Vijenac 198

Fotografija

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb

Životna zbilja...

Zlatko Šurjak (1921-1990)

Iz zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb

Životna zbilja...

Zlatko Šurjak (1921-1990)

Zlatko Šurjak rođen je godine 1921. Članom Fotokluba Zagreb postaje 1942. Tamo stječe prva fotografska znanja na temeljima poznate zagrebačke škole.

Pripadao je prvoj poslijeratnoj generaciji istaknutih fotoreportera i novinara pa je dobio laskavi naziv ambasadora fotografije.

Odmah nakon rata započinje fotografsku karijeru u redakciji TANJUG-a, a zatim u službi Vlade SR Hrvatske, pa poslije u »Narodnom listu«, »Globusu«, »Vjesniku u srijedu« i u kući Vjesnik. Izložbenom aktivnošću bavio se relativno malo. Izlagao je na oko četrdeset izložbi u zemlji i inozemstvu, pri čemu osvaja čak 25 različitih nagrada i priznanja.

Za kreativni fotografski rad tadanji Fotosavez Jugoslavije dodjeljuje mu 1954. počasno zvanje kandidata majstora fotografije.

Umro je 1990. u Zagrebu.

Vladko Lozić

Zlatko Šurjak pripada sjajnoj ekipi fotografa, koji su netom nakon Drugog svjetskog rata činili prvu izlagačku generaciju Fotokluba Zagreb. Gledajući njegove radove danas ponovno doživljavam sve uzbuđenje i bogatstvo što nam ga taj lucidni majstor ukupnim stvaralaštvom nudi. Njegovi osjećaji i vizualni odnosi prepuni su životne zbilje i vremena kroz koje je prolazio kamerom. On se ne koristi kamerom kao pukim vizualnim instrumentom, nego je radije upotrebljava da bi vidio stvari i događaje onakvim kakvi jesu. Jasan je njegov interes za uspostavljanje odnosa prema problemima koji na njega posebno djeluju, za skup vrijednosti koje otkriva objektivom, a koji zajedno predstavljaju njegovu životnu relaciju.

Radeći u Klubu brzo je naučio da je fotografija umjetnost, pretvorio je svoje bavljenje u vlastitu istraživalačku pustolovinu, uključio se u čin viđenja, iz kojega svi mi neprestano crpemo informacije o jednom već tako davnom vremenu. Njegov umjetnički uspon, izražen programom koji je stvarao zajedno s kolegama, jasno nam govori o njegovu glavnom cilju — ostvariti posebnost i tako pobjeći iz bezličnosti i sivila soc-realističkog diktata. Asimilirajući napredne tehnike te nadopunjujući mogućnost fotografije, otkriva nam svoje štovanje medija. Povezujući vizualnu čistoću s pravom umjetnošću — osjećaj mirnoće obasipa svijet njegova fotografskog izraza.

Zdenko Kuzmić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak