Vijenac 198

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Berlin doveo Rattlea i zadržao Barenboima

Nakon višemjesečnih pregovora Simon Rattle potpisao je desetogodišnji ugovor s upravom Berlinske filharmonije.

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Isaac Stern

slika

New York »Guslački majstor svjetskoga glasa«, tim je riječima glazbeni pisac Virgil Thomson opisao violinista Isaaca Sterna, koji je preminuo u New Yorku 22. rujna u osamdeset i prvoj godini života. Iza Sterna ostala je golema diskografija, reputacija pokrovitelja mnogih mladih glazbenika (uključujući violončelista Yo-Yo Ma i violiniste Itzhaka Perlmana i Pinchasa Zukermana) te ugled čovjeka koji je kasnih pedesetih spriječio rušenje Carnegie Halla. http://www.isaacstern.com/

Nespretne izjave Karlheinza Stockhausena

slika

Hamburg Njemački skladatelj Karlheinz Stockhausen izazvao je nemalu reakciju njemačke i svjetske javnosti kada je 17. rujna na konferenciji za tisak u sklopu Hamburškog glazbenog festivala izjavio da je teroristički napad na SAD najveće umjetničko djelo koje je moguće zamisliti. »Ti umovi ostvarili su ono o čemu mi u glazbi možemo samo sanjati«, zabilježili su mikrofoni Norddeutsche Rundfunka, »za što ljudi fanatično vježbaju deset godina i potom na koncertu doslovno umru; to je najveće umjetničko djelo u čitavom univerzumu«. Na konferenciji za tisak sazvanoj nekoliko dana poslije predstojnica za kulturu grada Hamburga Christina Weiss izjavila je da je skladatelj, doduše, govorio u širem kontekstu umjetnosti, ali je »morao biti svjestan sadržaja svojih riječi«. Organizatori festivala promptno su otkazali dva koncerta na kojima je Stockhausen trebao dirigirati izvedbom vlastite skladbe Freitag, djela iz ciklusa Licht na temu Stvaranja započeta 1977. Svoju verziju neugodnog događaja, u kojoj se ispričava obiteljima žrtava napada, tvrdeći da mu nije bila namjera nekoga povrijediti te da su predstavnici medija pogrešno interpretirali njegove rečenice koje je izgovorio upitan o ulozi zla i alegorijske figure Lucifera u umjetnosti, Stockhausen je objavio na adresi http://www.stockhausen.org/.

Novi direktori Kraljevske opere

London Novi je izvršni direktor londonske Royal Opera House Tony Hall. Javnost se nada da će taj oksfordski student, ekonomist i dugogodišnji BBC-jev zaposlenik prekinuti petogodišnju organizacijsku agoniju ugledne operne kuće. Mjesto umjetničkog direktora Opere preuzeo je pak britanski dirigent Antonio Pappano, dosadašnji umjetnički direktor Théâtre Royal de la Monnaie u Bruxellesu. http://www.royalopera.org/

Berlin doveo Rattlea i zadržao Barenboima

slika

Berlin Nakon višemjesečnih pregovora Simon Rattle potpisao je desetogodišnji ugovor s upravom Berlinske filharmonije. Daniel Barenboim pak ostaje na čelu Berlin Staatsoper do 2007, nakon što je njemačka vlada odlučila izdvojiti dodatnih tri i pol milijuna maraka za plaće zaposlenika te operne kuće.

Masur na operaciji

slika

New York Kurt Masur, šef-dirigent Njujorške filharmonije, bit će potkraj godine podvrgnut transplantaciji organa. Operacija će biti izvedena negdje u Europi, ne navodi se točno o kojem je organu riječ, a cijeli će postupak trajati oko dva mjeseca. Masur planira povratak u New York početkom veljače 2002. kada bi trebao ravnati koncertnom izvedbom Wagnerove opere Tristan i Izolda.

Top 10 britanskih dirigenata

London Britanski magazin »Gramophone« objavio je ljestvicu deset najtraženijih dirigenata u Velikoj Britaniji. Na njoj se nalaze: Sir Simon Rattle (46), Marin Alsop (44), Sir Colin Davis (74), Mark Elder (54), Sir John Eliot Gardiner (58), Richard Hickox (53), Sir Charles Mackerras (76), Antonio Pappano (41), Yan Pascal Tortelier (54) i Osmo Vänskä (48). Isti je magazin po dvadeset i peti put objavio nominacije za godišnju diskografsku nagradu Gramophone, britanski ekvivalent američkog Grammyja: http://www.gramophone.co.uk/.

Festivali

Poziv za partiture

slika

Otvoren je poziv za prijavu partitura za Svjetske dane glazbe u organizaciji Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) koji će se od 26. rujna do 3. listopada 2003. održati u Sloveniji. Deadline za prijave je 30. travnja 2002: http://www.wmd2003.s5.net/.

Glazba i politika

150 nepoželjnih

slika

Mreža Clear Channel u čijem se okrilju nalazi tisuću i dvije stotine radijskih postaja s programima koji se emitiraju u četrdeset i sedam američkih saveznih država sastavila je popis stotinu i pedeset pjesama koje su, nakon napada na SAD, ocijenjene nepoželjnima. Popis možete pročitati na adresi http://www.fedcompany.com/extras/clearchannel_email.cfm.

Diskografija

Preporođeni Rahmanjinov

slika

Diskografska kuća Ondine objavila je CD sa snimkama prvih, dosad rijetko izvođenih inačica Prvoga i Četvrtoga glasovirskog koncerta ruskoga skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Snimke su realizirali pijanist Alexander Ghindin i članovi Helsinške filharmonije pod ravnanjem Vladimira Aškenazija. Geoffrey Norris, stručnjak za skladateljev opus, glazbeni kritičar londonskog Daily Telegrapha i jedan od pokretača projekta tvrdi da je revitalizirana inačica Četvrtoga koncerta »mnogo prirodnija i protočnija u odnosu na dosad izvođenu treću autorovu inačicu iz 1941. godine«. Cijena: 19 eura. http://www.ondine.net/.

Borko Špoljarić

Vijenac 198

198 - 4. listopada 2001. | Arhiva

Klikni za povratak