Vijenac 199

Glazba

Prvih deset godina majstorskog tečaja i festivala mladih gudača

Strings only!

U Svetom Donatu davno se nije čulo toliko aplauza i povika bravo

Prvih deset godina majstorskog tečaja i festivala mladih gudača

Strings only!

U Svetom Donatu davno se nije čulo toliko aplauza i povika bravo

Završni koncert desetog, jubilarnog saziva majstorskog tečaja i gudačkog festivala Strings only!, održan u rotondi Svetoga Donata u Zadru, sukus je umjetničkih i pedagoških htijenja hrvatskih umjetnika Maje Dešpalj-Begović i Valtera Dešpalja. Oni su, naime, 1992. utemeljili majstorski tečaj za gudače na kojem će se mladi glazbenici baviti literaturom pisanom za komorne sastave — glazbenom disciplinom koja se u nas nedovoljno njeguje. Započeli su u okrilju Međunarodnog centra muzičke omladine u Grožnjanu, sa svega osam polaznika, ali su na kraju tečaja izveli Mendellsohnovo remekdjelo, Oktet u Es-duru....

Dva komorna sastava

Nakon deset godina, na svečanom koncertu majstorskoga tečaja Strings only!, nastupila su dva komorna sastava: Kvartet Porin, koji je izravna »posljedica« Stringsa, te oktet koji je predvodila violinistica velike međunarodne umjetničke reputacije Latica Honda-Rosenberg. Oktet je izveo isto Mendellsohnovo remekdjelo, kojim su završeni prvi Stringsi. Ovaj put u zaista velikom stilu — nastupilo je osam vrsnih solista iz Njemačke, Švicarske, Francuske, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske.

Kvartet Porin, pak, izveo je Verdijev gudački kvartet, jedini instrumentalni izlet opernog majstora, a to je ujedno bila jedina izvedba tog djela u Hrvatskoj u godini Verdijeva jubileja. Ivan Novinc i Martin Draušnik (violine), Lucija Brnadić (viola) i Neva Begović (violoncello), četvoro mladih glazbenika iznimnih solističkih kvaliteta, pokazali su da misle kao jedna glazbena osoba. Njihovo je muziciranje sublimirana suradnja, virtuozno i interpretativno osmišljeno do tančina.

U crkvi Svetog Donata davno se nije čulo toliko aplauza i povika bravo. Brojni izlasci na poklon i jedan od stavaka Okteta izveden na bis, nisu uspjeli ohladiti zadarsku publiku, koja se jednostavno nije željela oteti sjajnu dojmu glazbe. A slično je bilo i prethodnih koncertnih večeri.

U jubilarnoj sezoni Stringsi su u Zadru izveli sedam koncerata u Donatu, jedan u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima te nekoliko matineja na Boriku, u hotelskom naselju koje ih je udomilo posljednjih pet godina. Poglavarstvo grada Zadra, naime, željelo je — makar simbolički — povratak glazbenika obitelji Dešpalj u grad iz kojeg su potekli. Stringsi su se pokazali sjajnom poveznicom.

Sjajni pedagozi

S gudačima u grad su stigli i sjajni pedagozi, umjetnici s velikim međunarodno-priznatim karijerama, koji — uz rad u majstorskim radionicama — nastupaju na koncertima. Tako su se, već na samom početku jubilarnoga saziva Stringsa, cjelovečernjim koncertom predstavili profesori Barbara Gorzynska (violina), Matthias Maurer (viola) i Rudolf Leopold (violoncello), a na programu su bila djela Beethovena, Martina i Dohnanyja, jedne od sljedećih večeri predstavio se gitarist svjetskoga glasa Alexandar-Sergei Ramirez, izvedbom djela Paganinija, Villa-Lobosa, Barrios-Mangorea, Ginastera, da bi uslijedila Cellomania. Zadarska je publika tako, nakon dubrovačke i zagrebačke, dobila prigodu slušati cjelovečernji koncert za ansamble violončela, oktetom je ravnao Valter Dešpalj, ansamblom od dvanaest violončela i harfom Rudolf Leopold, a na programu su bila djela Kuznjecova, Fitzenhagena, Shulmana, Debussyja, Ravela i Falle.

U drugom dijelu koncertnog ciklusa djelima Beethovena i Brahmsa predstavili su se komorni ansambli sastavljeni od studenata i njihovih profesora, uslijedila je natjecateljska večer koja je za nagrade HVB Bank Croatia i Plive okupila čak devetnaest glazbenika. Natjecali su se studenti violine, viole, violončela, gitare i harfe, a nagradu publike i 500 eura osvojila je Lucija Brnadić. Stručni žiri profesora, pak, nagradu za najuspješnijeg mladog sudionika natjecanja (od 250 eura) dodijelio je dvanaestogodišnjoj Ziti Varga iz Čakovca.

Internet snimka

Svečani završni koncert, koji je snimila i Hrvatska radio televizija, izravno se mogao gledati i na Internetu, a nakon koncerta pedesetak sudionika ovogodišnjih Stringsa primilo je diplome o pohađanju majstorskog tečaja i aktivnu sudjelovanju u koncertnim programima. Prvih deset godina gudačkog projekta završeno je. Među dosadašnjim sudionicima tečajeva najistaknutiji su hrvatski gudači mlade generacije — violinistice Miriam Pustički-Kunjko, Vlatka Peljhan i Laura Vadjon, violisti Edita Fabek i Krešimir Pustički, violončelisti Jadranka Gašparović, Martin Jordan, Krešimir Lazar, Monika Leskovar, Pavle Zajcev, kontrabasist Žorž Draušnik. A novi Stringsi dolaze! O tome svjedoče ovogodišnji koncerti u Zadru.

Svjetlana Hribar

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak