Vijenac 199

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Slatina Pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, od 27. do 30. rujna u Slatini je održan sedmi Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Premda službeni naziv sugerira da je riječ o glazbenom festivalu, Dani Milka Kelemena objedinjuju i dramski i likovni umjetnički izraz, čime su prerasli u vrhunski kulturni događaj ne samo u Slatini i Hrvatskoj nego i u međunarodnim razmjerima. Organizatori festivala su Grad Slatina i Marinianis radio te slatinske kulturne i prosvjetne ustanove i udruge: Ogranak MH u Slatini, Pučko otvoreno učilište, Turistička zajednica, Lions klub Slatina, Hrvatski sabor kulture i Glazbena škola Jan Vlašimsky iz Virovitice — Područni odjel Slatina. Festival je održan pod supokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Virovitičko-podravske županije.

Uoči odlaska na turneju po Mađarskoj, u sklopu manifestacije Dani hrvatske kulture, u Slatini je 8. listopada 2001. gostovala Viška kazališna družina. Pred oko četiristotinjak gledatelja u dvorani Doma kulture kazalištarci iz Visa izveli su Ribarske svađe Carla Goldonija, »komediju puka i obitelji s duhovitom šalom i prikrivenom ironijom«. Komediju je »na viški obradila« Lina Blažević, a redatelj je Lenko Blažević. Prošle godine, na 40. festivalu dramskih amatera Hrvatske ta je predstava, odlukom publike, proglašena najboljom. Gostovanje Viške kazališne družine u Slatini organizirali su MH Slatina, Lions klub, Pučko otvoreno učilište i Marinianis radio. (Petar Žarković)

Kutina Velika Ludina, 29. rujna. 2001. Uz Dan općine i župe Velika Ludina MH Kutina organizirala je u mjesnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela predavanje Raskoš moslavačkog baroka. Potpredsjednik MH Kutina, povjesničar umjetnosti prof. Mladen Mitar, ukazao je na vrijednosti kasnoga baroka, posebno uz glavni oltar spomenute crkve, koji je najmonumentalnije djelo europski poznata graditelja Frantza Strauba. (Dragutin Pasarić)

Orebić Od 1. do 6. listopada trajali su Peti Dani Cvita Fiskovića, ove godine posvećeni ladanjskoj kulturi Hrvatske. Znanstveni skup pod pokroviteljstvom VII. razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je u Orebiću, na Korčuli i u Dubrovniku. O arhitekturi ljetnikovaca na dalmatinskom prostoru, o ladanjskim i gradskim vrtovima i perivojima govorilo je pedesetak predavača, a predstavljen je i Zbornik radova sa znanstvenog skupa o arheološkim istraživanjima na Korčuli. Dane su organizirali Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH iz Splita i Dubrovnika, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Gradski muzej Korčula i MH Orebić.

Slavonski Brod Članovi predsjedništva MH Slavonski Brod 2. listopada 2001. posjetili su Dom za starije osobe, i za knjižnicu Doma Slavonski Brod ravnatelju Marijanu Klariću uručili knjige MH. Članovi MH razgovarali su s gospođom Anom Milošić, udovicom Stanislava Geze Milošića, o mogućnosti da se zaštiti njegova rukopisna ostavština. Posjet je organiziran u povodu 1. listopada — međunarodnog Dana starijih osoba.

Sisak U Domu kulture 2. i 3. listopada 2001. pod pokroviteljstvom Društva hrvatskih skladatelja u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine održana je glazbena manifestaciju Dani glazbe Miroslava Miletića. Svestrani hrvatski muzički umjetnik Miroslav Miletić u Pragu je završio postdiplomski studij, bavio se pedagogijom, osnovao gudački kvartet Pro arte s kojim je snimio brojne praizvedbe suvremene glazbe u zemlji i inozemstvu; kao violinist svirao je s mnogim orkestrima: Zagrebačkom, Lenjingradskom, Slovenskom filharmonijom, Radio simfonijom u Bratislavi, Dresdenu, Frankfurtu. Na upravo održanim Danima mnoga autorova djela izveli su veliki svjetski i hrvatski glazbenici te učenici glazbenih škola Pavao Markovac iz Zagreba, Fran Lhotka iz Siska i studenti Muzičke akademije iz Zagreba. Suorganizatori zbivanja bili su Glazbena škola Fran Lhotka i MH Sisak.

Križevci U izložbenom prostoru MH Križevci 4. listopada 2001. otvorena je izložba kojom se predstavila studentice ALU Tea Hatadi. Autorica je izložila tri grupe radova u kombiniranoj tehnici s temom anđela.

Metković U Metkoviću se od 6. do 8. listopada održavao Znanstveni skup Hrvatskog arheološkog društva, na kojemu je stotinjak sudionika raspravljalo o arheološkim istraživanjima antičke Narone i doline Neretve. Održana je i izložba muzejskih publikacija o Naroni, a predstavljana su i dva izdanja MH Metković: Hello Narona autora Emilia Marina s ilustracijama Ive Donellija (1999) te netom izašla mapa Narona sa sedamnaest akvarela Ive Donellija. U izboru Smiljana Gluščevića i Ratka Krstičevića u mapu su uvršteni i ulomci tekstova o Naroni, gdje se uz tekstove na hrvatskom nalazi i prijevod na engleski jezik. Izabrani autori su Alberto Fortis, Arthure Evans, fra Vjeko Vrčić, Grga Novak, Maja Bošković-Stulli, Lovorka Čoralić, Smiljan Gluščević, Emilio Marin i don Mile Vidović.

Vesna Zednik

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak