Vijenac 199

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Kelemen piše rekvijem za New York

Bach Gesellschaft i njegov predsjednik, dirigent Helmut Rilling, naručitelji su Requiema za New York.

GLAZBENI GLOBUS

Dora Pejačević u Unni

slika

Unna U Internacionale Komponistinnen Bibliothek njemačkoga grada Unne pokraj Dorthmunda 13. i 14. listopada održan je redoviti godišnji susret glazbenih knjižnica, izdavačkih kuća i drugih institucija te pojedinaca posvećenih glazbenicama. Tema ovogodišnjeg susreta bila je hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Tom prigodom predstavljena je većina dosad ostvarenih izdanja vezanih uz Doru Pejačević, kao i nova brošura o skladateljici na njemačkom jeziku koju je uredila specijalistica za žensku glazbu prof. dr. Elena Ostleitner, a objavila izdavačka kuća Furore Verlag iz Kassela. U okviru susreta održan je i koncert sa skladbama Dore Pejačević koje su izveli violinist Stefano Mollo, pijanistica Tatjana Kubala i violončelistica Monika Leskovar.

Kelemen piše rekvijem za New York

slika

Bach Gesellschaft i njegov predsjednik, dirigent Helmut Rilling, naručitelji su Requiema za New York. Autor djela bit će ugledni hrvatski skladatelj Milko Kelemen. Praizvedba se očekuje iduće godine u Stuttgartu. »Requiem za New York će imati klasičan crkveni latinski tekst, a bit će ubačeni i stihovi Withmana, koji je mnogo govorio o smrti. Rilling, koji ga je naručio, ima potporu Mercedesa, a bit će pod njegovim vodstvom praizveden u Stuttgartu. Poslije bi bila izvedba u Eugenu u Oregonu«, rekao je Kelemen o novom djelu u intervjuu koji u cijelosti možete pročitati na stranicama »Večernjega lista«: http://www.vecernji-list.hr/2001/10/05/Pages/nakon.html/.

Boosey & Hawkes na bubnju

slika

London Tvrtka Boosey & Hawkes, najveći britanski izdavač nota i glazbenih instrumenata s dvjestogodišnjom tradicijom i nositelj autorskih prava za neka od najvećih djela 20. stoljeća, uključujući ona Elgara, Stravinskoga, Brittena, Bernsteina, Rahmanjinova i Prokofjeva, objavila je da će je uskoro preuzeti zasad neimenovana kompanija. Po objavljenoj vijesti dionice tvrtke skočile su za čitavih pedeset posto. Iako se pripremala za preuzimanje racionalizirajući proizvodnju flauta i prodajući dio svojih poslova, tvrtka je, u odnosu na prošlogodišnjih 465 000 britanskih funti dobitka, u prvih šest mjeseci ove godine otišla u crveno za 1,6 milijuna britanskih funti.

Natjecanje

Glazbena mladež u Rumunjskoj

slika

Bukurešt Od 9. do 15. svibnja 2002. u rumunjskom se gradu Bukureštu održava Međunarodno natjecanje Rumunjske glazbene mladeži u disciplinama glasovira i klarineta. Natjecanje je otvoreno za četiri dobne kategorije: do deset, četrnaest, osamnaest i trideset godina. Deadline za registracije je 15. ožujka 2002. Ukupni zbroj nagrada iznosi 12 000 USD-a u novcu, instrumentima i stipendijama: http://www.jmromania.ong.ro/ e-mail: jmrluigi@dial.kappa.ro

Vijesti iz IAMIC-a: Godišnja lista izabranih djela

slika

Međunarodno udruženje Muzičkih informativnih centara (IAMIC) objavilo je Godišnju listu izabranih djela. Svake godine lista je usmjerena na drugi izvođački sastav, a nacionalni MIC-evi sudjeluju u njezinu kreiranju sa po jednim djelom suvremenog autora nastalim unatrag deset godina. Lista za 2000. posvećena je djelima za gudački kvartet, a predložena hrvatska skladba je II. gudački kvartet Željka Brkanovića. Ovogodišnja je lista pak fokusirana na udaraljke, a boje hrvatskoga MIC-a brani udaraljkaš i skladatelj Igor Lešnik (1956) s kompozicijom Midnight pieces za vibrafon solo. IAMIC-ova Godišnja lista namijenjena je organizatorima glazbenoga života, a posebno je pogodna za planiranje tematskih koncerata. Listu je moguće skinuti u PDF formatu na adresi http://www.iamic.net/ ili dobiti u centrali hrvatskoga MIC-a u Zagrebu: http://www.mic.hr/. Godine 2002. koordinaciju projekta preuzet će hrvatski MIC; tema liste je kvartet saksofona.

Glazba i tehnologija

Riječki HNK na mreži

slika

Rijeka Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Hrvatski Telekom potpisali su ugovor o međusobnoj suradnji. Na taj će način svi zainteresirani u izravnu prijenosu ili snimci putem Interneta biti u prilici pratiti pojedine ovosezonske projekte riječke kazališne kuće: http://www.hnk-zajc.hr/.

Glazba i pravo

Glazba telefona

slika

Budite na oprezu! Nigel Helyer, poznatiji kao Dr. Sonique i Jon Drummond možda imaju autorsko pravo na melodiju vašega telefonskog broja. Uz pomoć kompjutora i algoritamskoga generatora dvojica Australaca došla su do deset bilijuna tonskih sekvencija telefonskih brojeva. Iste će postati dio projekta Magnus-Opus kad on bude postavljen na festivalu u Adelaideu u ožujku sljedeće godine. Na stranici http://www.magnus-opus.com/ možete provjeriti nalazi li se i vaš telefonski broj na listi zaštićenih melodija. »Projekt Magnus-Opus naglavce obrće odnose snaga u big businessu«, tvrde autori te zaključuju: »Mi kažemo: Okej dečki... ako zbilja vjerujete u autorsko pravo, morate platiti. Nije posrijedi toliko napad na instituciju autorskih prava, koliko na način na koji se ona provodi u javnosti.«

Borko Špoljarić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak