Vijenac 200

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Začaran (Bedazzled), VHS

slika

I svojim posljednjim filmom Začaran Harold Ramis pokazuje da obožava komedije, u kojima svoje junake smješta u fantastične vremensko-prostorne okvire: sjetite se sjajnoga Beskrajnog dana ili pak podcijenjenog Ja i moji dvojnici. Istoimenu komediju Stanleyja Donena s Dudleyjem Mooreom kao Vragom nisam gledao, no Ramisov remake razočarao je ma kakav original bio. Brendan Fraser kao smušenjak kojemu Vražica Eizabeth Hurley ispunjava sedam želja za njegovu dušu odličan je u parodičnim nastupima različitih likova, dok će se nastup britanskoga modela pamtiti samo po izrazito seksipilnoj pojavi. Problem je filma semantička rascjepkanost: svaki segment za sebe duhovito je osmišljen, no tek što se naviknemo na neku situaciju i likove počinje novi i tako do kraja filma. Zabavnih trenutaka ima, ali sve skupa ima okus skeča, a ne osmišljenoga kinofilma.

South Park: veći, dulji i neobrezani (South Park: Bigger, Longer, Uncut), VHS

slika

»Hvala Bogu što živimo u ovoj tihoj, seljačkoj i zatucanoj vukojebini, punoj konjskoga dreka, blata i desničara, staromodnih babetina i rasističkih naslinika...«, završna je pjesma filmske verzije popularne animirane serije Treya Parka i Matta Stonea. Amerika kreće u rat protiv Kanade zbog dva imbecilna filmska junaka koja kvare američku djecu, Sotona i Saddam ljubavnici su u paklu, Cartmanova mama snima najprljavije porniće za internetske stranice, Stan traži Klitoris za savjet o ljubavnim problemima, a Kenny je ponovno ubijen na najkrvaviji način. Toliko subverzivnih elemenata, prostačina, crnoga humora, seksualnih devijacija i političke nekorektnosti što nudi ovaj film nema u čitavoj godišnjoj holivudskoj produkciji. Sa South Parkom nema sredine: ili ga obožavate ili mrzite. Osobno držim da su doživljaji četvorice klinaca maestralno (crno)humorno ostvarenje.

Jednostavan plan (A Simple Plan), VHS

slika

Hvaljena triler-drama Jednostavan plan Sama Raimija, snimljena još 1998. godine, poprilično je okasnila s hrvatskom premijerom, no bolje ikad nego nikad, jer riječ je o odličnu filmu. Novac kao klasičan dramaturški motiv pokretač je zbivanja u ovoj napetoj drami koja se bavi moralnim dilemama i ljudskom pohlepom. Dva brata i lokalni pijanac pronalaze 4,4 milijuna dolara u srušenom avionu negdje u provincijskoj zabiti američkog Srednjeg zapada usnuloj u zimskom snu i — kako to obično biva — stvari se zakompliciraju, leševi se gomilaju, a bratska ljubav izložena je kušnji. Vež nam prvim kadrovima koji vrve crnim, zlosretnim vranama Raimi stavlja do znanja o kakvu je filmu riječ i toj ideji crnjaka ostaje vjeran do kraja. Scenarij je pametno napisan, likovi karakterno vrlo životni i ambivalentni pa neizvjesnost doslovno završava tek s posljednjim kadrom.

Ben-Hur, DVD/VHS

slika

I nakon više od četiri desetljeća Ben-Hur se i dalje smatra najpopularnijim i najuzbudljivijim holivudskim spektaklom. Taj raskošni biblijski ep i neuništivi klasik, nagrađen s rekordnih jedanaest Oscara, maestralno je režirao William Wyler, legendarni Charlton Heston kao židovski plemić Ben-Hur ostvario je nezaboravnu ulogu, a fascinantna četrdesetominutna utrka konjskih zaprega vjerojatno je najuzbudljiviji akcijski prizor u povijesti filma. I briljantna slika (widescreen 2,70:1) i zvuk (5,1) digitalno su restaurirani pa je gledanje ovog spektakla na DVD-u prvorazredan filmofilski doživljaj koji dočarava svu produkcijsku raskoš. Uz sjajan audiokomentar Charltona Hestona drugi disk nudi i bogate dodatke, a izdvaja se odličan dokumetarac o svim aspektima nastajanja toga slavnog ostvarenja prema romanu Lewa Wallacea, kao i o nijemoj verziji filma iz 1927.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey), DVD/VHS

slika

Slavno remek-djelo Stanleyya Kubricka prvi je film iz fantastičnog DVD-box-seta, koji uključuje i filmove Barry Lyndon, The Shining, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket, Lolita te biografski dokumentarac Stanley Kubrick: A Life In Pictures. Kada je premijerno prikazana 1968, 2001: Odiseja u svemiru izazvala je šok i nerazumijevanje jer je Kubrick naglavačke okrenuo SF žanr koji je u to doba još bio šund-zabava za široke mase: uporaba klasične glazbe, antropološko-filozofska dimenzija, vizualna raskoš i revolucionarni specijalni efekti potpuno su zbunili i kritiku i publiku pa je priznanje maestralnom djelu stiglo tek naknadno. Digitalno restaurirani disk nudi odličnnu sliku (widescreen 2,21:1), oštru i bez ikakvih oštećenja, te višekanalni remiksirani zvuk (5,1). Dodaci su, nažalost, bijedni: tek originalni kinoforšpan. Šteta.

Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan), DVD

slika

Ratna drama Spašavanje vojnika Ryana donijela je Stevenu Spielbergu nakon Shindlerove liste drugog Oscara za režiju i nedvojbeno pripada u najbolje filmove onoga dijela njegove karijere koju posvećuje ozbiljnim, dramskim djelima. Spielbergov je film efektan spoj intimističke (anti)ratne drame i ratnog superspektakla koji zadivljuje detaljima. Dan D, odnosno povijesno iskrcavanje saveznika 6. lipnja 1944. u Normandiji, uprizoreno je kao najrealističniji filmski zapis ratnoga pakla, koji vrvi ultragrafičkim krvavim prizorima. Zahvaljujući zbilja fantastičnim zvučnim efektima (5,1) i vrhunskoj slici u kinoformatu (1,78:1) DVD pruža savršen audio-vizualan doživljaj. Riječ je o dvostrukom izdanju: na drugom disku nalazi se dokumentarac o snimanju s izjavama Spielberga, Toma Hanksa i ostatka ekipe, kinoforšpani, filmografije, pisane informacije o produkciji itd.

Kad jaganjci utihnu (Silence of the Lambs), DVD

slika

Ni s vremenskim odmakom od deset godina psihotriler Jonathana Demmeja ne gubi na kvaliteti, što je odlika istinskih klasika. Taj izvrsni film rušio je oskarovsku antižanrovsku tradiciju osvojivši kipiće u pet glavnih kategorija, žanr trilera učinio je superpopularnim devedesetih, Jodie Foster ostvarila je svoju najbolju ulogu, a Anthony Hopkins zasluženo postao velika zvijezda. Tjeskoban, mračan, napet, sjajno napisan, režiran i odglumljen film postavio je nove standarde, a lik Hannibala Lectera stvorio je novu vrstu filmskog negativca, strašnijeg i životnijeg od bilo kojeg do tada. To remek-djelo prati i fantastično dvostruko DVD-izdanje. Slika u kinoformatu i zvuk u 5,1 miksu ostavljaju sjajan dojam, a vrlo bogati dodaci nude jednosatni prilog o nastajanju filma, intervjue, dvadeset i jednu izbačenu scenu, neuspjele prizore, telefonsku poruku Hannibala Lectera itd.

Kum, kolekcionarsko izdanje (The Godfather DVD Collection), DVD

slika

Mafijaška trilogija Kum nedvojbeno je kapitalno djelo slavnoga Francisa Forda Coppole, ali i ukupne povijesti filma. Istini za volju, Coppola je završnim dijelom malo pokvario ukupan dojam, no kao cjelina riječ je o remek-djelu sedme umjetnosti. A što reći o ovom DVD-paketu? U krasno upakiranoj kutiji nalazi se čak pet diskova: na četiri su filmovi (drugi dio podijeljen je na dva diska) digitalno restaurirane slike i zvuka, a sva tri filma popraćena su Coppolinim audiokomentarom. Peti disk pak sadrži punih 187 minuta dodatnog materijala: raskošan dokumentarac o snimanju prepun informacija, anegdota, prizora iza kamere, privatnih snimaka, intervjua s glavnim glumcima, autorima, kao i piscem Mariom Puzom, izbačeni prizori, galerije fotografija, filmografije, kinoforšpani, prizori s dodjele Oscara itd. Najbolje DVD-izdanje od pojave formata!

Stjepan Hundić

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak