Vijenac 197

Glazba

DVD opera

Trubadur

Giuseppe Verdi, Il trovatore, Deutsche Gramophon, 133 minute

DVD opera

Trubadur

Giuseppe Verdi, Il trovatore, Deutsche Gramophon, 133 minute

Vrlo tradicionalna produkcija Metropolitan opere iz 1988. u režiji Fabrizija Milana kojom dirigira umjetnički direktor Opere James Levine. Zvijezda ove solidne operne izvedbe je Luciano Pavarotti u ulozi Manrica. U ulozi Grofa Lune nastupa Sherrill Milnes, Leonoru pjeva Eva Marton, a Azucenu Dolora Zajick. U ostalim ulogama nastupaju Jefrey Wells (Ferrando), Loretta di Franco (Ines) i Mark Baker (Ruiz). Zborovođa je David Stivender, a scenografiju potpisuje Ezio Frigerio.

Vrhunac su izvedbe arije Stride la vampa (Zajick), Il balen del suo sorriso (Milnes), Ai nostri monti (Pavarotti, Zajick), Di quella pira (Pavarotti) i Miserere (Marton, Pavarotti, zbor), a solidan je bio i Zbor cigana. Scenski efekti uključivali su vatru na pozornici, što je zbog libreta opere vrlo efektno (u ariji Stride la vampa te susretu Manrica i majke u prvoj sceni drugog čina). Scenografija je monumentalna (pokretni stupovi), no pozadine su ponekad bile pretjerano kičaste (oblaci, zalazak sunca). Kostimi su bili raskošni, ponekad i previše, a plavokosa Leonora doimala se poput bavarske kraljevne.

Zvuk je DDD, a slika u formatu 3:4. Titlovi su na talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i kineskom, no DVD ne nudi nikakve popratne sadržaje. U Hrvatskoj DVD distribuira Aquarius Records.

Zlatko Vidačković

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak