Vijenac 198

Glazba

Glazbeno kazalište

Mjuzikl u Beču

Mjuzikl je postao uspješni bussines, pa se već razvio pojam bečkoga mjuzikla kao što je nekada bila bečka opereta

Glazbeno kazalište

Mjuzikl u Beču

Mjuzikl je postao uspješni bussines, pa se već razvio pojam bečkoga mjuzikla kao što je nekada bila bečka opereta

Tri originalne mjuzikalske produkcije u šest zemalja čine Sjedinjene bečke pozornice, Vereinigte Bühnen Wien (VBW), trenutno najaktivnijim mjuzikalskim producentom u Europi. VBW ujedinjuju Theater an der Wien, Raimund Theater i kazalište Ronacher. Mjuzikl je postao uspješni bussines, pa se već razvio pojam bečkoga mjuzikla kao što je nekada bila bečka opereta.

Najuspješniji mjuzikl na njemačkom jeziku s dva milijuna gledatelja, Elisabeth, praizveden 1992. godine u Beču, u Theatru an der Wien, nakon izvedaba u Osaki, Tokiju, Szegedu, Budimpešti, Scheveningenu u Nizozemskoj i Švedskoj, postavljen je u ožujku ove godine u Colosseum Theatru u Essenu. VBW u suradnji s tekstopiscem Michaelom Kunzeom i skladateljem Sylvesterom Levayem poboljšali su i prilagodili partituru posebno za njemačku publiku. Oni tako odbacuju uobičajnu praksu kloniranja mjuzikalskih produkcija. Elisabeth je u Essenu postavljena u novoobnovljenom kazališnom prostoru, negdašnjoj tvornici, zaštićenu spomeniku kulture. Dopisani su novi glazbeni brojevi, dizajnirana nova scenska oprema. Na esenskoj premijeri glazbene priče koja novim svjetlom obasjava lik austrijske carice Sissi našlo se i nekoliko tumača s bečke praizvedbe na čelu s nositeljicom naslovne uloge Piom Douwes.

Hitovi na njemačkom

Posljednjih godina VBW je na njemačko tržište uspješno izvezao nekoliko produkcija inozemnih djela prvi put postavljenih na njemačkom jeziku, od kojih su najpoznatiji Briljantin i Chicago. Pored toga, produkcija originalnih komada kao što su Elisabeth, Ples vampira ili Mozart!, privlače u Beč najkvalitetnije austrijske i inozemne umjetnike, te velike međunarodne producente kao što su Disney, Barry Weissler ili Stella and Stage Holding. Planova za napredak ne nedostaje. Veliki mjuzikalski koncert u Pekingu i Kini prošle godine poslužio je kao ispitivanje mogućega novog tržišta. Suradnja s Pasadena Playhouse u Los Angelesu otvara vrata prema Americi.

Mjuzikl Mozart! potvrdio je Beč kao jedno od najvažnijih svjetskih središta mjuzikla. Glazba Sylvestera Levaya spaja rock i pop stil, simfonijsku glazbu i stare korale sa sentimentalnim pjesmama. Vješto pisane melodije u rasponu od ragtimea i rocka do modernih balada slikovito opisuju karaktere likova, od kojih nijedan nije isključivo dobar ili loš, što osvaja naklonost pretežno mlade publike, po čijem su ukusu spomenuti, a i brojni drugi popularni mjuzikli načinjeni i uprizoreni. Mjuzikl sa suvremenog stajališta iznosi tematiku glazbeničkoga genija, probleme njegova odrastanja, pritiske društvene sredine i obitelji te snalaženje u pružanju otpora tiranskom ocu i traženju osobne slobode, kako bi se normalno razvio kao glazbenik i kao osoba. Tekstopisac Michael Kunze autor je još jednoga hita, mjuzikla Ples vampira. Na njemački jezik preveo je djela Andrewa Lloyda Webbera — Evitu, Mačke, Fantoma u operi, kao i niz drugih poznatih mjuzikla. Mozarta! je zasnovao na priči o skladateljevu životu.

I dok se novi mjuzikli pripremaju i poboljšavaju za nove izvedbe, ne zaboravlja se na stare hitove kao što je Kosa tekstopisaca Geroma Ragnija i Jamesa Rada, te skladatelja Galta MacDermota. Ona se u novom viđenju redateljice i koreografkinje Kim Duddy od ožujka prikazuje na pozornici bečkoga Raimund Theatra i od rujna, kao klonirana verzija u Musical-Theatru u Bremenu.

Mačke i Kosa

Amerikanka Kim Duddy stekla je bogato znanje i iskustvo na Broadwayu surađujući s Bobom Fosseom. Godine 1987. došla je u Beč kako bi sudjelovala u Webberovim Mačkama. Odmah je počela njezina suradnja s VBW. Od 1996. do 1999. vodila je baletni ansambl bečke Narodne opere, koji je u tom razdoblju zabilježio znatan napredak i samostalne plesne predstave.

Kim Duddy Kosa nije zainteresirala mogućnošću da oživi šezdesete godine 20. stoljeća kakvima ih znamo, nego da usporedi ono doba i današnje. Paralele koje je povukla pokazale su da ljudi tada, kao i danas, teže za promjenama, u pojedinačnim sudbinama i svekolikim društvenim odnosima. Junaci Kose predstavljaju svaki naraštaj koji traži više od onoga što mu društvo nudi.

MacDermotova glazba u vibrantnoj izvedbi ansambla Beat 4 Feet pod vodstvom Herberta Pichlera jednako je uzbudljiva kao prije više od trideset godina. Hitovi kao što su I Believe in Love, Hair, Hare Krishna, Good Morning, Starshine, Aquarius ili Let The Sunshine In praćeni su maštovito postavljenim scenskim prizorima. Antiratne poruke i problem droge uvijek su aktualni, osobito danas. Tumači glavnih uloga — Drew Sarich kao Berger, Kyrre Kvam kao Claude, Sabina Mayer kao Sheila, Kudra Owens kao Dionne, Cedric Lee Bradley kao Hud, Ramesh Nair kao Woof, Sheila Marie Kasey kao Jeanie, Ilse La Monaca kao Crissy i Eric Minsk kao Margaret Mead — funkcioniraju, pjevaju i plešu poput švicarskoga sata.

Kim Duddy uvjerila je publiku u suvremenost Kose. Broadway i West End su daleko, pođite u Beč.

Davor Schopf

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak