Vijenac 199

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Unutarnji pogled

Zbirka Essl priredila nam je još jednu izdvojenu izložbu. Reisen ins Ich izložba je koja predstavlja vizualni diskurs umjetnika sa samim sobom, najrazličitije autoportrete, od slika, preko skulptura, do videa.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Dio Europe

slika

Brescia U Museo della Citá Santa Giulia u Bresci sve do 6. siječnja traje velika izložba Bizantini, Croati, Carolingi Alba e tramonto di regni e imperii. Riječ je o dopunjenoj splitskoj izložbi kojoj je jedan od glavnih organizatora Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Izložbu koja prikazuje povijest ovih prostora, Avare, Langobarde, Karolinge te povezuje Panoniju, Jadran, Istru i Dalmaciju priredili su najugledniji hrvatski medievalisti, a kratak osvrt potražite na http://www.bizantinicroaticarolingi.it.

Unutarnji pogled

slika

Klosterneuburg pokraj Beča Zbirka Essl priredila nam je još jednu izdvojenu izložbu. Reisen ins Ich izložba je koja predstavlja vizualni diskurs umjetnika sa samim sobom, najrazličitije autoportrete, od slika, preko skulptura, do videa. Izloženi su autoportreti Marie Lassnig, Brusa, Lupertza, Anzingera, Atterseea, Gilbert & Georgea, Mušiča i mnogih drugih. Pitanja koja otvara izložba tiču se introspekcije, narcizma, identiteta, ironije, egzibicionizma... Izložba je otvorena do 3. veljače 2002: http://www.sammlung-essl.at

Nevezana želja

slika

London U londonskom Tate Modern postavljena je prva velika izložba nadrealizma nakon gotovo više od dvadeset godina. Izložba Surrealism: Desire Unbound, koja traje do 1. siječnja 2002, najviše se bavi umjetnikovim željama, koje se odražavaju u različitim mogućnostima. Ona veže Freudova razmišljanja s tijekom nadrealističkog izričaja, a vezano uz seksualnost i psihu. U negdašnjoj elektrani izložene su svjetski poznate ikone nadrealizma uključujući de Chirica, Duchampa, Ernsta, Dalija, Magrittea, Giacomettija i ostalih: http://www.tate.org.uk/surrealism/default.htm.

Stoljeće Giacomettija

slika

Norwich Sainsbury Centre for Visual Arts slavi stotu obljetnicu rođenja Alberta Giacomettija velikom izložbom njegovih rijetko viđenih skica, crteža i skulptura, usredotočujući se na njegov boravak u Parizu između 1945. i 1965. godine. Egzistencijalistički pristup umjetnosti koji gaji Giacometti tim je vidljiviji na ovoj izložbi, na kojoj se među stotinjak djela nalaze i intimistički portreti Matissea, de Beauvoira i Braquea. Izložba je otvorena do 10. prosinca, a zanimajte se na http://www.uea.ac.uk/scva.

Knjige

slika

Encounters With Great Painters, Harry N Abrams, 2001. Knjiga Encounters With Great Painters reizdanje je susreta, koji znače višu razinu od pukog razgovora, s velikanima umjetnosti iz francuskog magazina »Paris Match«. Uz sjajne fotografije nastale od tridesetih do devedesetih, koje prikazuju umjetnike u najneobičnijim uvjetima, predstavljeni su susreti s Baconom, Balthusom, Braqueom, Chagallom, Dalijem, Delvauxom, Legerom, Matisseom, Miróom, Picassom i Van Dongenom. Kompilator tekstova je Roger Therond. Sjajno fotoesejističko ostvarenje.

slika

Impressionnisme — Un voyage au pays de la lumiere et de la couleur Dvostruki CD-rom jedno je od najintrigantnijih umjetničkih izričaja. Impresionizam koji je uveo revoluciju u povijest slikarstva predstavljen je u šest cjelina: L'Exposition impressionniste, Les peintres impressionnistes, Le langage impressionniste, Les themes impressionnistes, Histoire, lieux, personnages i Le Post-Impressionnisme. Uz otprilike četiri stotine djela, od kojih je polovica izanalizirana, na disku se nalazi i devedeset minuta audiokomentara.

Internet

slika

http://www.chateauversailles.fr Službena internetska stranica najslavnijega francuskog dvorca na tri jezika predstavlja dobar dio palače s prostranim okolišem, njezinu prošlost od 1623, kada je počela rasti. Uz isticanje posebnosti, događaja te panoramske poglede, posredovanjem tih stranica možete kupiti ulaznice, tako da ne morate čekati u redu. Vrhunski kompleks Le Vaua, Hardouin-Mansarta, Gabriela i Le Bruna službeno je dostupan preko Interneta od prije nekoliko godina.

Marko Kružić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak