Vijenac 199

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

KRADU 01.

Ovogodišnja Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti održava se u Zagrebu od 15. do 21. listopada. Od 1998. tim studentskim programom osvježava se kazališna ponuda i pokazuje što i kako studenti ADU mogu, ali i što žele. Uz predavanja Vjerana Zuppe, Tonka Lonze i Neve Rošić, na ovogodišnjoj će se reviji pokazati i klasa Zijaha Sokolovića iz Linza, jazz-klasa Jasne Bilušić i izbor iz ispitnih produkcija glazbenog izraza. Uz Brechtovu Mjeru redatelja Mladena Vukića, na programu KRADU je i Resurrection Saše Božića. Sven Šestak izvest će Čapekov tekst Kako nastaje predstava, Đorđe Kukuljica dijelove zbirke Hrvatski bog Mars, a Ivan Plazibat Foova Anarhista.

Kazališno izdavaštvo danas

— tematski je naslov 4. kazališnog foruma u organizaciji Hrvatskog centra ITI-UNESCO, što će se od 17. do 20. listopada održavati u prostorijama Hrvatskog društva dramskih umjetnika u Zagrebu. Program skupa uključuje međunarodni okrugli stol, seminar za kazališnu kritiku i predstavljanja domaćih i inozemnih kazališnih izdanja, kao i upoznavanje inozemnih gostiju s dijelom hrvatske kazališne scene. Dvadesetak gostiju 4. kazališnog foruma dolazi iz Belgije, Francuske, Italije, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Danske, Kanade, Sjedinjenih Država, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Radionica kulturalne konfrontacije

...u organizaciji dvotjednika »Zarez«, uz suradnju Mirovnih i Ženskih studija te Teatra Exit, održala je prvu sesiju proteklog vikenda u tom kazalištu. Riječ je o radionici koja implementira projekt konfrontacijskog, interaktivnog i potpuno inkluzivnog kazališta prema metodi Augusta Boala. Pokretačka snaga iza Radionice kulturne konfrontacije teatrologinja je Nataša Govedić, za scensku potporu zadužen je glumac Vili Matula, a nastavak radionice svi zainteresirani mogu očekivati već sredinom studenog.

Akcija Frakcija...

...djelomično je odustala od festivalske prezentacije, pa je ovosezonski program segmentiran. Radionicom kazališne grupe Wax Factory u Teatru &TD sve je započelo, a nastavit će se svake srijede u zagrebačkom net-klubu »Mama« projekcijama ključnih predstava svjetskog kazališta posljednjih desetljeća ili teorijskim okruglim stolovima i predavanjima.

Premijere: Exit, ZKM, Kerempuh

Što bi se dogodilo da je Alisa umjesto za bijelim zecom krenula za bijelim mišem u svijet računala pokazat će predstava Alisa iza kompjutora 28. listopada u Teatru Exit. Režiju te multimedijalne predstave za djecu prema tekstu Vanje Matujec potpisuje Matko Raguž, a glume Filip Šovagović, Vanja Matujec, Ivana Boban, Saša Buneta, Janko Rakoš, Daria Lorenci i Franjo Dijak.

Kazališna radionica Gustl premijerno će u ZKM-u 19. listopada igrati autorski projekt Damira Šabana Odiseja 2001. Uz Šabana u toj obradi Homera igraju Edita Majić, Siniša Miletić i Toni Blažinović.

Satiričko kazalište Kerempuh očekuje 27. listopada premijera nove komedije Fadila Hadžića Anđeli i vragovi. Redateljica Aida Bukvić uloge je povjerila Elizabeti Kukić i Željku Königsknechtu, koje publika već može vidjeti jer, prema uzusima Kerempuha, domaće komedije imaju dugu pretpremijernu provjeru.

Kraj karnevala u Varaždinu

Prva premijera sezone varaždinskoga HNK zakazana je za 26. listopada. Redateljica Ksenija Krčar odlučila se za komad Kraj karnevala, netipičan proizvod jednog od najpopularnijih čeških dramatičara Jozefa Topola. Iako inače sklon komornijim komadima, Kraj karnevala velika je predstava koja zapošljava cijeli ansambl varaždinskoga kazališta. Kostime i scenu napravila je Kristina Koižova, glazbu Davor Bobić, a pokret Pravdan Devlahović.

Gostovanja

U zagrebačkom HNK 30. i 31. listopada gostuje njegov riječki pandan s predstavom Život je san. U Gavelli je 22. listopada zagrebačka premijera komada Poletija grdelin iz žuja.

Igor Ružić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak