Vijenac 198

Film

FILMSKA ČETVRT

Dečko za Oscara?

Epitet najzapaženijeg, ali i ponajboljeg hrvatskog filma ove godine, lako bi mogao zavrijediti jedan dokumentarac

FILMSKA ČETVRT

Dečko za Oscara?

slika

Epitet najzapaženijeg, ali i ponajboljeg hrvatskog filma ove godine, lako bi mogao zavrijediti jedan dokumentarac. Dečko kojem se žurilo redateljice Biljane Čakić-Veselić već ovjenčan Grand Prixom na Danima hrvatskog filma u Zagrebu i prvom nagradom festivala See Docs in Dubrovnik, ovog se mjeseca bori i za ulazak među kandidate za Oscara. Naime, domaća ga je producentska kuća Factum predložila za sudjelovanje u natjecanju za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma. Stoga je ta digitalno snimljena priča o sudbini redateljičina brata nestala na početku Domovinskog rata, prebačena na filmsku vrpcu kako bi se mogla pojaviti u redovitoj kinodistribuciji u Sjedinjenim Državama. Konkretno, Dečko kojem se žurilo bit će prikazan u losanđeleskom multipleksu Laemmle, a rezultati prvog izbornog kruga, nakon kojega film stječe klasifikaciju nominiran za Oscara znat će se u studenom. Svoju će eventualnu nominaciju Biljana Čakić-Veselič, inače školovana na filmskom koledžu u Danskoj, podijeliti s producentom filma Nenadom Puhovskim.

Jackie Chan se vraća kući

slika

Od statusa hongkonške zvijezde akcijskih filmova do atributa komercijalno veoma uspješna holivudskpg glumca, četrdeset sedmogodišnjem je Jackieju Chanu trebalo samo tri godine. I dok mu je prvi američki hit Gas do daske iz 1998. tumačen kao njegovih pet minuta slave, ovoljetni se nastavak urnebesne komedije Gas do daske 2 premetnuo u neočekivani uspjeh čija je zarada samo u Sjedinjenim Državama i Kanadi uvelike premašila dvjesto milijuna dolara. Zato ne treba ni sumnjati da će Chan veoma skoro i po treći put dati gas svojoj furioznoj glumačkoj karijeri. U međuvremenu, uvijek je nasmiješeni Jackie otputovao u rodni Hong Kong kako bi snimio glavninu fantastične komedije The Highbinders tamošnjeg redatelja Gordona Chana s kojim je glumac surađivao i u jednom od posljednjih filmova u domovini Pi li huo iz 1995. Priča o policajcu Eddieju Yangu, čije natprirodne moći itekako odmažu njegovim neprijateljima, bit će snimana i na engleskom i na kineskom jeziku, a premijera joj se očekuje u svibnju 2002.

Korumpirani Washington

slika

Chanov pak vršnjak Denzel Washington sljedeći ispit pred publikom i kritikom ima već 5. listopada, kada u američka kina stiže kriminalistička drama Training Day u režiji Antoinea Fuquae (The Replacement Killers). Vrijeme premijere podsjeća na prošlojesenski glumčev hit Nezaboravni klub, ali u odnosu na taj film koji je duhovito problematizirao međurasne odnose na primjeru sporta, Training Day nesmiljeni je presjek losanđeleskog odjela za borbu protiv narkotika, načeta korupcijom i sveopćom otuđenošću. Washington, sebi posve netipično, portretira potkupljiva policajca Alonza, čija je zadaća uvesti u posao novopridošla inspektora u interpretaciji mladog Ethana Hawkea (Gattaca). U ostalim ulogama pretpremijerno izvrsno ocijenjena filma nastupaju Tom Berenger i Eva Mendes.

Knjiga

Marginalci uzvraćaju udarac

slika

http://www.amazon.com/ Redatelj Kevin Smith autor je knjige Jay and Silent Bob strike Back: A Screenplay, koja se, vjerno slijedeći radnju istoimene komedije, od objavljivanja 22. rujna nalazi među najprodavanijim naslovima filmskog predznaka u Sjedinjenim Državama. Film je u distruibuciji od kraja kolovoza, a kao svojevrsna izvedenica Smithovih Loveći Amy i Dogma govori o prijateljima Jayu i Silent Bobu, koji iz New Jersyja odlaze u Hollywood ne bi li spriječili ekranizaciju svojih šašavih dogodovština. Sam Smith glumi Boba, a u filmu se pojavljuje i Ben Affleck. Cijena: 8,26 $.

Časopis

Simply, intelligent

slika

http://www.bfi.org.uk/sightandsound/index.html »Najinteligentniji filmski magazin u Ujedinjenom Kraljevstvu«, jedno je od mišljenja brojnih čitatelja mjesečnika »Sight and Sound« čiji se ugled zasniva na visokim novinarskim kriterijima koje uredništvo postavlja kako u izboru tema i sugovornika, tako i u ozbiljnosti niza kritika, reportaža i eseja u časopisu. Godišnja pretplata za inozemstvo iznosi 54,40 funta, a listopadski broj na naslovnoj stranici donosi fotografiju neprepoznatljiva Billyja Boba Thorntona u kadru filma The Man Who Wasn't There. Pokretač je lista londonski British Film Institute, čiju se web stranicu http://www.bfi.org.uk/ također ne smije preskočiti.

CD

Od mode do snajpera

slika

http://www.amazon.com/ Redatelj i glavni glumac komedije o manekenu plaćenom ubojici Zoolander je Ben Stiller (Svi su ludi za Mary), a CD s glazbom iz filma, pušten u prodaju uoči početka kinodistribucije 28. rujna, prava je posveta pop-zvijezdama osamdesetih i devedesetih. Uz cijenu od 14,99 $ naslušat ćete se, među ostalim, melodija grupa Wham, Frankie Goes to Hollywood i No Doubt te Michaela Jacksona.

Boško Picula

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak