Vijenac 198

Film

DVD

DVD

Pobješnjeli Max (Mad Max)

slika

Nakon drugog i trećeg dijela kultne trilogije o Mad Maxu na DVD-u se pojavio i original koji je sve pokrenuo, no ljubitelji ovog izvrsnog akcijskog futurističkog serijala teško mogu biti zadovoljni ponuđenim. Nakon što je Mad Max 2 objavljen u ridikulozno cenzuriranoj verziji, a treći dio bez ikakvih dodataka, ni original ne nudi bogzna što. Zvučni je zapis razočaravajući mono, no to nije iznenađenje kada se zna da je riječ o jeftinu filmu iz 1979, a od dodatka ni traga. Najbolje od svega jest slika: format je widescreen (2,35:1), a kvaliteta bez obzira na vidljiva iskrenja prilično kvalitetna. S obzirom na nikakav tretman ove popularne trilogije — koja je od Mela Gibsona napravila megazvijezdu, osigurala karijeru redatelju Georgeu Milleru i postavila akcijske standarde stvorivši nebrojene žanrovske klonove — zasigurno nas uskoro očekuje specijalni box set.

Sanjiva dolina (Sleepy Hollow)

slika

Za Tima Burtona ekranizacija priče Washingtona Irvinga bila je ostvarenje snova jer sadrži apsolutno sve ono što taj holivudski enfant terrible obožava: bizarna priča o bezglavu konjaniku koji skuplja glave svojih žrtava, ekscentrični likovi, gotička atmosfera, vizualna raskoš i Johnny Depp. Bajka, horor, romantična drama, komedija, detektivski triler, sve to je Burton majstorski izmiješao u Sanjivoj dolini potvrdivši još jednom kako pripada među najvažnije suvremene američke filmaše. Na DVD-u Burtonov barokni rukopis maksimalno dolazi do izražaja: iznimna slikovna poetika u widescreenu (1,85:1) zaista je prekrasna, dok bogat zvuk (5,1) zaokružuje konzumentski užitak. Uz dva kinoforšpana, fotogaleriju i biografije među dodacima se izdvajaju intervjui s čitavom glumačko-autorskom ekipom, standardan Making of... dokumentarac i ono najbolje od svega: audiokomentar Tima Burtona uz koji se isplati još jednom pogledati film.

Neslomljivi (Unbreakable)

slika

Nakon velikog uspjeha sa Šestim čulom M. Night Shymalan koristi se istim receptom i u Neslomljivima: natprirodni triler, rafinirana režija, inteligentno građenje napetosti i začudne atmosfere, odličan rad s glumcima (Bruce Willis, Samuel L. Jackson), (ne)očekivani rasplet. Iako nešto slabiji od Šestog čula film je dovoljno intrigantan i originalan (u poplavi filmova o superjunacima ovaj se poprilično izdvaja) pa mu se mogu oprostiti nelogičnosti, usporenost i blaga autorska pompoznost. Stalno izmjenjivanje toplih i hladnih boja te tamnih i svijetlih kadrova DVD sjajno podnosi: transfer je odličan pa je slika (widescreen 2,35:1) u svakom trenutku vrlo kvalitetna i pregledna. Višekanalni je zvuk suptilno atmosferičan uz nekoliko jezovitih i moćnih surround-efekata dok su dodaci solidni: kinoforšpan, najava za Pearl Harbor te nekoliko drugih naslova, kraći prilog o snimanju te pola sata izvrsnih izbačenih prizora koje komentira redatelj.

Zvjezdane staze: Generacije (Star Trek: Generations)

slika

Ukoliko ste ljubitelj Zvjezdanih staza zaigurno nećete propustiti ni ovaj dio tog dugovječnog filmskog serijala, a u suprotnom baš vas ništa neće natjerati da ga pogledate. Iako sam osobno veliki ljubitelj filmske fantastike u najširem smislu, nikada me nije previše privlačila ta svemirska sapunica o posadi broda Enterprise koja krstari svemirskim prostranstvima održavajući red i mir. Za razliku od televizijske serije, filmski je serijal bombastičniji, raskošniji i produkcijski dotjeraniji, iako je na značenjskoj razini ista jednostavna premisa tek prilagođena zahtjevima kinopublike. Upravo zato audio-vizualni segment najbolji je i najzanimljiviji element ovog DVD-a: kvalitetna widescreen slika (2,35:1) vrlo je atraktivna, raskošnih boja i lijepih svemirskih pejsaža, dok zvuk u 5,1 miksu ima svoje adute u solidnim akcijskim prizorima, kojih nije malo. Dodataka nema nikakvih.

Stjepan Hundić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak