Vijenac 200

Ples

Otvaranje novoga plesnog centra u Beču

Dijalog sa svijetom

Otvoren je Tanzquartier Wien — TQW, bečki plesni centar za plesni dijalog Austrije sa svijetom

Otvaranje novoga plesnog centra u Beču

Dijalog sa svijetom

Planiranje programa TQW-a u smjeru istraživača tijela ne iznenađuje s obzirom na eksperimentalni pristup plesu gospođe Gareis, koja kaže kako je pitanje tijela i dalje središnje u plesu i da ne postoji od jučer

Otvoren je Tanzquartier Wien — TQW, bečki plesni centar za plesni dijalog Austrije sa svijetom

Nakon brojnih rasprava, od programskog usmjerenja do izbora mjesta u sklopu Museumsquartiera, otvoren je konačno veliki bečki centar za suvremeni ples i interdisciplinarne performanse. Uz bogati program pripremljen za otvaranje od 3. do 13. listopada TQW predstavio se plesnom bibliotekom, multimedijalnom čitaonicom časopisa, trima studijima — za istraživanje, produkciju, treniranje i već poznatom Halle G, u kojoj su već održane i neke predstave ovogodišnjeg Impulstanza.

Intendantica TQW-a Sigrid Gareis ističe kako svoj mandat usmjerava dvostruko: lokalno, s austrijskim umjetnicima, i međunarodno. Glavni cilj tih usmjerenja vidi u razvijanju forme dijaloga. Iako Beč ima veliki festival suvremenoga plesa — Impulstanz, Bečke tjedne, i druge plesne ustanove i studije, gospođa Gareis smatra da je Beč u području plesa još enklava. Zato želi austrijske umjetnike usmjeriti prema međunarodnim plesnim tokovima, a strane koreografe dovesti u Beč. Konkretan primjer toga neverbalnog dijaloga vidi se u već tri ostvarena međunarodna projekta austrijskih umjetnika.

Planiranje programa TQW-a u smjeru istraživača tijela ne iznenađuje s obzirom na eksperimentalni pristup plesu gospođe Gareis, koja kaže kako je pitanje tijela i dalje središnje u plesu i da ne postoji od jučer.

Unatoč pretežno prihvaćenu jasnom smještanju Kuće kao lokalne i međunarodne uz odricanje kulturno-političkog mandata, čuju se i glasovi kritike. Nekolicina koreografa i plesnih grupa koje su posljednjih godina kreirale bečku plesnu scenu: plesno kazalište Homunculus, Tanztheater Wien, Tanzatelier Wien — smatraju se prevarenima nedobivanjem prostora u programu TQW-a. Bivši glasnogovornik austrijskih koreografa Nikolaus Selimov smatra da program gospođe Gareis ne promovira moderan ples u njegovu potpunom spektru napretka s posebnim alternativnim lokalitetima unutar Kuće. Intendantica poručuje svim nezadovoljnicima da će i u tom smislu raditi na postupnu približavanju i dijalogu s umjetnicima.

Iz hrvatske perspektive možemo za sada sa zavišću promatrati austrijska dijalogiziranja oko usmjerenja TQW-a i dakako razmišljati o povremenim odlascima u novi europski centar suvremenog plesa. Jer London i Pariz su predaleko, a Zagreb, u kojemu se već dulje vrijeme govori o potrebi slične ustanove, čini se katkada ipak najdaljim.

Anamarija Sobočanec Šoštarić

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak