Vijenac 199

Glazba

GLAZBENI DOGAĐAJI

GLAZBENI DOGAĐAJI

Papandopulo i Petrinjak, Šulek i Dešpalj

19. listopada

Zagreb, KD Lisinski, 19.30 Zagrebačka filharmonija priređuje koncert na dar u kojem se kao solist pojavljuje Darko Petrinjak, ugledni gitarist, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i član Zagrebačkog gitarskog trija. Dirigent je Pavle Dešpalj, a na programu su San ivanjske noći, scenska glazba, op. 61 F. Mendelssohna-Bartholdyja, Suita za gitaru i komorni orkestar (1989) B. Papandopula i 3. simfonija u e-molu (1948) S. Šuleka.

Jan Janković u HGZ-u

23. listopada

Zagreb, HGZ, 20.00 Na prvom koncertu u novoj sezoni Hrvatskoga komornog orkestra nastupa Jan Janković, mladi hrvatski hornist, dobitnik međunarodne nagrade na natjecanju Mercury u Beču i student bečkoga Universität für Musik u razredu Friedricha Goblera. Dirigent je Gleb Nikitin, a na programu će se naći Koncert za komorni orkestar (1956) R. Radice, Koncert za rog i orkestar E. Cossetta te 35. simfonija, KV 385 W. A. Mozarta.

Rane pjesme Gustava Mahlera

26. listopada

Zagreb, KD Lisinski, 19.30 U ciklusu Crvena oktava Zagrebačkom filharmonijom ravna Milan Horvat, a kao solist nastupa bariton Andreas Scheibner. Njemački bas-bariton studirao je pjevanje na Hochschule für Musik u rodnom Dresdenu, a njegova djelatnost bila je usko vezana uz dirigente Luciana Berioa i Petera Schreiera; usto je surađivao i s Myung-Whunom Chungom, Ingom Metzmacherom, Christophom Eschenbachom, Brunom Weilom, Christophom Prickom, Garciom Navarrom i Sir Colinom Davisom. U Zagrebu će izvesti Dva ciklusa ranih pjesama G. Mahlera u orkestraciji L. Berioa, a na istom koncertu bit će izvedena i 8. simfonija u G-duru, op. 88 A. Dvoűáka.

Počinje sezona Hrbe

28. listopada

Zagreb, HGZ, 20.00 Hrvatski barokni ansambl otvara sezonu 2001/2002. Solisti su violinisti M. Mitchell i L. Vadjon te flautisti P. van Houwelingen i D. Bošnjak. Program: H. Purcell, G. Ph. Telemann, M. Locke, D. Castello, J. Hotteterre, J.-F. Rebel.

Kuljerićev Kanconijer

25. listopada

Zagreb, KD Lisinski, 19.30 Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije priređuje koncert na kojem kao solisti nastupaju klarinetist Branko Ovčarić i fagotist Željko Klepač. Dirigent je Igor Kuljerić, a na programu su njegov Kanconijer za glasove i glazbala (1983), Duett-Concertino za klarinet, gudače i harfu R. Straussa te Romeo i Julija, druga baletna suita, op. 64 br. 3 S. Prokofjeva.

Valeria Esposito među Splićanima

26. listopada

Split, HNK, 20.00 Splitski HNK najavljuje intenzivniju koncertnu djelatnost u novoj sezoni. Nakon 15. listopada i recitala pijanistice Pavice Gvozdić te 22. listopada i nastupa Budimpeštanskih gudača, u Splitu nastupa Valeria Esposito. Talijanska sopranistica pobjednica je uglednoga BBC-jeva natjecanja Cardiff Singer of the World 1987. Surađivala je s dirigentima kao što su Riccardo Chailly, Daniele Gatti, Gustav Kuhn, Peter Maag, Riccardo Muti, Donato Renzetti i Claudio Abbado i nastupala u najvećim opernim kućama domovine te onima Beča, Berlina, Bonna, Pariza, Toulousea i New Yorka. Orkestrom splitskoga HNK-a dirigira Ivo Lipanović.

Priredio Borko Špoljarić

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak