Vijenac 199

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Sudbina otoka

Antun Jurica, Lastovo kroz stoljeća, Matica hrvatska, Lastovo, 2001.

Sudbina otoka

Antun Jurica, Lastovo kroz stoljeća, Matica hrvatska, Lastovo, 2001.

Lastovo kroz stoljeća svakako je knjiga vrijedna pozornosti. Tiskana je na čak šestotinjak stranica i prava je riznica podataka o tom našem otoku. Kako se ove godine slavi tisućiti rođendan današnjega lastovskog naselja, knjiga je svojevrstan dar gradu. Sam autor kaže da je monografijom, prvom o Lastovu, želio potaknuti stručnjake na studioznije bavljenje otokom i pružiti cjelovit prikaz njegova razvoja tijekom stoljeća crpeći građu iz brojnih izvora, ali koristeći se i vlastitim istraživanjima.

Sadržajno knjiga je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu uz opći pregled, kao što su veličina, smještaj i naziv otoka, te njegove geomorfološke osobine, klima i toponomastika, mogu se naći i podaci o naseljavanju otoka od njegove prapovijesti do dolaska Hrvata. Tu su i tekstovi o životu otoka u Mletačkoj i Dubrovačkoj Republici, kao i pod Francuzima i Englezima, a onda i u austrougarskoj državi, te pod talijanskom okupacijom, čime je zapravo opisana tragična sudbina svih dalmatinskih gradova i njihova života pod stalnim okupacijama.

Drugi dio knjige posvećen je sociološkim aspektima života, pa se tu mogu naći podaci o stanovništvu, gospodarstvu, zdravstvu, školstvu, crkvi, graditeljskoj djelatnosti, a svakako je jedno od najzanimljivijih poglavlja ono koje govori o društvenom i privatnom životu Lastovaca, gdje su opisani njihovi svadbeni običaji, odijevanje, stanovanje kao i neki drugi običaji tamošnjeg stanovništva. Na kraju tog dijela knjige je i popis istaknutih Lastovaca.

Na samom kraju knjige nalaze se i kratki sažeci na engleskom i talijanskom jeziku, kao i popis izvora i literature.

Antonija Vranić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak