Vijenac 199

Književnost

Ogorčena Vesna Parun

Ogorčena Vesna Parun

Najveća hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, ogorčena odnosom književnih (moćnika) i kulturnih institucija prema njezinoj osobi i djelu, obratila se novinarima (16. listopada) u Hrvatskom kulturnom klubu.

Istaknula je da je više od 60 godina nazočna u hrvatskom književnom životu, da je autorica 80-ak djela kao i najboljih ljubavnih pjesama koje su je proslavile u Hrvatskoj i svijetu. Unatoč svemu tome ogorčena je odnosom svojih kolega književnika i književnih kritičara s kojima polemizira u medijima, nazvavši ih puzavcima koji se žele prilagoditi svim ideologijama i režimima. »Takve osobe u samo takvim okvirima mogu postići vlast, moć i titule«, istaknula je pjesnikinja od čega ona žestoko zazire.

U satiričkim rukopisima pokazala je da bi voljela živjeti u svijetu koji ne poznaje nikakve institucije, poput bogumila, jer smatra da ima višak kreativnosti i da joj nikakvi društveni okviri nisu potrebni. Sve to, dodala je, za mene ne predstavlja ništa kad sam od najranijeg djetinjstva pretrpjela toliko siromaštva, progonstva i poniženja, koje me i danas prati.

Naglasila je kako je za književni život najporaznija simbioza političara i književnika, potkrijepivši to odnosom pojedinaca koji su se zahvaljujući toj simbiozi uspjeli izboriti za prestižne stanove, visoka primanja i društvena priznanja, što ona nije ostvarila.

Vesna Parun, uz ostalo, govorila je i o jeziku za koji smatra da je itekako važan i da je u njemu sadržana sva istina za koju se treba boriti.

Pripremajući za tisak novu knjigu Mozak u torbi kazala je kako joj je danas u 80 godini života više potreban »novac u torbi« , te kako nije trebala trošiti miljune obilazeći kontinente nego da su to učinili njezini stihovi.

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak