Vijenac 197

Glazba

Bosiljka Perić-Kempf

Osjećaj za ritam

Ivana Bilić, Follow me, Cantus 988984982

Osjećaj za ritam

Ivana Bilić, Follow me, Cantus 988984982

Jedno od domaćih recentnih diskografskih izdanja koje svakako zaslužuje pozornost kompaktna je ploča Follow me mlade perkusionistice Ivane Bilić. Ovaj CD posvećen je, kako podnaslov precizira »hrvatskoj glazbi za udaraljke«, a na njemu su zabilježene neke od snimaka što ih je Ivana Bilić ostvarila u razdoblju od 1993. do 2000. godine. Od tih je snimaka koncert za ksilofon i gudače uzet kao live-izvedba (održana je 29. kolovoza 1993. u Kopenhagenu, uz Kopenhaške gudače pod ravnanjem Franje Krasovca), dok su zapisi skladbi Igora Kuljerića (Toccata za vibrafon i glasovr, Chopin, op. 17, br. 4 za vibrafon i flautu, te Barrochiana za marimbu solo), Dubravka Detonija (Folow me), kao i Intima Miljenka Prohaske, u obradi Ivane Bilić za vibrafon solo, realizirani u studiju Hrvatske radiotelevizije, te Studiju Atea.

Izbor stilski raznorodnih skladbi na različitim udaraljkama (ksilofon, marimba, vibrafon), na ovom CD-u služi demonstraciji odličnih izvođačkih kapaciteta Ivane Bilić, koje, dakako, prikazom njezina muziciranja na spomenuta tri glazbala nisu iscrpljene, ali daju vrlo jasnu sliku njezina talenta i izvođačkog potencijala. Čini se da je vibrafon ipak njezin prvi instrument, premda takva procjena ima vrijednost tek kao iskaz osobne impresije. Inače, Ivani Bilić valja priznati da je odlična glazbenica na svim vrstama udaraljki, a njezin unutrašnji feeling za ritam i glazbeni protok daju njezinu muziciranju karakter suverene opuštenosti.

Ova se ploča može preporučiti svakom tko se želi informirati i o dosezima hrvatske suvremene glazbe na inače slabo poznatu području perkusionističke literature. U tom smislu CD Ivane Bilić njezin je osobni prinos za sada maloj seriji kompaktnih ploča slična sadržaja koje je ostvario Igor Lešnik, sam ili u kombinaciji s perkusionistima i drugim glazbenicima, a koje su zasigurno proširile prostor saznanja i interesa ljubitelja klasične glazbe za udaraljke i za njih napisana djela.

Popratna knjižica CD-a dopadljivo je dizajnirana, tekstovi su, u skladu sa u nas opće prihvaćenim standardom, na hrvatskom i engleskom, a kvaliteta snimaka vrlo je dobra. Gledano u cjelini, ovaj CD svakako je jedan od boljih uradaka naše domaće, ne osobito bogate, klasično-glazbene diskografske produkcije.

Bosiljka Perić-Kempf

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak