Vijenac 198

Film

Zaboravi Hollywood

Zaboravi Hollywood

Left Luggage (4. listopada, II. program, 21.15), belgijsko-nizozemsko-američka drama iz 1998. Priča je to o mladoj ženi koja će spoznati vjeru i prihvatiti svoje židovstvo nakon što je do tada život shvaćala površno. Režirao ga je Jeroen Krabbe, koji tumači i jednu od glavnih uloga, za koju je nagrađen na Berlinskom filmskom festivalu. U ostalim ulogama nastupaju Isabella Rossellini, Maximilian Schell i Laura Fraser.

The Gift (6. listopada, I. program, 17.30), britanska televizijska drama. Priča je to o kućanici kojoj se nakon operacije karcinoma opaka bolest ponovno vratila i liječnici joj prognoziraju svega šest mjeseci života. Svjesna svega što ju očekuje, Lynn odbija liječenje. Film je 1998. režirao Danny Hiller, a u glavnim ulogama nastupaju Amanda Burton, Neil Dudgeon i Crispin Bonham Carter.

Exile (7. listopada, II program, 22.50), australska drama o mladiću koji je trebao biti obješen zbog počinjena zločina, ali mu njegovi suseljani smanjuju kaznu u progonstvo na pusti otok. Riječ je o odličnom filmskom ostvarenju cijenjenoga redatelja Paula Coxa, nastalu prema romanu Svećenikov otok E. L. Granta Watsona. Film je snimljen 1994, a u glavnim su ulogama Aden Young, Beth Champion i Claudia Karvan.

El Amor Perjudica Seriamente la Salud (11. listopada, II. program, 21.15), španjolska melodrama o slučajnom susretu dvoje starijih ljudi koje je život, unatoč velikoj međusobnoj ljubavi, neprestano razdvajao. Scenarij potpisuje četvoro scenarista: Joaquin Oristrell, Yolanda Garcia Serrano, Huan Luis Ibora i Manuel Perez, koji uživaju veliku popularnost u Španjolskoj. Film je snimnjen 1996. a režirao ga je Manuel Gomez Pereira. U glavnim su ulogama: Ana Belen, Juanjo Puigcorbe, Gabino Diego i Penelope Cruz.

Salsa Rosa (13. listopada, I. program, 17.10), španjolska komedija o dvjema sretno udanim ženama koje odlučuju provjeriti jesu li im muževi doista vjerni. Naravno, muževi će na ispitu pasti, što osigurava gomilu komičnih događaja. Salsa Rosa veliki je španjolski hit iz 1992, čiji scenarij potpisuje popularna scenaristička četvorka Oristrell, Serrano, Ibora i Perez, a režiju Manuel Gomez Pereira.

Leon the Pig Farmer (21. listopada, I program, 21.10), britanska komedija o mladom londonskom Židovu, zaposlenu u poduzeću što trguje nekretninama. Jednog dana odlučuje napustiti posao jer smatra da je njegov posao nepošten. Uskoro će Leon saznati mnoge šokantne podatke o vlastitoj obitelji, što će poprilično uzdrmati njegov, ionako nesređen život. Film su 1992. režirali Vadim Jean i Gary Sinyor, a u glavnim ulogama nastupaju Mark Frankel, Janet Suzman i Brian Glover.

Hrvatski filmovi (Ciklus filmova Rajka Grlića)

Kud puklo da puklo (6. listopada) Mladi radnik odluči prekinuti uobičajni životni ritam. Nezadovoljan poslom i malom plaćom, odlučuje napustiti posao, a u toj ga odluci podupire žena, studentica iz imućne obitelji. Film je 1974. režirao Rajko Grlić, a osim Grlića scenarij potpisuju Srđan Karanović i Aleksandar Königsmark. U glavnim su ulogama Mladen Budišćak i Jagoda Kaloper.

Bravo maestro (13. listopada) Mladi kompozitor Vitomir Bezjak kao siromašni student ušao je u bogatu obitelj rukovodioca, oženivši njegovu rastavljenu kćer. No, brak se raspada, a ni komponiranje mu ne ide od ruke. Film je 1978. režirao Rajko Grlić, koji uz Srđana Karanovića potpisuje i scenarij. U glavnim su ulogama Rade Šerbedžija, Radojka Šverko i Aleksandar Berček.

Samo jednom se ljubi (20. listopada) Neposredno nakon rata mladić Tomislav, zajedno sa suborcima, zapošljava se u miliciji. Upoznaje balerinu Bebu i u nju se zaljubljuje. No, ljubav i nije tako jednostavna. Njih dvoje iz različitih su društvenih slojeva i različitih pogleda na život. Film je 1981. režirao Rajko Grlić.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak