Vijenac 199

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

V. S. Naipaul dobitnik Nobelove nagrade za književnost

V. S. Naipaul, čiji su kritički pogledi na najveće svjetske religije, uključujući islam, dovele do oštrih kritika, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2001. godinu.

KNJIŽEVNI GLOBUS

V. S. Naipaul dobitnik Nobelove nagrade za književnost

slika

Švedska V. S. Naipaul, čiji su kritički pogledi na najveće svjetske religije, uključujući islam, dovele do oštrih kritika, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2001. godinu. Vidiadhar Surajprasad Naipaul, potomak indijskih useljenika na Trinidad, živi u Engleskoj od 1950. godine, ali se bavi studijama egzila, koje su ga nosile od Kariba do Engleske, do Indije, Afrike i Azije. Imigracija, posljedice kolonijalizma i nacionalizma na zemlje u razvoju i negativne strane religije teme su njegovih kratkih priča, romana i putopisa. Prvi veliki uspjeh doživio je 1961. godine s A House for Mr. Biswas, dok se njegovim najboljim djelom uglavnom smatra poluautobiografski roman The Enigma of Arrival (1987). Njegova je najnovija knjiga, objavljena ove godine, Half a Life. Dodijelivši nagradu Naipaulu, Švedska akademija nastavlja kontroverznu tradiciju u biranju laureata, poput prošlogodišnjeg nagrađivanja kineskog disidenta Gao Xingjiana ili talijanskog ljevičara Darija Foa 1997. godine.

Objavljeni kandidati za Nacionalnu književnu nagradu

SAD Američka Nacionalna književna zaklada objavila je popis finalista za čuvenu Nacionalnu književnu nagradu, koja će biti dodijeljena na svečanosti u New Yorku 14. studenoga. Finalisti u kategoriji beletristike su Dan Chaon za Among the Missing, Jennifer Egan za roman Look at Me, Louise Erdrich za The Last Report on the Miracles at Little No Horse, Jonathan Franzen za The Corrections i Susan Straight za Highwire Moon. Osim te kategorije, Nacionalna književna nagrada dodjeljuje se i za poeziju, dječju knjigu i znanstvenu knjigu. Ove godine posebnu nagradu za životno djelo dobit će Arthur Miller.

Novi dom za Wordsworthovu ostavštinu

slika

Velika Britanija Najvažnija svjetska zbirka rukopisa i pisama Williama Wordswortha dobiva novi dom u futurističkom dodatku pjesnikovoj kući, Dove Cotttage, u kojoj je živio od 1799. do 1808. U radnoj sobi u Dove Cottageu Wordsworth je primao prijatelje poput Samuela Taylora Coleridgea i Thomasa De Quinceyja. Wordsworthova zaklada otvorila je Dove Cottage javnosti prije dvadeset godina, ali je zbirka u međuvremenu postala prevelika. Zbirka uključuje trideset tisuća Wordsworthovih rukopisa, pisama i dnevnike njegove sestre Dorothy. Tu je još četiri tisuće rukopisa drugih pisaca tog doba, uključujući i nekoliko Coleridgeovih, te deset tisuća slika, među njima djela Constablea, Gainsborougha i Turnera.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak