Vijenac 200

Ples

PLESNI GLOBUS

Exitova dječja plesna scena

Petar Pan imao je relativno jednostavan recept za letenje: sretna misao uz malo vilinskog praha. Predstava Baloni (u produkciji plesnoga centra Tala i kazališta Exit) umjesto čarobnog praha ima balone

PLESNI GLOBUS

Mateja ponovno na sceni

Mateja Pučko Petković jedna je od plesačica čija se snažna prisutnost nepogrešivo osjeća na sceni. A također i odsutnost. Možda je taj dojam posebno vezan uz obnovljene Balade... koje donosi vjetar koje bez obzira na odličan ansambl bez Mateje više nisu bile iste. Mateja Pučko došla je u Zagreb iz ljubljanskoga baleta kao već istaknuta i nagrađivana solistica. Sve uloge u kojima je viđena otplesala je nadahnutom osobnošću, a onda je nestala. Prvo je ozlijeđena za vrijeme raketiranja Zagreba, a potom joj se desila ozljeda koljena. Srećom, plesači su općenito vrlo žilava vrsta i još k tome zaljubljena u svoj posao. Mateja se 17. listopada u punom sjaju vratila na scenu ulogom Lilit u novom Šparemblekovom baletu Johannes Faust Passion. Provjerite!

Ograničeni pokret uz Ograničene misli

slika

Novoosnovana udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, iza koje stoje poznata nam već autorska i plesačka imena Ane-Marije Bogdanović i Katarine Đ urđević, u ponedjeljak 5. studenog 2001. u Tvornici kulture izlazi s dvostrukom premijerom: Ograničeni pokret / Ograničene misli. Mladoj grupi želimo da prevlada sve granice koje ih vjerojatno tište. (Repriza je 11. studenog.)

Exitova dječja plesna scena

slika

Petar Pan imao je relativno jednostavan recept za letenje: sretna misao uz malo vilinskog praha. Predstava Baloni (u produkciji plesnoga centra Tala i kazališta Exit) umjesto čarobnog praha ima balone, a sretne misli maštovito su razigrane na bezbroj načina. Exit nije uzalud dobio Nagradu grada Zagreba za izniman prinos kazališnom i kulturnom životu grada. Naime, ne znam koliko je stavljanje plesne predstave za djecu na repertoar unosno s obzirom na navike kulturnih organizatora vrtića i škola, no negdje treba početi mijenjati navike! Baloni u koreografiji i izvedbi Tamare Curić i Larise Lipovac vrlo su lijepo i djeci primjereno iskustvo. Dovoljno dinamična u pokretu da i bez kojekakvih oblika podilaženja plijeni pozornost, predstava nudi i rijetko poetične scenske trenutke. I mislim da nije ograničena na djecu od tri do osam godina, kako su organizatori predvidjeli.

STOMP u Ljubljani

slika

I dok se mi ne mičemo od provjerena biznisa irskih stepera, Cankarjev dom u Ljubljani dovodi pravu scensku poslasticu. STOMP je nastao osamdesetih na ulicama Brightona. Ulični performeri koji su ozvučili svoj ples ritmičkim zvukovima dobivenim na neobičnim instrumentima kao što su kante za smeće i metle uskoro su postali scenska atrakcija. Dobitnici su nagrada poput Emmy, Obie, Dramadesk, Olivier, a u četiri grupe već dulje vrijeme obilaze svijet. Predstave su od 13. do 18. studenog (http://www.stomp-slo.com).

Maja Đurinović

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak