Vijenac 199

Časopisi

Jelena Gluhak

Uobičajeni slog

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, gl. ur. Josip Belamarić, br. 1/3, Split, 2001.

Uobičajeni slog

»Mogućnosti«, časopis za književnost, umjetnost i kulturne probleme, gl. ur. Josip Belamarić, br. 1/3, Split, 2001.

Splitski časopis »Mogućnosti« koji se bavi širokim spektrom najrazličitijih kulturnih područja, u svom je prvom ovogodišnjem broju nešto veći naglasak ipak stavio na književne teme. Tako ćemo tu naći poeziju, domaću i stranu prozu, dramu, eseje i književne prikaze.

Jedan od zanimljivijih prijevoda svakako je izbor eseja iz zbirke Stotinu minuta talijanskog pisca Grytzka Mascionija. Svakodnevno pisane crtice za talijanski radio ovdje su prikladno naslovljene Jedno mediteransko ljeto, jer je autorova namjera bila pozabaviti se fenomenom Mediterana. Jedanaest prevedenih minieseja vrlo su različita ugođaja i stila — neki su usmjereni na povijesnu podlogu, neki izrazito putopisni, a često sadrže i političke odnosno sociološke komentare. U nekolicini ovdje predstavljenih, i to u prilično pozitivnom kontekstu, spominje se i hrvatska obala. Prilično velik dio broja zauzima drama Luka Milić — kirurg nagrađivanoga čileanskog dramatičara Dominga Mihovilovića podrijetlom s Brača, koja donosi nostalgičnu kroniku iz života hrvatskih iseljenika u Punta Arenasu. Ta je tema vrlo česta među piscima hrvatskoga podrijetla i, općenito, u čileanskoj literaturi, a ovaj je Mihovilovićev tekst i njegove protagoniste teško po nečemu posebnom izdvojiti.

Glavni su adut ovoga broja »Mogućnosti« Novelete s ruba grada Darije Roić. Petnaest kratkih tekstova atmosferom i temama iz splitskog života na tragu su radova poznatih Splićana — Đ ermana Senjanovića i Miljenka Smoje. Svaka noveleta donosi po jednu anegdotu iz svakodnevnog života Splićana. Sugestivan jezik, mješavina tragičnog i komičnog ugođaja te dinamična kratka forma vrlo su uspješna kombinacija te ove novelete svakako predstavljaju jednu od preporuka potencijalnim čitateljima. Od uglavnom vrlo stručnih eseja i prikaza izdvojili bismo zanimljiv i nešto lakši tekst Ivana Pederina o važnosti putopisa u formiranju slike svijeta u 19. stoljeću. Na kraju možemo zaključiti da, za razliku od nekih prošlih brojeva, uz naglašavanje književnog područja, ovaj broj »Mogućnosti« donosi i ležernije izdanje primjerenije široj kulturnoj publici.

Jelena Gluhak

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak