Vijenac 198

Film

Glumci iz sjene

Peter Franzen

Glumci iz sjene

Peter Franzen

Mladi finski glumac Peter Franzen (rođen 14. kolovoza 1971. u Keminmai u Finskoj), najpoznatiji po ulozi neiskusna, ali i introspektivna i idealistična poručnika u ratnoj drami Zasjeda (Rukajarven Tie) Ollija Saarelave, uskoro bi uz kolegicu iz spomenuta filma Irinu Bjorklund i Judea Lawa (iako izbor uloga još nije konačan) mogao zaigrati u Harlinovoj biografskoj ekranizaciji Mannerheima, a u planu su mu i drugi filmski, ali i scenski projekti. Aktivan je, naime, i na kazališnim daskama, pri čemu najveće uspjehe bilježi s predstavama Tokioon Menossa i Tko se boji Virginije Woolf?, u suradnji s finskim The Group Theatre i s Indie Group kazališnim družinama. Pojavljivao se i u brojnim finskim televizijskim filmovima i serijama (Susi Rajalla, Jakkulist a Feministi, Puukoi).

Zasjeda, najpopularniji finski film devedesetih, za sada je Franzeov najveći uspjeh, a potresna priča o grupici finskih vojnika poslanih na zadatak okupacije malenoga ruskog sela dobila je ukupno sedam filmskih nagrada u domovini (za najbolji film, redatelja i glumca).

Diplomant helsinške Theatre Academy of Finland, Peter Franzen, s karizmom lijepoga dječaka iz susjedstva, ali i pritajene snage, koji bi se odlično snašao i u ulozi (buduće) holivudske zvijezde, iznimno je svestrana osoba — osim što aktivno govori finski, švedski i engleski jezik te je pasivni poznavatelj francuskog, njemačkog i ruskog, također je izrazito sportski tip — podjednako vješt u boksanju, mačevanju, jahanju, skijanju i klizanju na ledu.

Katarina Marić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak