Vijenac 200

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Otočno poljodjelstvo

Ante Beverin / Jerolim Armanini, Poljoprivredna zadruga Sali, Matica hrvatska Zadar, Zadar 2001.

Otočno poljodjelstvo

Ante Beverin / Jerolim Armanini, Poljoprivredna zadruga Sali, Matica hrvatska Zadar, Zadar 2001.

Nakon knjige Ribarska industrija u Salima Matica hrvatska Zadar objavila je i drugu knjigu Ante Beverina, koja je ovaj put nastala u suradnji s Jerolimom Armanijem pod naslovom Poljoprivredna zadruga Sali, a zajedno pripremaju i drugu građu iz života ili prošlosti mjesta Sali i Dugog otoka. Ogranak Matice hrvatske u svom radu nastoji poticati obradu gospodarstva u prošlosti zadarskog kraja, a jedan od primjera je i ova knjiga.

U knjizi se na vrlo dobar način obrađuje razvoj, djelovanje, značenje i uloga poljoprivredne zadruge na otoku, što omogućuje upoznavanje njegova gospodarstva. Na njezinu primjeru (a bila je najbolje ustrojena, najrazvijenija i najsvestranija zadruga zadarskog kraja) dan je primjer djelovanja takvih ustanova na cijelom zadarskom području. Ova zadruga važna je jer je svestrano i uspješno djelovala na poticanju proizvodnje i skrbila za život žitelja, jer je djelovala na poseban način i u posebnim uvjetima u sredini s razvijenim otočnim poljodjelstvom, a obavljala je i niz popratnih djelatnosti.

U knjizi se uz opće podatake o djelovanju Zadruge i poljodjelskim poslovima i njihovim pojedinim granama mogu naći i oni o svakoj poslovnoj jedinici zasebno. Sažeto su spomenuta i kretanja pučanstva, osobito njegovo iseljavanje. Kako je zadruga razvijala svestranu turističku i ugostiteljsku djelatnost, u knjizi se mogu naći podaci i o toj grani djelovanja. Na kraju knjige, uz više drugih priloga, priložen je popis radnika Zadruge.

Ova zadruga imala je vrlo važnu ulogu u životu mjesta pa je velika šteta što je prestala djelovati, jer su njome zamrle i pojedine djelatnosti, a velikim dijelom i ukupna poljoprivreda. Stoga bi njezina obnova trebala biti primarna zadaća jer obnova poljoprivrede znači i obnovu života na ovom, ali i svim ostalim hrvatskim otocima, a malen je prinos tomu cilju i ova knjiga.

Antonija Vranić

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak