Vijenac 200

Film

PRETPREMIJERE

Amelie

Šarmantan i neobičan film redatelja Jean-Pierrea Jeuneta o mladoj, naivnoj, stidljivoj djevojci Amelie, konobarici u Parizu, koja želi poboljšati svijet

PRETPREMIJERE

Amelie

slika

Šarmantan i neobičan film redatelja Jean-Pierrea Jeuneta o mladoj, naivnoj, stidljivoj djevojci Amelie, konobarici u Parizu, koja želi poboljšati svijet malim, nezamjetnim dobrim djelima, francuski je kandidat za Oscara 2002. u kategoriji najboljega stranog filma, ali i nače dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Josephine

Nakon desetogodišnje pauze, u kina kreće i novi film Rajka Grlića, nastao u međunarodnoj koprodukciji — Josephine. Radnja se događa u Češkoj i Njemačkoj (a te su zemlje bile i lokaliteti snimanja), u sredini noćnih klubova, svodnika i prostitutki, prepunoga neobičnih individua i priča. U glavnim ulogama nastupaju češka zvijezda Miroslav Vladyka te bivša manekenka Amerikanka Tery Ferman.

Ničija zemlja

Prvi cjelovečernji film redatelja Danisa Tanovića, nastao u koprodukciji nekoliko zemalja, i dobitnik kanskoga kipića za najbolji scenarij ove godine, zapravo je priča o dva sukobljena vojnika koji se u ratu nađu u istome rovu.

Vatel

slika

Francuska kostimirana drama redatelja Rolanda Joffea, s impresivnom glumačkom ekipom — Gerard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Sands; smješten u doba vladavine Louisa XIV, s naglaskom na trodnevnu gozbu priređenu u kraljevu čast. Za organizaciju je zadužen čuveni Vatel, nenadmašan u postizanju lascivne, dekadentne atmosfere i vrhunskih jela, no problemi nastaju kad se zaljubi u kraljevu miljenicu. Radnja je nadahnuta istinitim događajem.

Score (Tko je kome smjestio)

Film redatelja Franka Oza koji, iako se zadržava na poznatu terenu (o uspješnu lopovu koji se želi povući u mirovinu, no pred njim je još jedan, posljednji zadatak), uz odličnu glumačku ekipu (Robert de Niro, Edward Norton, Marlon Brando) pruža pravi užitak gledanja.

Original Sin (Prvi grijeh)

Melodramatičan triler scenarista i redatelja Michaela Cristofera, smješten na egzotičnu (trenutno mondenu) Kubu 1800. godine; o strasti i ljubavi kao pokretačima i razaračima. No iako s vrućim zvijezdama — Antoniom Banderasom i Angelinom Jolie, neuvjerljivo lošim scenarijem nije se uspio nametnuti više od prosječnoga kinofilma.

Princess Diaries (Odjednom princeza)

Obiteljska komedija redatelja Gary Marshalla, o odrastanju stidljive i neugledne tinejdžerke, koja iznenada saznaje da je prava princeza. Glume: Anne Hathaway, Hector Elizondo te veteranka Julie Andrews.

Sweet November (Posljednja jesen)

Ljubavna drama o eksperimentalnoj ljubavnoj aferi koju pustolovna Sara (Charlize Theron) nudi rezigniranom Nelsonu (Keanu Reeves), koja protagonistima otvara nove vidike; zasnovana na scenariju Hermana Rauchera za film istog naslova iz 1968.

Final Fantasy: The Spirits Within

Kritika je gotovo jednoglasna u negativnoj ocjeni ovoga filma (doduše kompjutorski inovativnom animacijom), čija se radnja zbiva na Zemlji 2065. godine, u doba kaosa i dekonstrukcije, kada je šačica preostalih ljudi prisiljena osmišljavati načine preživljavanja, promišljajući usput o vječnim temama — ljubavi, prijateljstvu, životu i smrti.

Katarina Marić

Vijenac 200

200 - 1. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak