Vijenac 198

Glazba

METROPOLITAN

Snimka operetnih uvertira

Pomalo zaboravljeni svijet operete povremeno se pokušava oživiti ponekim CD-izdanjima. Famous Operetta Overtures naslov je CD-a (izd. Naxos) koji je snimila češko-slovačka filmharmonija pod dirigentskim vodstvom Alfreda Waltera.

METROPOLITAN

Opera

Školovanje u milanskoj Scali

Svake godine Teatro alla Scala nudi profesionalno školovanje umjetnika, tehničara i organizatora čiji će rad biti povezan s opernim kućama ili svijetom zabave u cjelini. Između ostaloga, Teatro alla Scala sadrži specijalizacijski studij za operne pjevače koji traje dvije godine te osmogodišnju baletnu školu. Obrazovati se mogu i budući operni dirigenti, profesori plesa, redatelji, producenti, mentori, kostimografi, scenografi, menadžeri.

CD

Puccinijeva Tosca

»BBC Music Magazine« dao je samo dvije zvjezdice od pet za izvedbu Puccinijeve Tosce na CD-u (Sony S2K 89271). BBC-jev recenzent smatra da Orkestar i zbor milanske Scale ovaj put zvuče suho, da se pjevačica Maria Guleghina ne može uspoređivati s divama poput Marie Callas ili Leontyne, te da dirigent Riccardo Muti uspijeva od orkestra izvući poneki profinjeni zvuk, ali se ne može uspoređivati s prijetećom energijom velikog Karajana. Ni Sonyjeva snimka nije bogzna što (jedna zvjezdica od pet), pa recenzent preporučuje ljubiteljima Tosce da pričekaju novi CD izdavačke kuće EMI, gdje bi Toscu trebala pjevati Angela Gheorghiu, a orkestar će voditi Antonio Pappano.

Roman o kastratima

Roman Cry To Heaven spisateljice Anne Rice priča je o kastratu Toniju, ali je i raskošan prikaz Europe 18. stoljeća. Najveća vrijednost knjige leži u spisateljičinoj sposobnosti da čitatelja duboko uvuče u tajnoviti svijet kastrata. »Jasno je da je za potrebe knjige provedeno opsežno istraživanje, što se vidi u živopisnim portretima eunuha, kao i u opisima umjetničkog i glazbenog svijeta 18. stoljeća«, napisao je recenzent David Chew. Rice profesionalno opisuje kako Tonio uči pjevati, a iz načina kako spisateljica opisuje Tonijev glas i tehniku vidljivo je, kao što ona sama piše u pogovoru, da je konzultirala knjige poput W. J. Hendersonove Early History of Singing, zatim Baroque Venice: Music of Gabrielli, Bassano, Monteverdi (Decca, 1972) te Garden of Love Alessandra Scarlattija. Možda je najveća preporuka romanu što David Chew na početku priznaje da ne voli romane Anne Rice, ali da je ovaj pročitao u dahu.

Opereta

Snimka operetnih uvertira

slika

Pomalo zaboravljeni svijet operete povremeno se pokušava oživiti ponekim CD-izdanjima. Famous Operetta Overtures naslov je CD-a (izd. Naxos) koji je snimila češko-slovačka filmharmonija pod dirigentskim vodstvom Alfreda Waltera. Na snimci su uvertire Johanna Straussa mlađeg (Šišmiš, Barun Ciganin, Noć u Veneciji), Franza von Suppéa (Jutro, podne i večer u Beču, Lijepa Galathea, Laka konjica) i Jacquesa von Offenbacha (Lijepa Helena, Orfej u podzemlju). Ocjenjujući izvedbu kao vrsnu, spontanu i živopisnu, recenzentica May Lynn najtoplije je preporučuje.

Mjuzikl

Retro: Komedijin Jesus u Ljubljani

Premda je tome sad već gotovo mjesec dana, zanimljivo je na internetskim stranicama Ljubljanskog festivala (http://www. festival-lj. si) vidjeti da je Komedijin nastup Lloyd-Webberovim mjuziklom Jesus Christ Superstar u Ljubljani bio rasprodan po 4600 i 4900 tolara.

Irena Paulus

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak