Vijenac 197

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Houellebecq traži fetvu

Autor bestselera Michel Houellebecq optužen je da traži fetvu, nakon što je rekao da mrzi islam.

KNJIŽEVNI GLOBUS

»Guardianova« nagrada za dječju knjigu

Velika Britanija List »Guardian« objavio je najuži krug finalista za ovogodišnju nagradu za dječju knjigu. Među finalistima su My Brother's Ghost Allana Ahlberga, priča od djetinjstvu pedesetih godina, Arthur: The Seeing Stone Kevina Crossley-Hollanda, prvi dio legende o mladom kralju Arturu, Witch Child Celije Rees, dnevnik vještice Mary koja je živjela prije tristo godina, i Raspberries on the Yangtze Karen Wallace, o skupini djece u provinciji Quebeca. Nagrada, koja se dodjeljuje svake godine, osnovana je 1965. Među prijašnjim dobitnicima su Ted Hughes, Alan Garner, Diana Wynne Jones.

Umro novinar i pisac Peter Maas

SAD Peter Mass, novinar i autor s pedesetogodišnjom karijerom, koji se uglavnom bavio pričama o mafiji i korupciji, umro je u 72. godini života. Postao je poznat po knjizi Valachi Papers (1969) o Joeu Valachiju, bivšem mafijašu pokajniku. Knjiga je prodana u 2,5 milijuna primjeraka i prevedena na četrnaest jezika, da bi bila pretvorena u, kako je rekao Maas »jedan od najgorih filmova koje sam ikada vidio«. Knjigom je u svakom slučaju započeo trend — godinu poslije objavljen je Kum, a nakon njega više od sto pedeset knjiga o mafiji. Tri godine poslije napisao je Serpico, priču o nepotkupljivu policajcu, pretvorenu u film Sidneyja Lumetta. Maas je bio jedan od osnivača »New York Magazinea« i smatrao se dijelom pokreta novog novinarstva, zajedno s Jimmyjem Breslinom i Tomom Wolfeom.

Nagrada Planet za roman slavi 50 godina

Španjolska Nagrada Planet za roman, koju je 1952. godine osnovao Jose Manuel Lara, puni pola stoljeća postojanja, te će biti objavljeno prigodno posebno izdanje sa svim do sada nagrađenim autorima. Knjiga će se sastojati od tri dijela — prvi s uvodima Antonija Prieta, Carlosa Pujola i Rafaela Abelle, zatim po četiri stranice o svakoj nagrađenoj knjizi te na kraju biografije i bibliografije svih laureata. Među dosadašnjim su dobitnicima Jorge Semprun, Juan Marse, Manuel Vazquez Montalban, Mario Vargas Llosa, Camilo Jose Cela.

Premijera Grassovih soneta u Mainzu u listopadu

Njemačka Uglazbljena verzija ciklusa soneta Güntera Grassa Novemberland bit će izvedena 10. listopada u Mainzu, a na njoj će nobelovac Grass osobno čitati tekstove. Glazbu su komponirali dresdenski džezist Günter Baby Sommer i sopranistica Sigune von Osten. Više od polovice soneta na premijeri bit će pjevano, a ostali recitirani. Pratit će ih klasični komorni ansambl, jazz-kvartet te jedan arapski i jedan kineski ansambl. Grass je trinaest soneta napisao 1992, kad je u njemačkom gradu Möllnu zapaljen dom za azilante. Na premijeri se očekuje oko tisuću i dvjesto posjetitelja.

Otvoren sajam knjiga u Moskvi

Rusija Rusko tržište knjiga prošle je godine postiglo rekordan broj od 56 000 novih naslova, rečeno je na otvaranju 14. moskovskog međunarodnog sajma knjiga, na kojemu su sudjelovali izdavači iz 79 zemalja. Sajam je bio neka vrsta pokusa za ruski nastup u ulozi zemlje gosta na Frankfurtskom sajmu 2003. Ove godine u središtu su pozornosti sajma bile političke knjige, poput biografije Mihaila Gorbačova, koju je napisao njegov bivši glasnogovornik Andrej Gračov, te memoari generala Genadija Troševa, zapovjednika u Drugom čečenskom ratu.

Houellebecq traži fetvu

slika

Francuska Autor bestselera Michel Houellebecq optužen je da traži fetvu, nakon što je rekao da mrzi islam. Marokanski dnevnik »Liberation« objavio je njegovu sliku na naslovnoj stranici pod naslovom Ovaj čovjek vas mrzi, dodavši da Houellebecq, koji niječe da je rasist, traži fetvu, kakva je proglašena protiv Salmana Rushdieja. Reakcija je stigla nakon Houellebecqova intervjua književnom casopisu »Lire«, u kojemu je islam opisao kao »najgluplju religiju«, a na pitanje što osjeća o islamu odgovorio je: »Moglo bi se to nazvati mržnjom.« Muslimanske organizacije tužile su »Lire« zbog intervjua i bezuspješno pokušale zabraniti televizijski intervju s Houellebecqom, koji je upravo objavio novi roman, Platform.

Rijetko izdanje Shakespearea na aukciji

SAD Rijetko izdanje djela Williama Shakespearea sljedeći mjesec bit će ponuđeno na aukciji u kući Christie's, a očekuje se da će biti prodano za čak tri milijuna dolara. Kompilacija drama od tisuću stranica, uvezana u kožu, načinjena je 1623, sedam godina nakon Shakespeareove smrti. Smatra se da je to prva i konačna verzija Shakespeareovih drama te jedno od najvrednijih izdanja. Izdanje će biti na aukciji u New Yorku 8. i 9. listopada. Na istoj aukciji bit će i rijetko originalno izdanje ilustrirane pjesme Williama Blakea, Songs of Innocence, koje bi moglo postići cijenu milijun i pol dolara.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 197

197 - 20. rujna 2001. | Arhiva

Klikni za povratak