Vijenac 197

Ples

PLESNI GLOBUS

Neukrotivi lavići

Od 18. do 26. kolovoza u Ljubljani se predstavilo četvrto izdanje Međunarodnog festivala kazališta i plesa Mladi levi (Mladi lavovi).

PLESNI GLOBUS

Neukrotivi lavići

slika

Od 18. do 26. kolovoza u Ljubljani se predstavilo četvrto izdanje Međunarodnog festivala kazališta i plesa Mladi levi (Mladi lavovi). Riječ je o europskoj festivalskoj mreži zvanoj Junge Hunde (Mladi psi), osnovanoj još 1994. kao reakcija na brojne međunarodne festivale, gdje se uglavnom pojavljuju ista imena, više-manje afirmiranih umjetnika. Sastavljaju ga samostalni producenti, ravnatelji i organizatori različitih kazališnih kuća. Prostor se daje ponajprije mladim i neafirmiranim umjetnicima s pravom na novitete, greške i rizike. Većina ovogodišnjih predstava (bilo ih je petnaest) odvijala se u prostorima Željezničkog muzeja, što je samo naglasilo različitost od uobičajenih plesnih i kazališnih predstava, performansa, videa, body arta... Festival je spektakularno otvoren s poetskom i romantičnom mješavinom suvremenoga plesa i suvremenog cirkusa Eclats Sol Air u izvedbi četiri francuska akrobatska plesača. Talijanka Rebecca Murgi, poznata kao plesačica u slovenskoj plesnoj grupi En-Knap, nastupila je s plesnim solom Io sono shake. Iz Alžira se predstavila plesna grupa Company NacBelaza, inače pokretač nove energije suvremenoga plesa u Alžiru. Skupina mladih talijanskih umjetnika Almescabre u predstavi Icaro Involato oblikovali su suptilnu kombinaciju videa i plesa. Festival je zaključila predstava Mudro kretanje za bubnjara i hip-hop plesača. To je duet svjetski poznata glazbenika Stevea Shehana i slovenskog plesača Siniše Bukinca u koreografiji Francuza Laurencea Levasseura. Bogata ritmična glazba sa svim mogućim egzotičnim instrumentima te profinjen i precizan pokret Siniše Bukinca bili su sjajan spoj oduševljenja i miline, koji su na kraju nagrađeni ovacijama i dugim pljeskom. Izniman završetak ne predstavlja samo mlade laviće nego je nagovještaj pravih — lavova.

Neda Galijaš

Kritika i optimizam

Hrvatska na Kulturnoj olimpijadi u Danskoj

slika

U gradiću Naestved, nedaleko od Kopenhagena, od 17. do 26. kolovoza održana je Druga kulturna olimpijada, na kojoj je, među šesnaest zemalja iz cijeloga svijeta, nastupila i Hrvatska. Zapaženim sudjelovanjem u trosatnoj multimedijalnoj predstavi Futurego. net redatelja Rolfa Heima našu su zemlju više nego dostojno predstavili mladi glumci Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta iz Pule s pridruženim članovima, srednjoškolcima iz Buja i Pazina. Tema predstave bila je Kako mladi vide budućnost, a radnja je podijeljena u tri dijela, od kojih se svaki odigravao u zasebnom prostoru napuštene tvornice. Hrvatski su mladi kazalištarci, zajedno s finskim i danskim, osmislili drugi dio predstave s temom Novi čovjek, ali stara pitanja. Spojivši različite govore, napjeve, ples, vizualni teatar, kritiku modernoga društva, ali i optimizam, i sve to upakiravši u mladenačku, nimalo patetičnu duhovitost, akteri predstave bili su jednostavno obasuti hvalospjevima publike, organizatora Kulturne olimpijade — međunarodne nevladine organizacije FACE (narodna umjetnost u službi povezivanja i obrazovanja) i stručne kritike. Kulturna olimpijada dio je UNESCO-ovih aktivnosti u ovoj godini, proglašenoj godinom dijaloga među civilizacijama. Prvi je put održana prije četiri godine na Filipinima, a sljedeći ovakav susret održat će se 2005. u Južnoafričkoj Republici.

Davorin Kadum

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak