Vijenac 198

Glazba, Kolumne

Ante Batinović: ROKORAMA

Svjetsko gostovanje

Trećega studenog u Domu sportova nastupaju Depeche Mode.

Rokorama

Svjetsko gostovanje

Zagreb je ipak uspio dobiti jedno veliko svjetsko gostovanje. Trećega studenog u Domu sportova nastupaju Depeche Mode. U okviru svjetskoga pohoda tijekom kojega su prodali blizu dva milijuna ulaznica, Exoiter, kako se turneja prema posljednjem albumu zove, najuspješnija je u njihovoj dvadesetogodišnjoj karijeri. Depeche Mode prodao je u proteklih dvadeset godina šezdeset milijuna ploča. U Münchenu sam se susreo s Andyjem Fletcherom neoposredno prije koncerta u Olympia Halle. Uzavrela dvorana očekivala je svoje ljubimce, dok Fletcher uz najbolju volju nije mogao objasniti tako veliki uspjeh koji ih je snašao.

»Ne znam. Umjetniku je teško objasniti ovako veliki uspjeh u cijelom svijetu. Nije riječ samo o Sjedinjenim Državama. Albume prodajemo u Indiji, Južnoj Americi, Aziji, a da o Europi i ne govorim. To je doista teško objasniti. Jedino mogu reći da smo u osamdesetima biti pioniri novog zvuka. U to doba rock je bio veoma popularan, a u Americi su bili naviknuti slušati Foreigner, Journey, mi smo bili nešto kao alternativa«.

Nije naravno bilo moguće izbjeći pitanja o terorističkom napadu na New York i akcijama maeričkih i ostalih zvijezda u humanitarnim koncertima, na kojima nema Depeche Modea.

»Naravno da smo bili zaprepašteni terorističkim napadom na New York. Naš pjevač živi blizu WTC-a. Nismo tog dana otkazali koncert u Beču jer je Davidova žena iz New Yorka poručila da ljudima trebamo dati malo zabave u tako teškim trenucima. Osim toga mi Britanci naviknuti smo na terorizam već trideset godina, što nije bio slučaj s Amerikancima. Što se tiče pomoći žrtvama napada na New York, čuo sam da se organizira Live Aid 2. To je odbro jer će se tako prikupiti dosta novca. No, Depeche Mode rade to drukčije. Bez pompe dajemo novac u dobrotvorne svrhe. Ne treba nam publicitet takav.«

Andy Fletcher nije se puno bunio kada sam ga pitao o jednom užasno tešku razdoblju grupe od prije nekoliko godina kada su svi članovi grupe imali problema ili s fizičkim ili emocionalnim slomovima ili ovisnosti.

»Nikada nismo rekli da nitko u bendu više nije ovisnik. Dave Gahan se više ne drogira i ne pije već pet-šest godina. Uvijek ima problema s umjetnicima koji su bili ovisni o drogi. Kad se Nick Cahve skinuo s droge i izdao album, kritičari su napisali: Nick, vrati se drogi. Iskreno sada mogu reći da su nam te godine bile pakao i nije baš veliki užitak tada biti članom Depeche Modea. Danas je sasvim drukčije. Veliki je problem bandova koji se koriste drogom kako bi ojačali svoju glazbu. To što će droga upaliti na jednom ili dva albuma ne znači da vam zbog droge glazba neće krenuti, i to veoma brzo, nizbrdo.«

Koncert u Münchenu bila je prava svetkovina pop-benda koji radi savršeno pop-singlove koje uživo izvodiš posebnim nadahnućem i uz minimalističku scenografiju i svjetlosne efekte Antona Orobijana. Andy Fletcher o nastupu u Zagrebu ističe:

»Bit će nam posebno drago svirati u Zagrebu jer nikada nismo bili u Hrvatskoj. Svirat ćemo presjek s posljednjeg albuma, presjek hitova iz povijesti i, dakako, naše klasične pjesme.«

Nakon koncerta u Münchenu teško je reći da je ulaznica za zagrebački koncert od 280 kuna skupa. Riječ je o prvorazrednom svjetskom glazbenom spektaklu, koji jednostavo ima svoju cijenu. Depeche Mode ne odrađuju još jednu turneju, nego nadahnuto zabavljaju i sebe i publiku.

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak