Vijenac 199

Film, Naslovnica

Program projekcija

Filmski centar u Zagrebu

Filmski centar je zamišljen kao središnja filmsko-kulturna ustanova za istovremene mnoge aktivnosti filmskog sadržaja, koja bi programom prikazivački i prezentacijski trebala objediniti programe i aktivnosti institucija kao što su Hrvatska kinoteka, Hrvatski filmski savez, Multimedijalni centar i kinotečni program Zagreb filma.

Filmski centar u Zagrebu

Ustanove predlagači/osnivači:

Akademija dramske umjetnosti (Zagreb), Akademija likovnih umjetnosti (Zagreb), Arhitektonski fakultet, Studij dizajna (Zagreb), Filozofski fakultet (Zagreb), Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu (Zagreb), Hrvatski filmski savez (Zagreb), Hrvatsko društvo filmskih kritičara (Zagreb), Hrvatsko društvo filmskih redatelja (Zagreb)

Prema izvornom prijedlogu kojeg su izradili: dr. Hrvoje Turković (ADU), dr. Vjekoslav Majcen (Hrvatska kinoteka), Ivan Ladislav Galeta, docent (ALU)

Filmski centar u Zagrebu

Filmski centar je zamišljen kao središnja filmsko-kulturna ustanova za istovremene mnoge aktivnosti filmskog sadržaja, koja bi programom prikazivački i prezentacijski trebala objediniti programe i aktivnosti institucija kao što su Hrvatska kinoteka, Hrvatski filmski savez, Multimedijalni centar i kinotečni program Zagreb filma.

Prijedlog za osnutak Filmskog centra objavljen je u Hrvatskom filmskom ljetopisu još 1998. godine i predan Gradskom uredu za kulturu. Projekt je zapinjao na pitanju prostora i na tome tko bi trebali biti osnivači. Nedavno je odlučeno da će Centar biti samostalna javna ustanova u kulturi sa statusom kakav imaju muzejsko-galerijske ustanove, a dok se ne stvori situacija u kojoj će Centar imati vlastiti prostor, djelovat će, u dogovoru sa Zagreb filmom, u prostoru Kinoteke.

Na nivo institucije od nacionalnog značaja, osim vezanosti uz republičku Kinoteku, Centar podiže njegova uloga u međunarodnoj razmjeni i distribuiranju programa po Hrvatskoj. U budućnosti ostvarivat će se mnoge republički relevantne funkcije kao što je stvaranje dokumentacijskog centra i sustavno bavljenje teorijskim i praktičnim istraživanjima audiovizualnih medija.

Projekt će se realizirati u razdoblju od četiri godine, od 2002-2006.

Prve su aktivnosti već počele i potpisani su ugovori s Gradskim uredom za kulturu i Ministarstvom kulture RH; oformljena su stručna tijela projekta i radni tim i dogovorena suradnja sa Zagreb filmom o korištenju dvorane Kinoteke; obavljene su također pripreme za početak rada Centra (grafičko oblikovanje, logo, promotivne aktivnosti); Centar je svečano otvoren projekcijama filmova Idioti Larsa von Triera i Poniženi redatelja Jespera Jargila; objavljen je program do kraja godine, a započeti su i dogovori o suradnji s ključnim partnerima.

U sadašnjoj fazi u kojoj je Centar projekt a ne samostalna institucija, organizatori aktivnosti su Hrvatska kinoteka, Multimedijalni centar SC, Zagreb film i Hrvatski filmski savez, koji je ujedno i glavni realizator programa.

U dvorani Kinoteke utorkom bit će četiri prikazivačka termina:

— jutarnji namijenjen školama (prikazivačka djelatnost koja bi sadržajno pokrivala školski predmet medijske kulture), popraćen uvodnom riječi filmskog znalca, stručnjaka i razgovorom s autorima gledanih filmova;

— popodnevni i dva večernja termina sustavno će prezentirati kinotečni, arhivski program (redateljski, glumački, tematski ciklusi), novi nekomercijalni europski film i filmove manje poznatih odnosno manje zastupljenih istočnih kinematografija na hrvatskom kino repertoaru, te cikluse dokumentarnog, crtanog, umjetničkog videa i eksperimentalnog filma.

U 2002. godini Centar će programski zahtijevati još jedan dodatni dan, tj. četiri prikazivačka termina više.

Uz prezentacije novih filmskih i video ostvarenja, organizirat će se razgovori s autorima ili okrugli stolovi koji će propitivati aktualni kulturni trenutak Hrvatske, a u suradnji s inozemnim kulturnim centrima i veleposlanstvima, gosti će biti i europski i svjetski filmaši i teoretičari.

U sklopu centra otvorit će se i mediateka/videoteka, čitaonica sa časopisima, stručnom literaturom, gledaonica, mogućnost korištenja interneta. Edukativna komponenta projekta otvarat će pristup i korištenje kinotečnog fonda (individualno i grupno gledanje filmova presnimljenih na video u prostorijama Filmskog centra, pomaganje učenicima i studentima u izradi seminarskih, diplomskih i drugih radova i slično). Prostor će biti otvoren i obrazovnim i umjetničkim radionicama. Predvorje Kinoteke bit će prostor okupljanja, prostor promocija filmskih izdanja i izložbenih aktivnosti.

Priredila Agar Pata

Program projekcija Filmskog centra

22.listopada-28.listopada

Ciklus češkog filma (u suradnji sa Zagreb filmom)

Kinoteka

22.10. — 18.30 sati Tamnoplavi svijet (redatelj: Jan Sverak)

23.10 — 21 sat Anđeo Exit (redatelj: Vladimir Michalek)

24.10 — 21 sat The plastic People of the Universe (redatelj: Jana Chytilova)

25.10. — 21 sat Put iz grada (redatelj: Tomaš Vorel)

26.10. — 21 sat Svi moji bližnji (redatelj: Matej Minač)

27.10. — 21 sat Kabriolet (redatelj: Marcel Bystron)

28.10. — 21 sat Kitica (redatelj: F. A. Brabec)

(svi filmovi prevedeni su na hrvatski jezik)

30.listopada-6.studenog

Program filmova za djecu i mladež:

Vuk samotnjak (1972); redatelj: Obrad Gluščević — 15. 00 sati

Ciklus filmova Roberta Bressona:

Dame iz bulonjske šume (Les dames du Bois de boulogne, 1945) — 17. 00 sati

Džepar (Pickpocket, 1959) — 19. 00 sati

Suđenje Ivani Orleanskoj (Le proces de Jeanne d'Arc, 1962) — 21. 00

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak