Vijenac 199

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Šampioni (Best in Show), VHS

slika

Američki redatelj, scenarist i glumac Christopher Guest očigledno se jako dobro snalazi u filmskom podžanru za koji postoji zgodna anglofonska složenica mockumentary. Riječ je dakako o pseudo- ili kvazidokumentarnom stilu, koji Guest koristi kako bi se na satiričan način obračunao s predmetom svoje poruge. U, od strane kritike dobro prihvaćenu filmu Čekajući Guffmana, Guest je na zub podrugljiv, uzeo američku kvaziintelektualnu provinciju sa svojim artističkim pretencioznostima kroz priču o amaterskom kazalištu, dok se u Šampionima pozabavio zbilja zanimljivim svijetom izložbenih natjecanja pasa i njihovih vlasnika. Guest ne komplicira previše: i onim gledateljima kojima nije poznata pozadina filma bit će jasno da se sve više-manje svodi na improvizaciju, no ta je redateljsko-glumačka fleksibilnost urodila duhovitom spontanošću i otrovnom satirom, ali bez zlih primisli.

Korak do slave (Almoust Famous), VHS

slika

Tražite li nepopravljiva romantika među holivudskim filmašima, jedna od prvih adresa je ona Camerona Crowea, koji se proslavio filmom Jerry Maguire: Igra života, blockbusterom čijim likovima i emocijima bezrezervno vjerujemo, što je u današnjoj holivudskoj ponudi prava rijetkost i izniman uspjeh. Poluautobiografska drama Korak do slave — glavni lik, petnaestogodišnji William Miller, zapravo je Crowe, koji je karijeru i započeo kao rock-kritičar — jednako je film o autorovu odrastanju koliko i rock-generaciji sedamdesetih bez umivanja i lažnog veličanja. Iako slabiji od hita s Tomom Cruiseom, ipak je riječ o vrlo dobru filmu koji potvrđuje Crowea kao iznimna filmaša koji svoje likove voli ma kakvi oni bili, ima izvrsno oko za detalje i zna ispričati priču koju želi. Osobno s velikim nestrpljenjem očekujem njegov sljedeći film, fantastičnu dramu Vanilla Sky.

U Kini jedu pse (I Jina spiser de hunde), VHS/DVD

slika

Čim se spomene danska kinematografija, svi pomisle na dobro poznat i marketinški odlično osmišljen pokret Dogma 95. No uz von Triera, Thomasa Vinterberga, Sűrena Kragh-Jacobsena i ostatka darovitih dogmaša danska kinematografija ima sposobnih i pametnih filmaša i izvan te kvazielitne skupine, koji rade odlične žanrovske filmove. Jedan od njih zasigurno je i Lasse Spang Olsen, koji potpisuje crnohumornu akcijsku komediju U Kini jedu pse. Nije riječ o nikakvu velikom filmu, no njegova redateljska i glumačka lakoća posebno zadivljuje sve one koji su na bilo koji način vezani uz hrvatski film. Ili bi barem tako trebalo biti. Jasno je da je i Olsen jedan od posttarantinovske djece, no koga to briga kad njegova kombinacija danskog mafijaškog miljea (s crnogorskom mafijom!?), krvavih prizora i humornih elemenata rezultira zbilja vrlo dobrom i pitkom zabavom.

Gdje je lova? (Where the Money Is?), VHS/DVD

slika

Na papiru je sve to izgledalo jako zanimljivo — uspješni ostarjeli pljačkaš banaka fingira moždani udar kako bi iz zatvora bio prebačen u dom za stare i nemoćne, odakle je mnogo lakše pobjeći. Kad njegovateljica otkrije prijevaru, lopov pristaje na zajedničku pljačku kako bi joj zatvorio usta — no rezultat je poprilično beživotan i nezanimljiv. Ovaj spoj komedije i filma pljačke ponajviše je zanimljiv po nastupu Paula Newmana u ulozi pljačkaša, koji i u osmom desetljeću života pršti nevjerojatnom energijom i neodoljivim šarmom, no redatelj Marek Kanievska drveno postavlja inače zgodno zamišljene situacije, a Lindi Fiorentino kao partnerici u zločinu dopušta da se provlači s minimalnim glumačkim naporom. DVD-izdanje u odnosu na VHS nema nikakvih prednosti jer je zvuk stereo, slika TV-formata, a dodaci svedeni na biografije i kinoforšpan.

Podmornica U-571 (U-571), DVD/VHS

slika

Američka podmornica u Drugom svjetskom ratu na zadatku je zarobljavanja njemačkog stroja za slanje kodiranih poruka Enigma koja savezničkim snagama stvara velike probleme u bitkama na moru. Film dosta uspješno rekonstruira vrijeme i događaje, a uobičajeno holivudsko zaobilaženje povijesnih činjenica većini gledatelja neće zasmetati. Film se isplati pogledati na DVD-u jer je uprizorenje zbilja spektakularno, a glumačka su ostvarenja (Matthew McConaughey, Harvey Keitel) vrlo uvjerljiva. Slika u widescreenu (2,35:1) besprijekorna je i u najtamnijim kadrovima, kakvi prevladavaju, a zvuk (nudi se 5,1 zapis i moćniji DTS) bogat akcijskim surround-efektima. I dodaci su impresivni: niz kratkih dokumentaraca o produkciji te ratni snimci, intervjui s glumcima, autorima te povijesnim ličnostima opisanoga sukoba, audiokomentar redatelja Jonathana Mostowa itd.

Nezaboravni klub (Remember the Titans), DVD/VHS

slika

Za razliku od naslova, sve je u ovom filmu — o tamnoputom treneru američkog nogometa (Denzel Washington) koji sedamdesetih godina, kada je segragacija između bijelog i crnog stanovništva bila još aktualna, s rasno mješovitom srednjoškolskom ekipom osvaja državno prvenstvo bez ijednog poraza — itekako zaboravno. Čitav je film toliko opterećen rasnom tematikom da je to gotovo negledljivo, no zna li se da iza filma stoji najuspješniji proizvođač holivudskog šunda Jerry Beuckheimer, to i ne čudi. Ono što pak čudi jest da film potpisuje Boaz Yakin, autor sjajne drame Fresh. Kvaliteta je slike vrhunska, kao i višekanalni zvuk, no nema tu nikakvih atrakcija. Čak su i dodaci vrlo bogati — izbačeni prizori, kraći prilozi o snimanju, intervjui, audiokomentar redatelja — no pitanje je zanima li vas išta od toga nakon gledanja filma koji vas ostavlja potpuno ravnodušnima.

Dokaz života (Proof Of Life), DVD/VHS

slika

O filmu Taylora Hackforda (Dolores Claiborne, Odvjetnik zla) govorilo se više zbog navodne ljubavne afere između Russella Crowea i Meg Ryan nego o samom filmu. Romantični naboj između njih dvoje u filmu je pak najmanje uvjerljiv element pa je Dokaz života uspješniji kao žanrovski spoj špijunskog trilera i pustolovne drame nego kao romantičan triler. Iako su reakcije bile uglavnom mlake, riječ je o solidnu ostvarenju zanimljive tematike — film se bavi otmičarskim podzemljem — a Hackford se ponovno pokazao kao pouzdan holivudski igrač. DVD vam pruža izvanrednu widescreen (2. 35: 1) sliku, jarkih boja i velike oštrine, dok je zvuk (5,1) bogat akcijskim zvučnim efektima. I dodaci zu vrlo solidni: kinoforšpan, standardni dokumentarac o produkciji s intervjuima i prizorima sa snimanja te ono najbolje, audiokomentar vrlo govorljiva redatelja.

Doba nevinosti (Age of Innocence), DVD

slika

Kostimirana drama Doba nevinosti netipičan je film legendarnoga Martina Scorsesea, koji se ponajprije proslavio mafijaškim dramama i kriminalnim urbanim nasiljem. S druge pak strane ta sjajna studija društvenih normi njujorške više klase druge polovice 19. stoljeća zasnovana na tragičnu ljubavnom trokutu koji čine Daniel Day Lewis, Michelle Pfeiffer i Winona Ryder po mnogočemu je skorsezijevska: kamera klizi elegantno, a prizori su hedonistički savršeni, još jednom naglašavajući koliko je vizualan stil važan faktor njegove režije. Zato se film itekako isplati pogledati na DVD-u, koji widescreen-formatom (2,35:1) i odličnom slikom dočarava svu raskoš filma. Ukupan dojam izdanja ipak kvare slabi dodaci koji uključuju tek nekoliko kinoforšpana (Razum i osjećaji, Na kraju dana...) i filmografije.

Stjepan Hundić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak