Vijenac 197

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Kuća na vodopadu u opasnosti od urušavanja

Jedna od najpopularnijih arhitektonskih realizacija dvadesetog stoljeća, znamenita kuća na vodopadu (Fallingwater) Franka Lloyda Wrighta, trpi ozbiljne konstruktivne probleme.

ARHITEKTONSKI GLOBUS

OMA pobijedila na natječaju u Cordobi

slika

Na pozivnom natječaju za dizajn novoga modernog konferencijskog centra u južnošpanjolskom gradu Cordobi, u konkurenciji arhitekata međunarodnog ugleda (Cruz y Ortiz, Toyo Ito, Zaha Hadid, Rafael Moneo i OMA) pobjeda je pripala Remu Koolhaasu i njegovu roterdamskom uredu OMA. Kontroverzni projekt građevine-promenade ukupne duljine 360 metara, smještene između dviju obala rijeke dijelom izvan zadane lokacije, zamišljen je kao dinamičan linearni slijed sekvenci raznolikih sadržaja (centar za posjetitelje, auditorij, konferencijska dvorana, trgovine, hotel) što se izmjenjuju s atraktivnim vizurama prema rijeci i povijesnom gradskom središtu. Serijom rampi ostvarene su međuveze unutar kuće kao i povezanost kompleksa s okolišem, a aktivirana je i krovna terasa, namijenjena ležernijim sadržajima poput minigolfa, ljetnoga kina i vidikovca. Izbor Koolhaasa ide na ruku gradskim vlastima, čiji je cilj da modernizacijom Cordobu promoviraju u jedno od europskih arhitektonskih središta, ne samo zbog čuvene maurske arhitekture nego i zahvaljujući suvremenim ostvarenjima. Da bi to ostvarili, investitori su za realizaciju kompleksa, koji se treba izgraditi do 2006. godine, stavili Koolhaasu na raspolaganje proračun od pedeset milijuna eura.

Steven Izenour (1940-2001)

slika

Steven Izenour, principal u arhitektonskoj praksi Venturi, Scott Brown and Associates (VSBA), preminuo je prošloga mjeseca, tijekom odmora s obitelji, u dobi od 61 godine. Izenour je bio koautor, zajedno sa Robertom Venturijem i Denise Scott Brown, znamenite knjige Learning from Las Vegas (MIT Press, 1972), a za dizajn obiteljske kuće roditelja na Long Island Soundu, izložene i u pariškom Centru Pompidou, nagrađen je 1982. počasnom nagradom Američkog arhitektonskog instituta. »Stekao je međunarodnu reputaciju objedinjujući u svom radu bogato i vizionarsko poznavanje znakova i simbola američkog krajolika, iznimnu kreativnost i tehnološko iskustvo unutar raznolikih krajobraznih ili povijesnih lokacija, što je bila važna komponenta u arhitektonskom i urbanističkom dizajnu VSBA«, stoji u izjavi što su je objavili, još šokirani od iznenadne smrti dugogodišnjega suradnika, iz poznate filadelfijske arhitektonske prakse. Izenour je tijekom posljednjih tridesetak godina imao vodeću ulogu u nizu najvažnijih projekata VSBA, a pored teoretskog i praktičnog djelovanja bavio se i edukacijom studenata te držao predavanja u mnogim zemljama uključujući Australiju, Škotsku, Kanadu i Venezuelu.

Kuća na vodopadu u opasnosti od urušavanja

slika

Jedna od najpopularnijih arhitektonskih realizacija dvadesetog stoljeća, znamenita kuća na vodopadu (Fallingwater) Franka Lloyda Wrighta, trpi ozbiljne konstruktivne probleme. Nosive grede toliko su popucale da su se podovi već ulegli, te kući prijeti opasnost od urušavanja. To nije posljedica samo zuba vremena nego i tvrdoglavosti velikog arhitekta koji je pri izgradnji, u težnji za što spektakularnijim oblikovanjem, odbacio savjete statičara za ojačanjem konstrukcije. No sada, kada obojica već odavno nisu među živima, očigledno je da je inženjer bio u pravu. Ojačanje nosivih greda, što se odgađalo nekoliko godina zbog financijskih razloga, postići će se pomoću naknadno napregnute čelične užadi, a radovi će započeti u studenom u sklopu opsežne rekonstrukcije vrijedne 11,5 milijuna dolara. Kuća je sagrađena 1937. za Edgara Kaufmanna, vlasnika lanca robnih kuća. Njezina jedinstvena pozicija iznad vodopada na Bear Run Creeku, te elegancija i lakoća arhitektonskog izraza u eksterijeru i interijeru, učinili su je ikonom modernizma i Wrightovim trademarkom. Kuću ju 1963. Kaufmannov sin donirao Western Pennsylvania Conservancy kada je i otvorena za javnost. Posljednjih godina posjećivalo ju je prosječno 140 000 znatiželjnika godišnje, a kuća će biti pristupačna i tijekom rekonstrukcije. No sadašnji vlasnici još nisu odlučili o cijeni ulaznica za promatranje radova na saniranju konstrukcije.

Urbanistički tjedan na britanskom otočju

slika

Ovogodišnji, već četvrti po redu, Urbanistički tjedan — Urban Design Week 2001, manifestacija iza koje stoji Urban Design Alliance (UDAL), odvija se od 17. do 23. rujna u nizu britanskih gradova sa zajedničkim ciljem afirmacije kvalitetnog urbanističkog oblikovanja. Ovogodišnja tema naslovljuje Urban Visions, a sudjelovanje predstavnika gradova, eksperata i javnosti usmjereno je kreaciji »održivih, sigurnih i atraktivnih zajednica«. Vrhunac programa uvodno je predavanje američkog teoretičara Williama Mitchella održano 17. rujna u Institutu inženjera u Londonu. Mitchell, inače dekan arhitektonsko-planerskog odjela na znamenitom Massachussets Institute of Technology, autor je knjiga City Bits i E-Topia u kojima lucidno analizira utjecaje tehnološkog razvitka na suvremene gradove. Programom je predviđena i UDAL-ova konferencija u Birminghamu 20. rujna te pregršt raznorodnih manifestacija, od seminara i konferencija do predavanja i workshopa, u urbanim naseljima širom otočja, o čemu se podrobnija informacija može naći na adresi: http://www.udal.org.uk

Vinko Penezić

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak