Vijenac 199

Film

FILMSKA ČETVRT

Renoova izgubljena kći

U iščekivanju premijere spektakla Rollerball najavljena za početak 2002. u kojem glumi jednu od glavnih uloga, Francuz Jean Reno s istim žarom radi i u Hollywoodu i u Parizu.

FILMSKA ČETVRT

Dokumentarci na festivalima

slika

Film redatelja Nevena Hitreca Neka bude voda u produkciji Interfilma natječe se za nagrade Festivala dokumentarnog filma koji se od 16. do 21. listopada održava u Leipzigu. Hrvatski predstavnik na toj uglednoj manifestaciji na tragikomičan način prikazuje život stanovnika sela Kijeva koji već desetljećima neuspješno čekaju, drugdje sasvim uobičajenu civilizacijsku tečevinu, vodovod. U isto se pak vrijeme i u istoj zemlji dokumentarni film Rajka Grlića i Igora Mirkovića Novo, novo vrijeme u produkciji Motovun film festivala predstavlja u konkurenciji smotre Prix Europa koja se od 13. do 20. listopada priređuje u Berlinu, na kojoj sudjeluje čak 647 filmskih ostvarenja nastalih u okrilju 38 europskih kinematografija. Novo, novo vrijeme govori o dvomjesečnim političkim zbivanjima u Hrvatskoj s kraja 1999. i početka 2000, kada su kroz opće izbore i Sabor i Predsjednički dvori dobili nove obnašatelje vlasti. Inače, na berlinskom skupu sudjeluju još dva hrvatska dokumentarca — Josip Radnik Mira Brankovića i Otrovano dvorište Hrvoja Juvančića.

Renoova izgubljena kći

slika

U iščekivanju premijere spektakla Rollerball najavljena za početak 2002. u kojem glumi jednu od glavnih uloga, Francuz Jean Reno s istim žarom radi i u Hollywoodu i u Parizu. Tako će se francuskoj publici već 31. listopada predstaviti novim filmom. Akcijska komedija Wasabi redatelja Gérarda Krawczyka (Taxi 2) i scenarista Luca Bessona, zaslužna za Renoovu svjetsku slavu (Léon profesionalac), zasniva se upravo na glumčevoj zamisli. Okosnica je priče dolazak francuskoga policajca Fiorentinija u Japan zbog istrage smrti njegove bivše djevojke Miko. No, u devetnaest godina koliko je prošlo od njihove romance promijenilo se štošta, a ponajviše kći za koju Fiorentini nije ni znao da postoji... Uz Jeana Renoa u filmu glumi i Michel Muller, te Japanka Ryoko Hirosue kao policajčeva novootkrivena kći Yumi. Wasabi je zajednička produkcija Francuske i Japana, a osim na pariškim lokacijama sniman je u Tokiju i u Kyotu.

Povratak Jacka Trbosjeka

slika

Najnovija ekranizacija priče o okrutnim umorstvima prostitutki počinjenih u londonskoj četvrti Whitechapel u doba kraljice Viktorije naslovljena je From Hell, a u režiji braće Alberta i Allena Hughesa (Mrtvi predsjednici), u američka i kanadska kina stiže 19. listopada. Mračni triler o po zlu čuvenu Jacku Trbosjeku, navodno povezanu sa samom engleskom kraljevskom obitelji, svjetsku je premijeru doživio na nedavnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a snimljen je prema izvrsnu predlošku Alana Moorea. Glavnu ulogu inspektora Fredericka Abberlinea, ogrezla u kokain, ali odlučna da uhvati tajanstvenog ubojicu, tumači Johnny Depp, očigledno najbolji izbor producenata nakon slična nastupa u Sanjivoj dolini Tima Burtona. Deppovi su partneri u filmu Ian Holm (Peti element) i Heather Graham (Kralj pornića). Zanimljivo je da originalni soundtrack filma From Hell sadrži i pjesmu kontroverzne grupe Marilyn Manson.

Knjiga

Olovka u šapi

slika

http://www.amazon.com/ Autor knjige I, Toto: Autobiography of Terry, the Dog Who Was Toto je doduše čovjek, ali se čitateljima u prvom licu obraća — pas. I to ne bilo koji četveronožac, nego Terry, slavni ljubimac Judy Garland u klasiku Čarobnjak iz Oza. Njegovu je autobiografiju na stotinjak stranica veoma spretno uobličio William Carrol, pa ako vas zanimaju Terryjeve, odnosno Totoove glumačke i životne dogodovštine, koje uključuju ukupno četrnaest filmova snimljenih uz trenera Carla Spitza, cijena od 13,96 dolara pravi je predbožićni diskont.

Časopis

Vous allez au cinéma?

slika

http://www.cahiersducinema.com/ Francuski filmski mjesečnik »Cahiers du Cinéma« ove godine proslavlja pedesetogodišnjicu izlaženja. Redakcija mu je u Parizu, a na čelu je tog raskošnog časopisa za kino i televiziju urednik Thierry Lounas, zaslužan i za veoma pregledno internetsko izdanje lista, s osobito uspjelim interaktivnim dijelovima i prepoznatljivim francuskim dizajnom.

CD

Banditski ritam

slika

http://www.amazon.com/ Bandits, kriminalistička komedija o dvojici pljačkaša banaka koji se obojica zaljubljuju u otetu menadžericu, američke gledatelje pokušava nasmijati od 12. listopada, a ljubitelje filmske glazbe po cijeni od 16,99 dolara privući albumom s dvanaest pjesama i imenima poput Boba Dylana, Bonnie Tyler i Arethe Franklin. Film je režirao Barry Levinson, a romantične bandite glume Bruce Willis i Billy Bob Thornton.

Internet

Redford u zatvoru

slika

http://www.thelastcastle.com/ Pitanje je trenutka kada će cyberspace postati najvažnije mjesto za promidžbu novih filmova. Kako to radi ekipa zatvorske vojne drame The Last Castle redatelja Roda Lurieja s Robertom Redfordom i Jamesom Gandolfinijem u glavnim ulogama, provjerite na ovoj web-adresi. Film se u Sjedinjenim Državama prikazuje od 19. listopada.

Boško Picula

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak