Vijenac 199

Matica hrvatska

Predstavljamo udruge Matice hrvatske

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija ima četiri ogranka Matice hrvatske — u Vinkovcima, Iloku, Tovarniku i Županji.

Predstavljamo udruge Matice hrvatske

Vukovarsko-srijemska županija

Vinkovci

Vukovarsko-srijemska županija ima četiri ogranka Matice hrvatske — u Vinkovcima, Iloku, Tovarniku i Županji.

Matica hrvatska nazočna je u Vinkovcima od 1864. godine, kad se u nju učlanila Knjižnica slavonskog naroda Brodske graničarske regimente te župnik Franjo Božić i učitelj Petar Tomašević. Članstvo se povećavalo, te je 1880. bilo osamdeset članova, a poslije i više od sto. Većina njih kupovala je Matičina izdanja. Matica hrvatska osnovala je pododbor u Vinkovcima, u siječnju 1937. godine. Od 1945. do 1959. nije bilo pododbora. Članstvo je bilo pojedinačno. Novi pododbor Matice hrvatske u Vinkovcima osnovan je 1959. godine, a 1966. mijenja naziv u Ogranak Matice hrvatske, od 1998. zove se samo Matica hrvatska Vinkovci.

U prvom je razdoblju Ogranak vodio predsjednik prof. Dionizije Švagelj, kada je razvijena bogata nakladnička i ina kulturna djelatnost. Objavljeno je sedam brojeva Godišnjaka za kulturu i umjetnost, desetak knjiga u biblioteci Suvremenici, dvije knjige Šokačkih pismica etnomuzikologa Slavka Jankovića, a održane su i brojne književne priredbe, izložbe i stručni skupovi.

Nakon 1971, objavljena su još četiri Godišnjaka, kojima nije izdavač Matica hrvatska. Ogranak Vinkovci Matice hrvatske nakon obnove vodio je predsjednik Antun Babić, a nakon njega Ante Miljak, pod čijim je vodstvom Ogranak također nastavio svoju kulturnu misiju. Od 1990. objavljeno je devet svezaka Godišnjaka koje su uređivali Tomo Šalić i Marko Landeka. U kapitalnoj biblioteci Udio Slavonije u hrvatskoj književnosti, koju Ogranak objavljuje u suizdanju s HAZU, objavljene su četiri knjige: Katica Čorkalo Slavonica, Josip Bogner Studije i portreti (priredila Antonija Bogner-Šaban) Isidor Kršnjavi Listovi iz Slavonije — Članci (priredila Katica Čorkalo, Srebrena povelja MH 1996.), Ferdo Juzbašić Djela: pjesme i proza (priredila Katica Čorkalo). U knjižnici Dom, pored ostalih, objavljene su i knjige Dionizije Švagelj: Scena i vrijeme: kazališni tokovi stare Slavonije i pretisak Satir u vershe Slavoncu Matije Antuna Relkovića. U knjižnici Ravnica objavljeno je sedam knjiga (zbirka domoljubne poezije Dom od paljevine, urednice Vlaste Markasović; Razglednice Franje Džakule, Gdje lopoči cvjetaju Miroslava Slavka Mađerova...), Ogranak je objavio i Spomenicu muške pjevačke grupe »Lipa«. Knjiga Vinkovački šokački rodovi Tome Šalića, u izdanju Matice hrvatske Vinkovci, nagrađena je Nagradom Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski 1999. Pored mnogih knjiga, objavljene su i dvije grafičke mape (od kojih je mapa Antuna Babića i Zlatka Tomičića dobila Srebrnu povelju MH), pet razglednica i tri naslova zajedničkih izdanja. Ogranak je priredio i brojne književne priredbe, stručne skupove, koncerte i izložbe, svesrdno se zalažući za čuvanje kulturnog naslijeđa grada i okolice.

Ilok

U Iloku je bilo mnogo članova Matice hrvatske još u 19. stoljeću, a poseban doprinos Matici hrvatskoj dao je književnik, prevoditelj i urednik Julije Benešić. Ogranak u Iloku osnovan je 1970. i to je bio prvorazredan kulturni i društveni događaj koji je potaknuo osnivanje ogranaka i u drugim gradovima. Kao i ostali, početkom 1972. prestao je djelovati. Obnovljen je 1990. Predsjednica Ogranka je Dragica Čučuk-Barić, a potpredsjednik Mato Batorović. Ogranak je slijedio Iločane u progonstvu (od 1991. do 1997) i uspio priređivati kulturne događaje i sadržaje primjerene tom teškom vremenu. Za vrijeme progonstva objavljen je Zbornik Muzeja grada Iloka 1992. Godine 1992. održan je okrugli stol Dani Iloka u Zagrebu, te je izdan i zbornik kojeg je uredio Mato Batorović. Godine 2000. objavljena je zbirka poezije Dragice Čučuk-Barić Dunavska školjka.

Tovarnik

U Tovarniku je Ogranak Matice hrvatske osnovan 1990. kada je za predsjednika izabran Jozo Nikolić, a za tajnika Željko Anić, a već koncem iste godine Matica hrvatska je u njemu ustanovila Dane hrvatskog jezika, koji se od tada održavaju u mnogim ograncima, obilježavajući dane kad je donesena i potpisivana Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Tovarnički Ogranak je u lipnju 1991. nagradio stotinjak odličnih učenika biranim knjigama, a pripremao je Dane Antuna Gustava Matoša i druge kulturne programe. No uslijedila su ratna stradanja i progonstvo. Ipak, u tim prilikama obilježavane su Matoševe obljetnice i komemorirana mučenička smrt Ivana Burika — tovarničkog župnika i člana Matice hrvatske.

Ogranak Matice hrvatske u Tovarniku izdao je nekoliko uistinu vrijednih izdanja. Najznačajnije od njih svakako je bogata i opsežna Hrvatska riječ u Srijemu — priređivača Dubravka Horvatića te suradnika Mate Batorovića, Brane Crlenjaka, Jurja Lončarevića i Trpimira Macana (knjigu je likovno opremio Alfred Pal), Antologija je to pedesetak hrvatskih pisaca, koji su Srijemci rođenjem ili djelovanjem, predstavljenih njihovim vlastitim štivima. To je antologijski izbor, a u knjizi pridodanom Leksikonu, obrađeno je još stotinjak dodatnih pisaca, što dokazuje i širinu i bogatstvo pisane riječi u Srijemu. Od ostalih izdanja treba izdvojiti i Glazbenu kulturu Vukovara — kulturu hrvatskog nacionalnog identiteta Branke Ban, Prognaničku priču Latinke Golić te Narodne pjesme iz Tovarnika u Srijemu Dragutina Matizoviča.

Županja

Ogranak Matice hrvatske utemeljen je u Županji 1964. godine, na inicijativu Ivana Boždara i Stjepana Grubera, da bi 1971. njegov rad bio potpuno zabranjen. Gdoine 1967. pokrenut je Županjski zbornik. Do 1984. objavljeno je devet brojeva. Uređivali su ga Stjepan Gruber, Krunoslav Tkalac, Višnja Plemić, Ilija Vidović i Stjepan Šinka, a izdavali Ogranak Matice hrvatske i Zavičajni muzej.

Obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Županji održana je 15. rujna 1990. godine. Skupštini su prisustvovali gosti iz slavonskih ogranaka te akademik Dubravko Jelčić. Na poticaj Ogranka Matice hrvatske izrađena je koncepcija preimenovanja ulica, trgova i naziva škola u Županji. Unatoč ratnim opasnostima i stradanjima, Ogranak je djelovao. Održana je književna večer posvećena Ivanu Boždaru, laureatu nagrade Grigor Vitez (Luckaste priče) te predstavljena, izdavačka djelatnost Privlačice. Godine 1992. objavljen je Županjski zbornik br. 10, a uredio ga je predsjednik Ogranka Mirko Šarčević.

U veljači 2000. godine izabran je novi Upravni odbor Matice hrvatske Županja, s pripadajućim tijelima i donesena su pravila u skladu sa Zakonom o udrugama.

Prošle godine organiziran je susret pjesnika iz Županje i okolice, dok je za Dan grada (29. kolovoza) priređena izložba fotografija i dokumenata pod naslovom 120 godina sviranja tambure u Županji i bližoj okolici.

Ove su godine organizirane likovne izložbe županjskih slikara Pere Avramovića i Zlatka Kokanovića (predsjednika Matice hrvatske Županja) te susret pjesnika županjskoga kraja. Objavljena je knjiga Mirjane Franić Predaj ljubav dalje, te knjiga Mire Maričić Oj Županjo, bečki perivoje (suizdanje). U pripremi je monografija 120 godina sviranja tambure u Županji, te 11. broj Županjskog zbornika.

Priredila Katarina Marić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak