Vijenac 198

Matica hrvatska

Kronika događanja

Kronika događanja

U BiH s veleposlanikom i biskupom

Petnaestoga i 16. rujna u organizaciji Ogranka MH Čitluk održana je 46. berba grožđa Brotnjo 2001. Priređeno je više sadržaja: predstavljanje knjiga Vionica — selo u središtu Brotnja fra Kornelija Kordića (nakladnik MH Čitluk) te Ne možeš iz svoje kože Antuna Zirduma (nakladnici MH Zenica i Čitluk). Promovirano je i pet knjiga poznatoga hrvatskog enologa Ivana Sokolića, otvorena prva samostalna izložba mladog akademskog kipara Vlade Čilića i uz izložbu vina izveden bogat foklorni program. Priredbe MH posjetio je i dr. Josip Vrbošić, hrvatski veleposlanik u BiH. S potpredjednikom MH Stjepanom Sučićem i članom Upravnog odbora Andrijom Stojićem razgovarao je o kvalitetnijoj afirmaciji hrvatske kulture u susjednoj zemlji, između ostalog i o potrebi obnove rada Hrvatskog kulturnog centra u Sarajevu. Tijekom njegova boravka u BiH potpredsjednika Sjepana Sučića primio je u Banjoj Luci biskup msgr. Franjo Komarica. U srdačnu razgovoru i uz pohvalu nakladničkim projektima MH iskazao je radost zbog obnove »Hrvatske revije«.

Dragutin Pasarić

Čakovec U Svetoj Jeleni 7. rujna MH Čakovec i Braća hrvatskoga zmaja obilježili su 453. godišnjicu Sigetske bitke. U spomen na tragičnu pogibiju hrvatskog bana Nikole Zrinskog govorio je predsjednik MH Čakovec, dr. Zvonimir Bartolić.

Kutina U Gradskoj knjižnici i čitaonici 13. rujna 2001. predstavljena je druga zbirka pjesama Predraga Kostelca Polja paprati u izdanju MH Kutina. Mladoga kutinskog pjesnika predstavio je Enes Kišević pročitavši desetak njegovih pjesama. O knjizi je govorila i urednica Katarina Brkić, a čule su se i uglazbljene Kostelčeve pjesme u izvedbi Gorana Aleksića.

Metković U Gradskom kulturnom središtu Metkoviću 17. rujna 2001. u organizaciji MH Metković otvorena je prva samostalna izložba Damira Gajskog, studenta zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Autor se oslanja na apstraktno, slučaj i diktat nesvjesnoga, što akademski kipar prof. Nikola Vučković u katalogu izložbe opisuje kao košmar smjerova i veličina.

Livno Dvadesetoga rujna 2001. u dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga Mirka Vidovića Ban Kulin i krstjanska Bosna u izdanju Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Sarajevu i Matice hrvatske u Livnu. Autor je iznio svoje spoznaje o mazdaizmu, kršćanstvu i islamu, a uz njega knjigu je predstavio književnik Zlatko Tomičić. Potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić pročitao je tekst nakladnika fra Joze Mihaljevića.

Lastovo U okviru proslave Dana općine Lastovo 25. rujna 2001. predstavljena je knjiga Antuna Jurice Lastovo kroz stoljeća. Knjigu su predstavili recenzenti Miljenko Foretić i dr. Nenad Vekarić te potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. U programu su sudjelovali i članovi MH Blato, a stihove pjesnikinje Ane Ivelje čitali su učenici Osnovne škole Lastovo. Knjiga je velik prinos drugim kulturnim nastojanjima na Lastovu: prikupljanju knjiga za knjižnicu, sabiranju eksponata za Zavičajni muzej, otvaranju male galerije darovanih slika. Lastovci su pokazali iznimno zanimanje za opsežan prikaz povijesti Lastova i knjigu je do sada kupilo više od dvjesto ljudi.

Dubrovnik Književni krug Split i MH Dubrovnik objavili su knjigu Vinko Foretić, studije i rasprave iz hrvatske povijesti. Knjigu je prigodom stogodišnjice autorova rođenja priredio njegov sin, ugledni hrvatski kulturolog Miljenko Foretić. Na 550 strana priređivač je donio dvadeset studija dugogodišnjeg ravnatelja Državnog arhiva Dubrovnik, sa temama iz hrvatske povijesti, posebice dubrovačke i korčulanske.

Izašao novi broj časopisa MH Dubrovnik za književnost i znanost, »Dubrovnik«, XII, br. 2, 2001. Tema broja: Ivan Šiškov Gundulić. Kritičko izdanje Suze i tužbe Radmilove Gospodina Điva Šiška Gondulića plemića dubrovačkoga uredio Ivica Martinović.

Osijek Izašao novi broj časopisa MH Osijek, »Književna revija«, 41, br. 3/4, 2001.

Kaštela MH Kaštela izdala je knjigu Katice Keti Remetin Slike iz komona. Knjiga je zbirka priča s biografskim elementima, prepuna uspomena na rodni kraj, Kaštel Stari. Autorica je u knjigu uvrstila i nekoliko najnovijih pjesama.

Subotica U suradnji sa središnjicom, MH Subotica objavila je knjigu malog formata autora Lazara Ivana Krmpotića Umjetnost u tehnici slame. Riječ je o umjetnosti koja se prije više stoljeća rodila među bačkim Hrvatima kao jedinstveni vid rukotvornog stvaralaštva. Knjiga govori o nastanku i povijesti ove umjetnosti, te o njezinim najistaknutijim predstavnicama.

Vesna Zednik

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak