Vijenac 200

Film

FILMSKA ČETVRT

Femme fatale s Medveščaka

Redatelj Goran Kulenović upravo dovršava svoj prvi srednjometražni igrani film, socijalnu komediju Ravno do dna, čija se premijera očekuje početkom sljedeće godine.

FILMSKA ČETVRT

Femme fatale s Medveščaka

slika

Redatelj Goran Kulenović upravo dovršava svoj prvi srednjometražni igrani film, socijalnu komediju Ravno do dna, čija se premijera očekuje početkom sljedeće godine. Film se trenutačno nalazi u fazi montaže, a sniman je tijekom rujna na zagrebačkim lokacijama na Medveščaku, četvrti koja je umnogome odredila sudbine protagonista zapletenih u raspad jedne rock-skupine i jedno sasvim slučajno ubojstvo. U ovoj koprodukciji Interfilma i HRT-a, čiji je scenarij napisao sam Kulenović, glume Hrvoje Kečkeš, Sven Šestak, Janko Rakoš, Rene Bitorajac te Lucija Šerbedžija kao kvartovska ljepotica koja je slomila srce većine muških likova u filmu. Inače, Ravno do dna sasvim je novi korak u redateljskoj karijeri mladoga Gorana Kulenovića, dosad najpoznatijeg po realizaciji kratkometražnih filmova Okus limuna i Trgovci srećom, kao i uspješnih videospotova, primjerice nagrađivane Politike Hladnog piva.

Amélie osvaja Ameriku

slika

Novi film francuskog redatelja Jean-Pierrea Jeuneta (Delicatessen, Alien — Uskrsnuće), romantična drama Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulin, još od svoje pariške premijere 25. travnja ove godine ne zna za neuspjeh. Hit kako u Francuskoj tako i diljem svijeta, od 2. studenog napokon se prikazuje i u SAD-u. Datum nije izabran slučajno, jer se film, uz vjerojatnu titulu francuskoga kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg ostvarenja na neengleskom jeziku, nada i dobrim odjecima u tamošnjim kinima koji bi mu uz komercijalni uspjeh priskrbio i još poneku oskarovsku nominaciju. Njoj je najbliža glavna glumica Audrey Tatou (Vénus beauté) kao stidljiva mlada konobarica Amélie, kojoj se život iznenada mijenja kada odluči sitnim pažnjama usrećiti bližu i dalju okolinu. U ostalim ulogama te neobične filmske priče nastupaju poznati francuski glumci Mathieu Kassovitz, Claire Maurier i Serge Merlin. Film u američku kinodistribuciju dolazi pod skraćenim nazivom Amélie, a dobra mu je preporuka i nagrada publike za najbolji film na nedavnom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Travoltine kućne nevolje

slika

Sedamdesetak milijuna utrženih dolara na matičnu tržištu s trilerom Swordfish protekloga ljeta, pristojna je utjeha za lani u kinima potpuno posrnula Johna Travoltu »zahvaljujući« filmovima Battlefield Earth i Lucky Numbers. Ohrabren ponovnom potporom publike četrdesetsedmogodišnji se junak Groznice subotnje večeri i Paklenog šunda već od 2. studenog predstavlja novom ulogom. Riječ je o filmu Domestic Disturbance redatelja Harolda Beckera (More ljubavi) u kojem Travolta tumači razvedena oca u očajničkom pokušaju spašavanja sina i bivše supruge od njezina nimalo bezopasna muža. Veoma napeto ostvarenje, čija je glavna uzdanica Beckerova režija, obiluje provjerenim glumačkim imenima, pa uz Travoltu i njegova sina u filmu, Matthewa O'Learyja, nastupaju i Teri Polo (Dozvola za brak), Steve Buscemi (Fargo) i Vince Vaughn (Psiho) u još jednoj ulozi manijakalnoga negativca.

Knjiga

Jarmusch kao sugovornik

slika

http://www.amazon.com Nedvojbeno jedan od najzanimljivijih američkih redatelja Jim Jarmusch (Noć na Zemlji, Mrtav čovjek) u knjizi se Ludviga Hertzberga Jim Jarmusch: Interviews upravo tako i doima. Nizom intervjua koje je dao u dugogodišnjoj karijeri, a koje je Hertzberg kompilirao u ovoj zbirci, Jarmusch zahvaća tri desetljeća svog bavljenja filmom, i to ne samo kao redatelja nego i kao glumca, scenarista i producenta. Knjiga je dio biblioteke Conversations With Filmmakers Series, a cijena joj je 12,60 dolara.

Časopis

Njemačka pita

slika

http://www.cinema.de/ Njemačko je novinsko tržište jedno od najbogatijih na zapadnoj hemisferi, baš kao što je i tamošnja kino i videodistribucija među najvećima na svijetu. Stoga je itekako isplativo opsluživati njihove zajedničke potrošače čime se može pohvaliti hamburški filmski mjesečnik »Cinema« u izdanju tvrtke Verlagsgruppe Milchtrasse. Urednik je ove reportažama, kritikama i vijestima bogate tiskovine Helmut Fielbig koji za cijenu od šest maraka nudi cjelovit prikaz recentne filmske ponude.

CD

Glazbom protiv amnezije

slika

http://www.amazon.com I za najnoviji film redatelja Davida Lyncha Mulholland Drive, ezoteričnu priču o ženi oboljeloj nakon prometne nesreće od amnezije u potrazi za istinom o sebi, glazbu je skladao Angelo Badalamenti. Doduše, manji dio partiture potpisuje sam Lynch, u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom za režiju filma, ali je Badalamentijev utjecaj na CD-u, mješavini hipnotičkih instrumentalnih i vokalnih skladbi, presudan. Realnost? 12,99 dolara!

Internet

Slušajte s oba oka

http://www.moviemusic.com/ ...a Badalamentijev rad, kao i još tri tisuće novih i starih soundtracka možete naručiti preko albumima filmske glazbe raskošna sajta Moviemusic, koji osim prodaje i preslušavanja nudi i mnoštvo vijesti i recenzija.

Boško Picula

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak