Vijenac 200

Glazba

VITALNO

Colonia: Milijun milja od nigdje

Meine Damen und Herren, na ja, Himmel und Teufel: Colonia!

VITALNO

Mary J. Blige, No More Drama

slika

Novi album kraljice r'n'b glazbe daleko nadilazi okvire samog glazbenog žanra. Mary J. Blige odavno je crossover zvijezda koja svojim pjesmama nalazi mjesta i u programima pop provinijencije. Duboko u korijenima crnačke glazbene tradicije, sa suvremenim produkcijskim rješenjima, Mary je inačica pjevne crne glazbe. Kraljevska pojavnost i glas bez premca ne bi bili dovoljni, stoga nerijetki izleti u vode djelovanja mlađih autora poput dueta s Wyclef Jeanom za nju nisu slučajnost ili usputna zabava. Album No More Drama krasna je kolekcija r'n'b pjesama pod žestokom kontrolom Blige obitelji. Mary sklada, pjeva ali i radi kao izvršni producent albuma. Njezina neprijeporna seksualnost, tjelesnost u svakom dahu pjevanja i vizualni dojam pojavnosti zvijezde u skupoj robi, dah su amerikanizacije ostvarenjem američkog sna: lova i komadi, ako ne svakome u stvarnosti, barem u maštanjima. Pjesmu po pjesmu izmjenjuju se briljantni r'n'b radovi vrhunskih producenata: Dr Drea, Jimmy Jamma i Terrya Lewisa, Missy Elliot, Chuckya Thompsona i mnogih drugih.

Album No More Drama otvara sjajna Love, koja uz Destiny i Where I've Been, na kojoj sudjeluje Eve, zacijelo postaju radijski favoriti. Ujednačenost je još jedna od dobrih odlika ovog albuma. Gotovo da niti jedna od pjesama ne ide ispod praga tolerancije uobičajenog za r'n'b proizvode top pet izvođača. Ipak, predvidljivost kao oznaka samog glazbenog pravca, one manje sklone pjesmama r'n'b stila, može ponekad zavesti i učiniti album nedovoljno inventivnim. Dobro, o tomu se još i da razgovarati, ali poslije svega jedno je neupitno: glas! Mary J. Blige ga zaista ima i stoga, bez odveć okolišanja, No More Drama r'n'b primadone Mary J. Blige, uuu-a-uuh-uuhh, toplo preporučam.

Colonia: Milijun milja od nigdje

slika

Meine Damen und Herren, na ja, Himmel und Teufel: Colonia! Što god netko mislio o umta-umta ili tuc-tuc-tuc ritmu, to je jako, jako popularno. Iskreno, engleski rečeno, nije ovo moja šalica čaja, ali ozbiljno sam se naslušao pjesama hrvatske Precioso verzije i na pitanje zašto original u nas proda trideset a cro verzija tri tisuće ulaznica, odgovor je jednostavan: nema Ire. Vladić, sada i Mujkić žena je koja je kao mala, poput Asteriksa i Obeliksa, upala u čarobni energetski napitak. Potom je na sveopće iznenađenje, potom čuđenje i divljenje, nastavila neumorno plesati, pjevati te postala prvom hrvatskom pjevačicom koja na koncertu odradi više nego fitness-trenerica za tjedan instrukcija. Usto, Boris Đ urđević napiše hitova kao naramak drva i svi polude od Colonie. Nema kafića koji će to ignorirati. Pošteno govoreći, u svom je glazbenom žanru Colonia bez premca. Sjajno opremljen i dizajniran Kelčecov dizajnerski uradak, hitovi za pjevanje i dum-dum ritam za plesanje, dokaz su da Colonia neće biti jednodnevnim čudom, a slušaju ih i drugi, pa se pojavljuju Karma-bendovi, a bit će ih još... Ira Vladić ipak je jedna, i od Vanne u E. T. bendu ništa slično nije se pojavilo u nas. I tako, hej, hej, bum-bum, jea, jea i ruuuuuke gore... Colonia je bend koji zna gdje je, što želi, radi to dobro i neka im sav taj uspjeh. Što Vas je uostalom briga što se meni ne skače. Samo Vi dajte. I ruuuke gore, jel' tako Ira?

Aleksandar Kostadinov

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak