Vijenac 198

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Zemlja tigrova (Tigerland)

slika

Filmovi kao što su Vrijeme ubijanja, Batman i Robin i Osam milimetara Joelu Schumacheru priskrbili su glas bezličnog filmaša, što je, čini se, i sam shvatio. Tako je nakon solidnih Nepodnošljivih prijatelja pun pogodak postigao (anti)ratnom dramom Zemlja tigrova, koja je dobila poprilično dobre ocjene. Baš kao i Walter Hill u Južnjačkoj utjehi u kojoj se američki rezervisti 1973. sukobljavaju s Cajunima — i Schumacher je svoj vijetnamski film pozicionirao u Louisiani: tamo se naime 1971. mladi vojnici pripremaju za odlazak u Vijetnam. Film je izbacio novu holivudsku zvijezdu Colina Farrella, a Schumacher je pokazao da zna napraviti ugođajnu, sugestivnu i realističnu dramu. Film je zavijen u tmurne sivozelene boje, prljavu scenografiju i atmosferu beznađa i besmisla, što redatelj uvjerlivo postiže zrnastom fotografijom i kamerom iz ruke.

Pravi kraljevi komedije (The Original Kings of Comedy)

slika

Spike Lee sve češće potpisuje dokumentarce — na tek završenom filmskom festivalu u Veneciji predstavio je i svoj najnoviji dokumentarni uradak A Huey P. Newton Story snimljen na digitalnoj beti — što je možda i slika njegova trenutna statusa. I u ovom se filmskom žanru Lee bavi afroameričkim temama, iako Pravi kraljevi komedije nisu nikakvo sociopolitički angažirano djelo. Riječ je naime o filmskom zapisu turneje četiri superpopularna američka tamnoputa komičara (Steve Harvey, D. I. Hughley, Cedric the Entertainer i Bernie Mac), koji s lucidnim humorom komentiraju američku svakodnevicu, dovodeći tako do ekstaze obožavatelje, koji dupkom pune sportske dvorane. Tzv. stand up komičari u Americi su prave zvijezde, a smatrate li takav oblik humora zabavnim, Pravi kraljevi komedije nude pregršt vrlo duhovitih trenutaka.

London ubija (Greenwich Mean Time)

slika

Ako bismo malo nategnuli stvari, za urbanu mladenačku dramu London ubija mogli bismo reći da se nalazi na suprotnom kraju spektra o uvijek sretnim, veselim i neraskidivo vezanim prijateljima, što je do pozitivne perverzije utjelovljeno u superpopularnoj televizijskoj seriji prikladna naslova Prijatelji. Film redatelja Johna Stricklanda o grupi srednjoškolskih prijatelja koji sredinom devedesetih u Londonu nakon mature odlazi u (ne)sigurnu budućnost s velikim ambicijama tipičan je britanski postteen-uradak nabijen sirovom urbanom životnom energijom i fino upakiran u trendovske glazbene tokove devedesetih. Film fluidnog ritma vjerojatno sadrži i autobiografske elemente — čak i završava osobnom posvetom — no bez obzira na mogući opis stvarnih događaja previše je teatralnosti, velikih životnih drama i opterećenosti tragičnim situacijama.

Prljavi pokvareni prevaranti (Dirty Rotten Scoundreis)

slika

Bivši mapetovac Frank Oz ne jednom je dokazao da se odlično snalazi i u komičnom kontekstu sa živim sudionicima: dovoljno je sjetiti se naslova kao što su In & Out, Što ćemo s Bobom ili Bowfinger. Njegova je najbolja komedija nedvojbeno Prljavi pokvareni prevaranti iz 1988. godine: riječ je o remakeu filma Bedtime story iz 1964. o dvojici prevaranata (David Niven i Marlon Brando), koji se bore za prevlast na teritoriju. U novoj verziji još su uvjerljiviji Michael Caine i Steve Martin, koji u malenom mondenom mjestu na francuskoj rivijeri varaju bogate turistkinje, a onaj tko prvi izvuče lovu od kćeri američkog kralja sapuna ostaje kraljem muljatora. Dok u svjetskim kinima vlada moronski zahodski teen humor, pravo je zadovoljstvo pogledati ovu sjajnu komediju odlična scenarija, punokrvnih uloga, urnebesno smiješnih situacija i neočekivanih obrata.

Stjepan Hundić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak