Vijenac 198

Margine

FASTFOOD

Kriminal kao zabava

Da i kriminal može postati omiljena zabava mrežnih masa svjedoči iznimna popularnost američkog internetskog sajta http://www.crime.com.

FASTFOOD

Priručnik za suzbijanje dezinformacija

slika

Upravo je objavljena knjiga pozamašna naslova, ali i građe, koja će u svakom slučaju promijeniti način na koji prihvaćamo samorazumljive informacije od medija, vlada, korporacija, religijskih zajednica, ali i od političkih i znanstvenih autoriteta. You are Being Lied To: The Disinformation Guide to Media Distortion, Historical Whitewashes & Cultural Myths zbornik je radova što ga potpisuje Russ Kick, urednik izdavačke kuće Disinformation, koja je knjigu i izbacila na tržište. Kick je u YABLT sklopio impresivnu kompilaciju analitičkih tekstova, koji, potpisani od tako slavnih imena kritičkoga pera kao što su Noam Chomsky, Harold Bloom i Douglas Rushkoff, propituju sve kulturne mitove i samorazumljive istine današnjice. Na meti su aktivističke kritike sve one naučene fraze i poluistine o, primjerice, Big Bangu, islamskom terorizmu, tajnom biblijskom kodu, serijskim ubojicama, ali i opasnim kompjutorskim hakerima. Dijelom medijska kritika, a dijelom i otrežnjujuća prolegomena u neku buduću političku debatu, Kickova je knjiga obvezatna lektira za sve one koji misle nezavisno. Dakle — svojom glavom. Ostaje samo da i u neosviještenih masa priručnik pridonese razbijanju hipnotičkoga transa podlih dezinformacija.

Kriminal kao zabava

slika

Da i kriminal može postati omiljena zabava mrežnih masa svjedoči iznimna popularnost američkog internetskog sajta http://www.crime.com. Na stranicama toga sajta možete zaviriti u vjerodostojne podatke o živućim seksualnim prijestupnicima Amerike, npr. Uz pomoć e-mail dojave možete, zatim, ocinkati susjeda koji se tajno sastaje s članovima Ku Klux Klana i za to dobiti nagradu od dvadeset dolara! Ili, pak, pregledavati slike koje prenose nadzorne kamerice smještene u najpoznatijim američkim zatvorima. Ako vam ni to nije dosta, možete zaviriti u prostorije namijenjene za egzekuciju osuđenika na smrt. Pregledavati njihove sanitarne prostorije i uz pomoć interaktivne navigacije zaviriti i u zatvoreničke WC-školjke! Crime. com više od svega drugoga pokazuje da i kriminal danas, kao ponajmanje neozbiljan društveni fenomen, s mahnitim proklikavanjem mrežnih voajera postaje puki medijski entertainment. A da su autori ovoga, ipak priznajmo vrlo zanimljiva sajta, dobro ispekli zabavljački zanat, svjedoči i podatak da odnedavna na crime. comu možete skinuti i veliki poster najtraženijega kriminalca današnjice — Osame bin Ladena.

Prva monografija o feminističkoj umjetnosti

slika

U sklopu poznate Phaidonove biblioteke Themes And Movements objavljena je ovih dana izvrsna knjiga Art and Feminism, koju je uredila povjesničarka ženske umjetnosti Helena Reckitt. Podastirući u toj knjizi pregršt prijelomnih tekstova, manifesta i eseja iz bogate tradicije kulturnog feminizma, Helena Reckitt odradila je doista izniman posao. Koji će u povijesti umjetnosti zauzeti istaknuto mjesto već samo po tome što je tu riječ o prvom ozbiljnijem pokušaju da se teorija i praksa umjetničkoga feminizma napokon ukoriči na jednome mjestu i podastre javnosti na kritičko preispitivanje. Urednica je tekstove poredala kronološki uključujući u zbirku i one pomalo upitne članke poput onog Valerie Solanas (koja se proslavila revolveraškim napadom na Warhola) pa sve do tekstualnih klasika esejističkog žanra, potpisanih perom Simone de Beauvoir i Lucy Lippard. Lippardova je možda ponajbolje opisala feminizam 20. stoljeća. »Umjetnost feminizma nije ni poseban stil, ni pokret,« istaknula je, »tu je jednostavno riječ o sistemu vrijednosti, revolucionarnoj strategiji, ali i načinu života.« Na vizualnom planu njezine riječi upotpunjuje obilje fotografske građe, od fotografskih radova Cindy Sherman do slikarija i performansa Georgije OKeeffe, Louise Bourgeois i Pipilotti Rist. Što se kreativnosti i žena tiče, nedvojbeno je da će i u dvadeset prvom stoljeću bujati prava art-revolucija!

Platonova Gozba u rock izdanju

slika

U filmskom svijetu rock-mjuzikala neprijeporno je mjesto alfa rock-mjuzikla držao do sada kultni Rocky Horror Picture Show. No, s iznimnom popularnošću filma Hedwig and the Angry Inch, što se ovih dana s uspjehom vrti po američkim i europskim art-kinima, to možda više neće biti slučaj. Da je film Hedwig predestiniran da zadobije kultno poklonstvo, nije zaslužan samo njegov redatelj i glavni glumac Jon Cameron Mitchell nego i vrlo uspješna off-Broadway-verzija kazališnog komada po kojem je taj divlji rock-mjuzikl i napravljen. Hedwig središnju metaforu preuzima od Platonove Gozbe raspredajući antički mit o dvjema raspolovljenim polovicama nekada čitavog androgina, koje lutaju svijetom i traže ponovno sjedinjenje. Slijedom rečenog, protagonist je u Hedwigu nesretni transseksualac koji u potrazi za ljubavlju mijenja spol i odlazi u Ameriku, gdje postaje frontman/frontwoman glamuroznoga rock-benda. Urnebesni rock-komadi koji prate i komentiraju zbivanja u filmu najjača su strana filmskog spektakla koji će, nadamo se, uskoro doći i u naša kina. Za inspiraciju Mitchell je osim kazališnog teksta zavirio i u svijet depresivne svakodnevice američkog polusvijeta. Stoga i ne čudi njegova zabavna opaska kako je filmom htio zapravo dovesti glamour Marlene Dietrich u životni ambijent siromašne američke kamp-kućice.

Predrag Madžarević

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak