Vijenac 198

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Sustavni Monet

U Casa dei Carraresi u Trevisu postavljena je prva prava, sustavna izložba posvećena velikom impresionistu, Claudeu Monetu.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Bienalja e Tiranë

slika

Tirana Najjeftiniji bijenale na svijetu, kako ga reklamiraju organizatori, skup je dvjestotinjak mladih i vrlo mladih umjetnika sa svih strana svijeta. Tema prvog bijenala u Tirani jest bijeg — bijeg s jednog mjesta na drugo te bijeg od sama sebe. Hrvatsku u Tirani predstavljaju Ivana Vučić i Marijan Crtalić, a po izboru Ive R. Janković. Bijenale je otvoren do 15. listopada, ali ga možete pronaći i na http://www.tiranabiennale.org.

MUMOK & Leopold

slika

Beč Bečki Museumsquartier bogatiji je za dvije svjetski vrijedne umjetničke zbirke. Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig (od 16. rujna) i Leopold Museum (od 22. rujna) dobili su stalan postav. MUMOK pripada među najveće zbirke moderne i suvremene umjetnosti, a Leopold Museum posjeduje najveću zbirku Schielea, ali i Klimta, Kokoschku, Gerstla i Kubina. Neosporno nezaobilazne bečke punktove pogledajte i na internetu na stranicama http://www.mumok.at i http://www.leopoldmuseum.org.

Sustavni Monet

slika

Treviso U Casa dei Carraresi u Trevisu postavljena je prva prava, sustavna izložba posvećena velikom impresionistu, Claudeu Monetu. Devedeset djela predstavljeno je na izložbi Monet. I luoghi della pittura, a unaprijed je prodano pedeset tisuća ulaznica. Izložba traje sve do 10. veljače 2002, a djela su donesena, uz veliko novčano osiguranje, sa svih kontinenata. Više o izložbi koja je jedna od trenutno devet Monetovih na svijetu na http://www.lineadombra.it.

Brutalac u Parizu

slika

Pariz U Centru Georges Pompidou među zgodnim izložbama nekako se najviše ističe ona Jean Dubuffeta (1901-1985), koja obilježava stoljeće od njegova rođenja. Izložba osnivača art bruta, koji je mnogo surađivao s našim Slavkom Kopačem, predstavlja veliki dio njegova opusa, od slikanih remekdjela do važnih crteža. Šturo na internetskoj stranici Centra http://www.centrepompidou.fr/Pompidou/Home.nsf/docs/fhome, ali ako ste u Parizu do ovogodišnjeg Silvestrova, svakako pogledajte izložbu.

Knjige

slika

Sandro Bocola, Timelines — The Art of Modernism. 1870-2000, Taschen, 2001. U ovoj knjizi na 176 stranica sa više od tisuću ilustracija Sandro Boccola predstavlja razvojnu liniju moderne umjetnosti. Deskripciju i analize podupire snažna vizualna prezentacija koja pokazuje simultanost i kronološki razvoj četiri kategorije modernističkih premisa: realističnost, strukturalnost, romantičnost i simboliku. Takva mnogostrukost pomaže čitatelju da umjetničko djelo psihološki, stilistički i povijesno smjesti u kontekst moderne i suvremene umjetnosti.

CD-rom

Egypte au Louvre 2001.

slika

Ovaj CD-rom ujedinjuje dvije interesne cjeline: muzej Louvre i njegovu fantastičnu egipatsku zbirku. Trodimenzionalni razgled trideset dvorana sa staroegipatskim artefaktima, stotinjak analiza, audiokomentari, kronologija egipatske umjetnosti i muzejske zbirke glavni su aduti diska. Kako egipatska zbirka u Louvreu pripada među najbolje na svijetu, ni ovaj CD-rom ne zaostaje za tim, a i daje nam uvid u najnoviji postav, od slavnog pisara pa do fajumskih portreta.

Internet

http://www.culture.gr

slika

Internetska stranica grčkog ministarstva kulture najbolji je uvid u grčku kulturu. Uz predstavljanje ministarstva, stranica nam nudi popis svih grčkih muzeja, spomenika i arheoloških lokaliteta s mnogobrojnim linkovima i slikovnom građom te mnoštvo informacija vezanih uz kulturne organizacije, događanja i sl. Stranica bez suvišne birokracije, na koju bi se mnogi morali ugledati...

Marko Kružić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak