Vijenac 200

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Kutina U okviru priredbe Kutinski dani znanosti i umjetnosti 2001. 16. listopada 2001. u Srednjoj školi Tina Ujevića, MH Kutina obilježila je Europsku godinu jezika razgovorom na temu Govoreni i negovoreni jezici. Bilo je riječi o Kutinčaninu Gustavu Baronu (Kutina, 16. X. 1847 — Zagreb, 18. III. 1914), rektoru Sveučilišta u Zagrebu, generalnom vikaru Zagrebačke nadbiskupije, predavaču kaldejskog, sirijskog i arapskog jezika, te o prevodilačkom radu osoba rođenih u kutinskom kraju. Srednjoškolska publika tako je saznala za knjigu Dragutina Tadijanovića Gozba / Festhmal (2000) u kojoj su, zaslugom prevoditeljice Nade Pomper, na njemački prevedene mnoge Tadijanovićeve pjesme. Istoga pjesnika na njemački je, još kao gimnazijalka, prevodila Nada Čavić, danas umirovljena kutinska profesorica, dragi gost ovoga skupa. Priredba je nastavljena u Zagrebu, u četvrtak 18. listopada, susretom četrdesetak znanstvenika koji pripremaju monografiju o Kutini. Izlazak knjige očekuje se koncem sljedeće godine.

D. P.

Vinkovci Povodom mjeseca hrvatske knjige knjige (15. X-15. XI) u galeriji Matice hrvatske »Slavonija sveta zemlja hrvatska« izloženi su stari gimnazijski udžbenici. Izložbu su priredili profesori Gimnazije »Matija Antun Reljković« u Vinkovima.

Zadar Izašla je knjiga Bjelokapica, igrokazi za djecu Branka Čakaruna, autora koji je do sada objavio već četiri knjige pjesama za djecu. Igrokazi su pisani za đake od prvog do četvrtog razreda, a knjiga je namijenjena njihovim učiteljima koji autorov tekst trebaju oživiti scenografijom, kostimima, glazbom... Pisac se u uvodu zahvaljuje mnogim učiteljima koji su mu bili nadahnuće, i na čiji nagovor se i odlučio objaviti knjigu.

Karlovac U karlovačkoj Gradskoj knjižnici »Ivan Goran Kovačić« 15. X. otvorena je izložba »Karlovačko izdavaštvo i autori od 1991. do 2001«. Među izloženim izdanjima moglo se vidjeti mnogo knjiga MH Karlovac.

Nova Gradiška U organizaciji MH 15. X. 2001. u Gradskoj knjižnici ravnateljica Biljana Dakić otovorila je Mjesec hrvatske knjige. Predsjednik MH Nova Gradiška Josip Ostić predstavio je izdanja objavljena u novogradiškoj MH od 1991. do 2001, kojih je izabrane stihove čitala pjesnikinja Evica Kraljić. Nada Šerić govorila je o novoizašlom Godišnjaku.

Slavonski Brod Od 15. X. do 15. XI. 2001. MH Slavonski Brod priređuje prodajnu izložbu knjiga. Knjige su izložene u izlogu Brod-turista na Trgu pobjede, a mogu se kupiti i u MH, Stadlerov trg 2, svakoga dana od 9 do 15 sati.

Koprivnica Književna nagrada »Fran Galović« koju dodjeljuju grad Koprivnica, MH Koprivnica i DHK, ove je godine primio književnik i novinar Dragutin Horkić (1925). Horkić je nagrađen za knjigu priča i zapisa o Slavonskome Brodu Nizvodno, Ivani, a nagrada mu je predana na svečanoj akademiji u čast Frana Galovića, 26. X. u Koprivnici.

Vesna Zednik

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak