Vijenac 199

Margine

FASTFOOD

Dokumentarna kronika o usponu DJ-eva superstarova

Malo je kome palo na pamet da u jednoj knjizi spoji vrhunski književni esejizam i precizni fotografski dokumentarizam.

FASTFOOD

Meksička art gerila

slika

Udruga za kulturu Mejor Vida Corp nesvakidašnja je pojava na meksičkoj art sceni. Ta neprofitna organizacija, sastavljena od darovitih i socijalno osviještenih aktivista, postala je poznata po neponovljivim situacionističkim intervencijama, performansima i hepeninzima. Baš su ovih dana odlučili skrenuti pozornost javnosti na traumatičnu istinu meksičkog siromaštva pa su u tu svrhu izradili zafrkantski plakat nacionalne lutrije, koji umjesto brojke glavnoga zgoditka izbacuje tužan, ali istinit broj siromašnih u Meksiku. Uz gorkoironičan slogan Osvoji kočoperi se atraktivna cifra od 46 000 000. Dakako, ne peseta, nego siromašnih u Meksiku! Logirate li se na njihov mrežni sajt na adresi irational. org moći ćete, osim toga, steći uvid i u druge njihove radove. I naručiti neka besplatna djela poput: tiskanih studentskih iskaznica uz koje možete jeftinije jesti, naljepnica s bar-kodovima s upisanim niskim cijenama koje se lako daju prelijepiti preko skupljih proizvoda u samoposlugama ili, recimo, prirodni suzavac za obranu od napasnika. »Naša udruga namijenjena je javnoj pomoći onih najugroženijih«, odlučni su pri MVC-u. Na što samo dodajemo kako uz tako solidarnu pomoć razoružani moraju ostati i oni najciničniji.

Dokumentarna kronika o usponu DJ-eva superstarova

slika

Opće je mjesto pop-kulture da su DJ-evi u mnogom pogledu danas veći superstarovi od glazbenika. Barem u segmentu klupske plesne scene. Tko još nije čuo za Fatboy Slima ili Carla Coxa, taj očigledno nije pratio nijedno medijsko izvješće s popularnoga Love Paradea ili gledao snimke s klupske scene Ibize, Berlina i New Yorka. Povijest plesne glazbe i uspon DJ-eva superstarova tema je upravo izašle knjige Davea Haslama, i samoga poznatog mančesterskog DJ-a. U iznimno dokumentiranoj knjizi Adventures on the Wheels of Steel — The Rise of the Superstar DJs, što je objavljena za nakladničku kuću 4th Estate, Haslam podastire intrigantne portrete nekih važnijih DJ-eva današnjice, ali i onih iz prijašnjih plesnih dekada. S mnogima je i sam brijao i puštao glazbu pa je njegov uvid u »filozofske, radne i hedonističke preokupacije« didžejevskog kruga znalački i pouzdano ispisan žurnalistički dokument. Od zabavnijih urbanih legendi, što ih Haslam prepričava, doznajemo o bogatome DJ-u koji je na svadbi prijatelja puštao glazbu odjeven u kostim pčele. A da su oni ponajbolji puštači glazbe kadri doslovce zapaliti slušateljstvo govori i storija o slavnom DJ-u koji je na ploči spaljivao pramenove kose svoje najvjernije obožavateljice. Svima željnima didžejevske slave poručujemo: odjurite brzo po svojih petnaest minuta slave. Pitanje je koliko će još aktualno i okej, biti superstar di-džej.

Punk diverzija nad Schwarzenneggerom

Nakon što je Arnold Schwarzennegger dobio parnicu protiv tehno-pop-kuće International DJ Gigolos, uslijedile su nove medijske zavrzlame. Schwarzenneggera je, da podsjetimo, naljutilo to što su momci pri DJ Gigolos bez njegova znanja, i baš od fotografija tog planetarno poznatog bodybuildera i glumca, napravili ironični logotip svoje glazbene etikete. Sudskim rješenjem Schwarzenneggeru je dodijeljena duševna satisfakcija tako da su Gigoloi morali skinuti njegov nedodirljivi lik sa svih svojih izdanja CD-a. No, inteligentni zafrkanti dosjetili su se kako da opet napakoste taštome Švarciju pa su na mjesto njegova lica stavili izrezanu sličicu pankerske ikone Sida Viciousa. Kako će na najnoviju provokaciju odgovoriti Schwarzenneggerov odvjetnički tim, nije poznato. No, DJ Gigoloe to ionako ne zabrinjava. Njihova je tvrtka u brojnim pop-medijima, dijelom i zbog tako odvažna ikonoklastičkog stava, došla na vrlo kulerski glas. Hasta la vista Schwarzee.

Reizdanje književno-fotografskog klasika

slika

Malo je kome palo na pamet da u jednoj knjizi spoji vrhunski književni esejizam i precizni fotografski dokumentarizam. Nad tim se valja tim više začuditi podsjetimo li na jednostavnu istinu koja kaže da su medij fotografije i književnosti suvremenici već više od jednoga stoljeća! Na svu sreću, zahvaljujući izdavačkoj kući Violette Editions, koja je ovih dana izdala knjigu Let Us Now Praise Famous Men, sretni brak fotografije i književnog esejizma konačno je sklopljen na radost svih. Davne 1936. američki fotograf Walker Evans i esejist James Agee pohodili su siromašne farme na američkom jugu i svaki na svoj način dokumentirali tešku životnu bijedu seljaka, oskudicu i beznađe koje je zavladalo u doba ekonomske depresije. Svoje su viđenje gladne Amerike te godine objavili u cijenjenu listu »Fortune« da bi, eto tek ovih dana, od starih materijala sklopili iznimno važnu knjigu. »Htjeli smo zapravo prikazati okrutnost življenja na precizan i jednostavan način«, izjavio je Agee, »i to s gotovo bešćutnim pogledom kamere«. S desetljećima koja su zatim prohujala njihova fotoesejistička kronika samo je dobila na umjetničkoj snazi i važnosti. Tako to čine samo istinski klasici!

Zbornik dokaznog materijala na webu

Sjajno informirani sajt na Internetu http://www.smokinggun.com donosi niz »iznenađujućih, tajnih i napaljivih dokumenata« prikupljenih iz policijskih i sudskih arhiva Amerike i Europe. A tiču se uglavnom slavnih prijestupnika današnjice. Od nezaobilaznoga Timothyja McVeigha, bombardera iz Oklahome, čiju smrtovnicu možete vidjeti odskeniranu na sajtu, pa do policijskog dosjea Toma Cruisea. Uz svaku predočenu presliku originalnog dokumenta možete pronaći i informativno objašnjenje. Zanimljiv je dokazni materijal o Robertu Ileru, glumcu koji tumači ulogu sina Tonyja Soprana u popularnoj televizijskoj seriji Obitelj Soprano. A pozornost plijene i FBI-eva analiza krvnih uzoraka Elvisa Presleyja, presnimke prijetećih pisama upućenih Janet Jackson, sudska prepirka Jona Bon Jovija i njegove obitelji te kazne za prebrzu vožnju Davida Duchovnyja. Sve u svemu upućenije i zabavnije od Dosjea X.

Predrag Madžarević

Vijenac 199

199 - 18. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak