Vijenac 200

Glazba

Maria Callas na DVD-u

Bez opere na filmu

Zanimljivo je da nikad nije objavljena nijedna cjelovita audiovizualna snimka opere u kojoj je nastupila Maria Callas. Najviše što se može vidjeti drugi je čin Toske, izvedene pri debiju Marije Callas u pariškoj operi

Maria Callas na DVD-u

Bez opere na filmu

Zanimljivo je da nikad nije objavljena nijedna cjelovita audiovizualna snimka opere u kojoj je nastupila Maria Callas. Najviše što se može vidjeti drugi je čin Toske, izvedene pri debiju Marije Callas u pariškoj operi

Najbolji dokumentarac o Mariji Callas, film Tonyja Palmera La divina, objavljen je na DVD-u koji se sada može nabaviti i u Hrvatskoj (distribuira ga tvrtka Enograd). Dokumentarac je prikazan nekoliko puta na HTV-u, no riječ je o izvrsno snimljenu filmu koji se s velikim zadovoljstvom može gledati (i slušati!) mnogo puta. Ovaj biografski film prati njezin život od rođenja u New Yorku, studija u Grčkoj, preko prvih trijumfa, braka s Meneghinijem do tragične ljubavi s Onassisom i smrti. Osim same Callasove, o njezinu životu i radu govore njezini najbliži prijatelji i suradnici (Giuseppe di Stefano, Carlo Maria Giulini, Franco Zefirelli i brojni drugi).

Dokumentarac se osim na originalnom engleskom može čuti i na njemačkom, a titlove možete pratiti na engleskom, njemačkom i francuskom. Titlovi su zanimljivi između ostalog i zato što su osim govornih dijelova prevedeni i tekstovi nekih arija koje Maria Callas pjeva u opernim izvedbama. Inserti iz opera i koncertnih nastupa samo su djelić onoga što se može naći na drugim DVD-ima posvećenim najslavnijoj opernoj pjevačici svih vremena.

Zanimljivo je da nikad nije objavljena nijedna cjelovita audiovizualna snimka opere u kojoj je nastupila Maria Callas. Najviše što se može vidjeti drugi je čin Toske, izvedene pri debiju Marije Callas u pariškoj operi, no postoje inserti iz brojnih njezinih nastupa u Parizu i Londonu, kao i snimke njezunih koncerata na kraju karijere, kad nažalost njezin glas više nije bio toliko snažan i izražajan. Snimke ulomaka iz opera su osobito zanimljive jer se tu vidi i njezina vrhunska gluma.

Na DVD-u izdana su još četiri filma o Mariji Callas: dokumentarac Maria Callas: Life and Art, snimke koncerata u Hamburgu (Maria Callas — Live in Concert Hamburg 1959 and 1962), koncertni debi u Parizu (La Callas... Toujours) te nastup u operama u Londonu (Maria Callas-Covent Garden).

Koncerti u Hamburgu, na kojima je prati Sjevernonjemački radijski simfonijski orkestar, snimljeni su 18. svibnja 1959. i 16. ožujka 1962, a Callas izvodi arije iz opera Rossinija, Verdija, Bellinija, Masseneta i Bizeta (uključujući Habaneru and Seguidillu iz opere Carmen).

La Callas... Toujours film je snimljen 19. prosinca 1958, a pariški debi Marije Callas uključivao je koncertne izvedbe arija Casta Diva iz Bellinijeve Norme, Miserere iz Verdijeva Trubadura, te Una voce poco fa iz Rossinijeva Seviljskog brijača te scensku izvedbu drugog čina Tosce.

Londonski film prikazuje inserte iz njezinih scenskih nastupa u Royal Opera House u Covent Gardenu 1962. i 1964, i to arije iz opera Don Carlos, Carmen i Tosca, a pritom je prate Renato Cioni, Tito Gobbi, Robert Bowman i Dennis Wicks.

Dokumentarac La divina hrvatska publika već poznaje, no nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti pobliže vam predstaviti ostala spomenuta izdanja.

Zlatko Vidačković

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak