala je ove godine još i Arthuru Milleru za područje kazališta/filma, Ornetti Coleman za glazbu, Marti Pan za kiparstvo i Lee Ufan za slikarstvo. Nouvel, koji je kao trinaesti po redu arhitektonski lauret naslijedio prošlogodišnjega dobitnika Richarda Rogersa, osvojio je priznanje zahvaljujući »čistoći i eleganciji što karakteriziraju njegov rad«. Nakon što mu je u lipnju dodijeljena Zlatna medalja RIBA, ovo je drugo veliko ovogodišnje priznanje francuskom arhitektu, čije je najpoznatije ostvarenje Arapski institut u Parizu (1987). Prepoznatljivi stil Nouvel zasniva na inovativnoj visokotehnološkoj uporabi materijala kao što su staklo, aluminij, inoks i beton, ali je njegov pristup mekši i poetičniji od ostalih suvremenih predstavnika high-tech arhitekture.

Velimir Neidhardt / Arhitektura grada

slika

Svako objavljivanje knjige o hrvatskoj arhitekturi pravi je pothvat, a kada se radi o monografiji tako značajne arhitektonske osobnosti kao što je akademik Velimir Neidhardt (1943), događaj dobiva na dodatnom značenju. Dvojezično izdanje, koje donosi presjek trideset trogodišnjeg stvaralaštva uglednoga zagrebačkog arhitekta i urbanista, praktičara i teoretičara te profesora na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu nedavno je izašlo u zajedničkoj nakladi izdavača Meandar i Neidhardt arhitekti d.o.o. Na 140 stranica u tvrdom uvezu (dizajn omota Boris Ljubičić) uz popratni tekst Feđe Vukića i bogat izbor ilustracija — skica, nacrta i fotografija, ovo atraktivno izdanje nudi iscrpan prikaz brojnih natječajnih radova, projekata i realizacija Velimira Neidhardta, čija je trajna odluka za arhitekturu grada kulminirala u ostvarenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (1978-95, u suradnji s Hržićem, Krznarićem i Manceom). Monografija o Velimiru Neidhardtu svojevrsna je posveta obiteljskoj arhitektonskoj tradiciji koju su prije njega započeli stric Juraj, Le Corbusierov suradnik i vodeći sarajevski arhitekt sredinom prošlog stoljeća, te otac Franjo, koautor nedavno uništena Dinamova stadiona, a Velimirovim putem nastavlja njegova kći Dora.

Zagreb na Savi, Sava u Zagrebu

slika

Jesenski ciklus događanja Srijedom u 18,30 u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske pod naslovom Zagreb na Savi, Sava u Zagrebu posvećen je dugogodišnjem vrućem krumpiru zagrebačkog urbanizma, odnosu grada prema njegovoj rijeci, o čemu je predsjednik DPUH-a prof. Radovan Ivančević u najavi događanja zapisao: »Obzirom na način kako se odgovorni u Gradskom poglavarstvu odnose prema Savi, Zagrebu bi trebalo sudski oduzeti rijeku i pokloniti je nekom gradu koji će s njom znati dostojanstveno postupati. Kad stignu do obala Save zagrebački je urbanisti panično preskaču primjenjujući metodu 'kengur-urbanizma'.« Ciklus je započeo 17. listopada predavanjem J. Šilića: Gradski profil rijeke Save, a nastavljen je 24. listopada predavanjem B. Zmajića i K. Ivaniša: Urbana hidrologija grada Zagreba. Za studeni su najavljena predavanja — 7. studenoga: Lj. Tropan: Treba li Zagrebu Sava; treba li Zagreb Savi?, 14. studenoga: V. Penezić i K. Rogina: Arhitektura i voda, 21. studenoga: V. Richter: Internacionalizacija savlja, 28. studenoga: A. J. Kostelac i R. Miščević: Integralni Zagreb, a ciklus završava 5. prosinca predavanjem V. Neidhardta: Zagreb — vizija grada na rijeci. Nakon toga će 12. prosinca Krešimir Galović prezentirati svoja istraživanja ostavštine Viktora Kovačića, a godinu će u DPUH-u zaključiti 19. prosinca tradicionalnim novogodišnjim domjenkom.

Susret arhitekata sjevernog Jadrana

slika

Pod nazivom Sjeverni Jadran — planovi i projekti za zajedničku baštinu održan je u Trstu, Rovinju i Piranu od 25. do 27. listopada trodnevni skup arhitekata sjevernojadranskih regija iz triju susjednih zemalja — Italije, Hrvatske i Slovenije. Skup su zajednički organizirali Komora arhitekata Trsta, Hrvatska komora arhitekata i inženjera u graditeljstvu, te Arhitektonska sekcija Slovenske inženjerske komore. Zbliženi zajedničkim morem, koje je oduvijek i sjedinjavalo i razdvajalo različite svjetove i suprotnosti te predstavljalo ishodište kultura i prirodno bogatstvo što valja sačuvati za budućnost, arhitekti i planeri na obalama Jadrana suočeni su sa sličnim problemima i zadacima: velikim lukama, prirodnim parkovima, metropolitenskim područjima, ruralnim naseljima i turističkim zonama, te svjesni da jedino suradnjom mogu odgovoriti izazovima dinamičnog razvoja u neposrednoj budućnosti.

Dani »Orisa« u Zagrebu

U organizaciji tvrtke Arhitekst, izdavača arhitektonskog magazina »Oris«, u Zagrebu su 27. i 28. listopada održani Dani Orisa 2001. koji su zahtjevnoj zagrebačkoj arhitektonskoj publici ponudili niz zanimljivih predavanja poznatih arhitektonskih imena. Tako su u subotu 27. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupili Paulus Bernard de Bruijn i Frits J. van Dongen iz Nizozemske, Cino Zucchi iz Italije, Helena i Hrvoje Njirić iz Hrvatske te Heinz Tesar iz Austrije, a u nedjelju Alfred Berger i Tiina Parkkinen iz Austrije, Aleš Vodopivec iz Slovenije te Thom Mayne iz SAD, koji je svojim predavanjem i zaključio dvodnevnu manifestaciju.

Vinko Penezić

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak