Vijenac 199

Znanost

Najava međunarodnog simpozija

Trideset godina hrvatskog proljeća

U povodu prve godišnjice smrti Vlade Gotovca Institut priprema međunarodni simpozij Trideset godina Hrvatskog proljeća i reformnog pokreta 1969-1971. u kojem će sudjelovati znanstvenici i svjedoci u tom pokretu, a skup će se održati u Zagrebu, u prostorijama Matice iseljenika 21. i 22. prosinca 2001.

Najava međunarodnog simpozija

Trideset godina hrvatskog proljeća

Početak rada Instituta »Vlado Gotovac«

U povodu prve godišnjice smrti Vlade Gotovca Institut priprema međunarodni simpozij Trideset godina Hrvatskog proljeća i reformnog pokreta 1969-1971. u kojem će sudjelovati znanstvenici i svjedoci u tom pokretu, a skup će se održati u Zagrebu, u prostorijama Matice iseljenika 21. i 22. prosinca 2001.

Sloboda je uvjet i život one politike u kojoj je svaki pojedinac nepovrediv. Samo pojedinac može pokazati stvarnost slobode.

Vlado Gotovac, 1990.

Institut »Vlado Gotovac« osnovala je u Zagrebu u lipnju 2001. godine grupa intelektualaca, znanstvenika i umjetnika u namjeri da se posvete proučavanju i objavljivanju ostavštine Vlade Gotovca, pjesnika, filozofa, govornika i liberalnog političara. Institut će se baviti sakupljanjem, klasificiranjem, čuvanjem i objavljivanjem djela Vlade Gotovca, kao i istraživanjima koja će kao svoje ishodište imati umjetničko, filozofsko i političko djelo Vlade Gotovca. Istražit će se njegov umjetnički, pjesnički i književnički opus, njegova politička aktivnost, njegovo zalaganje i doprinos obnovi i održanju liberalne demokracije u Hrvatskoj.

Zadaća je Instituta osmišljavanje dugoročnih akademskih i znanstvenih projekata iz humanističkih znanosti. Namjeravamo organizirati znanstvene susrete, seminare i okrugle stolove kojima je zadatak izučavanje i promoviranje do sada nerazrađenih tema iz naše povijesti, umjetnosti i društvene teorije. Povodom prve godišnjice smrti Vlade Gotovca Institut priprema međunarodni simpozij Trideset godina hrvatskog proljeća i reformnog pokreta 1969-1971. u kojem će sudjelovati znanstvenici i svjedoci u tom pokretu, a skup će se održati u Zagrebu, u prostorijama Matice iseljenika 21. i 22. prosinca 2001.

Institut »Vlado Gotovac« će se u perspektivi baviti poticanjem, pomaganjem i stipendiranjem talentiranih studenata i studentica humanističkih znanosti, a namjeravamo izdavati glasilo Instituta Druga republika, u kojoj će dva puta godišnje biti objavljivani projekti, programi i rezultati rada Instituta, kao i donatori Instituta. Pored toga izadavačka djelatnost Instituta obuhvatila bi objavljivanje dosad nepoznatih rukopisa Vlade Gotovca, kao i reprinte već objavljenih izdanja. Planiramo i seriju biografskih i memoarskih projekata vezanih uz ličnost Vlade Gotovca, kao i Liberalnu biblioteku, izdavački projekt usmjeren na popularizaciju liberalne teorije.

Institut »Vlado Gotovac« okrenut je budućnosti. Na jednom mjestu želimo udružiti ideje, iskustvo i projekte koje će osmišljavati i provoditi mladi znanstvenici, umjetnici i teoretičari iz Hrvatske i svijeta. Na intelektualnoj osnovi namjeravamo osmišljavati programe i projekte, relevantne za razvoj hrvatskog društva, orijentirane prema Europi, interdisciplinarne i podložne svjetskim standardima.

Institut »Vlado Gotovac« je osmišljen kao institut za uznapredovale studije. Predsjednica Instituta je prof. dr. Simona Šandrić Gotovac. U radu Instituta sudjeluje zajednica znanstvenika i umjetnika, od kojih neki čine dio Izvršnog odbora, a neki su članovi i članice Savjeta Instituta, i djelovat će kao voditelji nekoliko dugoročnih projekata. Bavit ćemo se znanstvenom analizom, raspravom i objavljivanjem rezultata rada koji se iz perspektive liberalne demokracije bave društvenim, političkim i intelektualnim problemima europskih društava, prvenstveno društava u tranziciji. U okviru Instituta predviđena je biblioteka, arhiv Vlade Gotovca, zbirka fotodokumentacije.

Institut je prvi privatno financiran projekt ovakve vrste, te na toj činjenici počiva njegova jedinstvenost, otvorenost i nezavisnost. Financijska sredstva osiguravamo donacijama, dobrovoljnim prilozima i sredstvima dobivenim na javnim natječajima u Hrvatskoj i izvan nje.

Stoga molimo sve građane koji bi željeli pridonijeti radu Instituta »Vlado Gotovac« da svoje novčane priloge upute na broj deviznog računa 2500 val-9982800-852148. Uplate iz Hrvatske molimo naznačiti na broj žiroračuna 30102-678-0127465.

Zainteresirani za članstvo u Institutu mogu pismenim putem uputiti zahtjev na adresu Instituta »Vlado Gotovac«, Deželićeva 73/II, 10000 Zagreb.

Andrea Feldman,

izvršna direktorica Instituta »Vlado Gotovac«

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak