Vijenac 198

Časopisi

Antonija Vranić

Nisu konzervatori za konzerve

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, gl. ur. Želimir Laszlo, 2-3, Zagreb, 2001.

Nisu konzervatori za konzerve

»Vijesti muzealaca i konzervatora«, gl. ur. Želimir Laszlo, 2-3, Zagreb, 2001.

Sam spomen riječi konzervator u mnogih izaziva asocijacije na nešto staro, zastarjelo ili pak preživjelo (na što aludira i latinsko podrijetlo riječi). No, mnogi nisu ni svjesni koliko bi naš svijet bio siromašniji bez vrijedna rada ljudi tve struke. Zato je izlaženje ovih »Vijesti«, čiji je izdavač Hrvatsko muzejsko društvo, svakako za pohvalu.

U njima će svaki konzervator ili muzealac, ali i onaj tko se za ove teme zanima iz puke radoznalosti, zasigurno naći neku zanimljivu temu. Uz čisto informativne tekstove tu su i praktični savjeti. Tako nam je u članku Čišćenje, zaštita i održavanje umjetnički oblikovanih predmeta i starina od srebra i njegovih slitina dan detaljan opis postupaka rada na tim predmetima, a dani su i recepti za pripravljanje tekućina kojim se provode ti postupci. Na kraju je navedena i literatura gdje se mogu naći opširnije informacije.

I u ovom broju popraćene su neke od izložbi, a zanimljivi su tekstovi o Putopisu i fotografiji ili onaj o Danima dizajna. Od stručnih tema u tekstu pod naslovom Prijedlog obnove zaseoka i mlina Marasovići opisan je rad stručnog tima koji se okupio kako bi to selo konzervirao i sačuvao za budućnost.

Drugi dio »Vijesti« rezerviran je za izvješća o radu međunarodnih organizacija i konferencija s ovog područja. Tako je u ovom broju dan osvrt na konferenciju održanu u Potsdamu na temu O budućnosti i održivom razvitku ruralnog prostora, kao i izvješće s konferencije u Nairobiju u Keniji, na kojoj se raspravljalo o Kvaliteti i standardima u muzejima.

»Vijesti« su zasigurno dobra literatura za svakoga tko se bavi spomenutim strukama, ali i za onoga tko se tek zanima. Za sve one koji žele više informacija o radu Hrvatskog muzejskog društva njihova web adresa je http://www.hrmud.hr

Antonija Vranić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak