Vijenac 199

Glazba

METROPOLITAN

Odjeci Verdijeve godine u San Franciscu

Osim na profesionalan način, Verdijeva godina odjekuje u Operi San Francisca i na svakodnevnoj razini.

METROPOLITAN

Opera

Rigoletto u Covent Gardenu

Kraljevska opera u londonskom Covent Gardenu započela je sezonu premijerom Verdijeve opere Rigoletto 19. rujna 2001. Nova produkcija pod dirigentskim vodstvom Sir Edwarda Downesa bila je dugo očekivana zbog iznimne reputacije novoga redatelja Kraljevske opere Davida McVicara. McVicar se, naime, proslavio postavljanjem opera u ENO-produkcijima te pod krovom Škotske opere, pa je londonska publika s pravom očekivala (i dobila) bombastičan početak operne sezone.

Richard Wagner Festival 2002. u Bayreuthu

Za razliku od mnogih naših opernih kuća koje ni nekoliko tjedana unaprijed ne znaju glazbenoscenski program, Bayreuth je već objavio program svog čuvenog festivala u čast Richarda Wagnera. Predstave će se održavati svakim danom od 25. srpnja do 28. kolovoza 2001. s početkom u 16:00 sati, a na programu će biti Tannhäuser, Lohengrin, Rajnino zlato, Walküre, Siegfried, Sumrak bogova i Majstori pjevači. Ljubitelji Wagnerovih opera, požurite se, jer do karata je teško doći, a moguće ih je rezervirati na www.bayreuther-festspiele.de/.

Boljšoj teatar — pravila kuće

Boljšoj teatar u Moskvi ima vrlo stroga pravila. Osim uobičajenih — da snimanje i fotografiranje nije dopušteno te da kazalište zadržava pravo na izmjenu programa — pojavljuju se i pravila poput: a) nakon trećeg poziva publika više ne smije ulaziti u dvoranu; b) u kazalište se ne smije ulaziti sa cvijećem i velikim torbama; c) djeci mlađoj od pet godina ulaz je zabranjen (pristojno rečeno: ne smiju prisustvovati predstavama), a djeca između pet i deset godina mogu gledati samo popodnevne predstave. Tek djeca starija od deset godina mogu uživati u predstavama Boljšoj teatra.

Odjeci Verdijeve godine u San Franciscu

Osim na profesionalan način, Verdijeva godina odjekuje u Operi San Francisca i na svakodnevnoj razini. Tamo se mogu kupiti brojni verdijevski suveniri: od brojnih postera u različitim veličinama, preko libreta prevedenih na engleski jezik (Opera je izdala knjigu: Seven Verdi Librettos u prijevodu Williama Weavera), do razglednica, magneta za pridržavanje papira i kajdanki — sve u stilu Verdija, Verdijevih portreta i prizora iz njegovih opera.

Irena Paulus

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak