Vijenac 197

Glazba, Kolumne

Aleksandar Kostadinov: GLOB@LNO

Pop ili art

Glob@lno

Pop ili art

Gledajući Bona na ovogodišnjoj europskoj turneji njegovih Elevation U2 posebno je zapažena njegova posveta megapolisu New Yorku. Grad u kojem neki od najslavnijih svjetskih rockera žive, irskoj je superzvijezdi jedinstven. Na nedavnoj predstavi MTV Video Awards Bono je nakon nastupa oduševljeno pozdravio Njujorčane. Nekoliko dana potom New York je u svom najveličanstvenijem dijelu, simbolu snage nacije, impresivnom World Trade Centru, jednostavno zbrisan s lica zemlje. Zagrepčanima je taj efekt užasa poznat iz vremena raketiranja središta grada, kada su avioni raketama pogodili banske dvore. U deset puta većem New Yorku, deset puta veća arhitektura, toliko više ljudi na mjestu i kamikaza putnički avion sa živim ljudima. A sve nisu slike iz Godzile ili Independence Day akcijskih filmova.

U istom tom gradu inače svakodnevno se dogodi nebrojeno mnoštvo koncerata, izložbi i najrazličitijih kulturnih i zabavnih spektakla. Ideja za održavanjem dodjele videonagrada najboljima na svijetu MTV-a nije novost, ali je spektakl. Samo mjesto održavanja, Metropolitan Opera u Lincoln Centru, dokaz je globalne snage MTV-a, ali i liberalnog stajališta o granicama između komercijalne, pop-umjetnosti i ozbiljne artističke klasifikacije. Oboje je, naime, umjetnost. Kada sam pokušao Parni valjak s velikim orkestrom i statistima snimati u HNK, odgovor je bio kako će žvakaće gume preplaviti bečke stolce na mjestu za ozbiljne projekte ozbiljne umjetnosti. Metropolitan Opera o popu, rappu, rocku i spektaklima MTV generacije ima drugačije mišljenje. Ne smetaju udavi na Britney Spears, ni seksi bokovi J. Lo, moonwalk Michaela Jacksona ili vječni simbol razvrata Mick Jagger na pozornici namijenjenoj ozbiljnim umjetnostima.

Ponajbolji dokaz da je umjetnost, posebno glazbena, jedinstvena, upravo su ovakve priredbe. Kako bi inače kruške i jabuke savršeno funkcionirale jedna pored druge punih pet sati prijenosa. Rapperi su hit, prodaju milijune i uz DJ-kulturu od subkulture postaju dominantna pojava. Čak ni stadionski rock više nije siguran, jer nije jedina glazbena vrsta koja može okupljati desetke tisuća. MTV Video Awards u New Yorku gotovo da je vrhunac dvadeset godina osnaživana globalnog medijskog koncepta, jednog od najsnažnijih promicatelja kulture brzih sličica, života koji brzinom nudi konzumaciju hiperrealnih mogućnosti, zapravo najsažetiju sliku virtualne zbilje koja to nikad neće postati. Ekran nikad nije bio rasprostranjeniji, profiliraniji i snažniji. Ako nisi na MTV-u, u svijetu pop glazbe teško da i postojiš! Koliko je glazbena inačica CNN-a promijenila svijet? Hm, teško je reći, ali sjećate li se baka kako rifljaju rublje sapunom, prije praška i perilice? Ili dana kada ste na crno plaćali tisuće njemačkih novčanica za zemaljski telefon? Internet, SMS, mobilni, satelitska? Ne, ne, svijet glazbe i medija gotovo da će se računati na dane prije i poslije MTV-a.

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak