Vijenac 198

Glazba

Vitalno

Groove Armada, Goodbye Country (Hello Nightclub)

Vitalno

Groove Armada, Goodbye Country (Hello Nightclub)

slika

Nije lako biti kroničar suvremene glazbe. Kome god je zapala neugodna dužnost svrstavati u ladice žanra suvremenu glazbu, zna o čemu je riječ. Stilovi su toliko prožeti jedan drugim da je osnovni motiv ponekad teško dokučiv. Iskreno, Groove Armada jedan je od mojih omiljenih pop-bendova, ja ga smatram zonom pozitivnog sumraka, chill out proizvodom, na koji se ponekad može i plesati. Ponajprije, funkcija ovakvih djela zvuk je savršene zvučne kulise, nekad smo to zvali laid back (J. J. Cale), danas neki kritičari spominju termin Glazba za življenje), što smatram vrlo domišljatim.

Treći album grupe koja je prošlim djelom Vertigo zapalila svijet i dosegnula stotine tisuće prodanih albuma meni je prije signal kako je svijet umoran od napora i želi sve kako treba biti: lijepo, nenametljivo, promišljeno, puteno... Pop glazba najsuvremenije produkcije, izrasla na tradiciji najboljeg iz bijele i crne glazbe, sjajan vokal, svirka i elektronika u skladnu spoju, sve to čini album Goodbye... respektabilnim proizvodom u svijetu glazbe koju kritičari moraju nazvati industrijom. Imati.

Tinkara Kovač, Na robu kroga

slika

Nemam pojma kad sam slovenski rock stavio u CD player. Još se manje mogu sjetiti kad ga odmah nisam izvadio. Ovo djelo stoga je potpuno iznenađenje. O K, nije to sve rock, nešto je u pop ozračju, ali djevojčica ponekad tako zaprži da ne možeš vjerovati. Studira, govori šest jezika, živjela u Trstu i naš Neno Belan pripomogao studijskim radom, produkcijom. Tinkara (ludo ime, baš za rock) sjajno pjeva, ne šalim se, sjajno pjeva i zna o glazbi jako mnogo. U društvu znalaca na taj nam je način predstavila svjež i zanimljiv album na kojem ima heavyja, mekog rocka, balada i standarne rock jurnjave, baš kao da je riječ o američkoj produkciji rađenoj sa švedskim čarobnjacima u najskupljim studijima. Na robu kroga njezin je treći album, a sviraju joj dečki koji su zanat ispekli radeći s Miladojka Youneed, Laibachom i sličnima. Sniman u Ljubljani i Rijeci (Belan), u Belanovoj produkciji, uz još nama manje poznat slovenski dvojac, Tinkara Kovač ima internacionalno zanimljiv album. Idealan za englesku verziju. Što se čeka?

Aleksandar Kostadinov

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak